Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Amsterdam tot wijziging van de Subsidieregeling Buurtbanen Amsterdam 2021 in verband met verruimen van de aanvraagmogelijkheid (Wijzigingsbesluit Subsidieregeling Buurtbanen Amsterdam 2021 (Verruimen aanvraagmogelijkheid subsidie Buurtbanen))

Het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam,

 

gelet op gelet op artikel 3 van de Algemene Subsidieverordening Amsterdam 2013 (ASA 2013),

 

overwegende dat het wenselijk is dat de aanvraagperiode voor subsidies Buurtbanen wordt verlengd en dat daarnaast de mogelijkheid wordt geboden voor extra Buurtbanen in stadsdeel Zuidoost en het stadsgebied Weesp;

 

besluit:

Artikel I – Wijziging Subsidieregeling Buurtbanen Amsterdam 2021

De Subsidieregeling Buurtbanen Amsterdam 2021 wordt als volgt gewijzigd:

  • a.

    In artikel 6 – Subsidieplafond komt onderdeel g te luiden ‘g. Zuidoost: € 420.000;’ en wordt een onderdeel toegevoegd dat luidt:

    • h.

      Weesp: € 60.000.

  • b.

    In artikel 9 – Aanvraagtermijn wordt “30 juni 2022” gewijzigd in: 31 december 2023.

  • c.

    Van artikel 13 – Inwerkingtreding komt het opschrift te luiden ‘Inwerkingtreding en verval’ en worden, onder nummering van het huidige enige lid tot eerste lid, twee leden toegevoegd die luiden:

    • 2.

      Deze regeling vervalt vijf jaar na haar inwerkingtreding.

    • 3.

      In afwijking van het tweede lid blijft deze regeling, zoals die luidde op de dag voorafgaand aan de datum waarop deze regeling vervalt, van toepassing op lopende besluitvorming, de financiële afwikkeling en ingestelde bezwaar- en beroepsprocedures op grond van deze regeling.

Artikel II - Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de bekendmaking in het Gemeenteblad.

Artikel III - Citeertitel

Dit besluit wordt aangehaald als Wijzigingsbesluit Subsidieregeling Buurtbanen Amsterdam 2021 (Verruimen aanvraagmogelijkheid subsidie Buurtbanen).

Aldus vastgesteld in de vergadering van 13 september 2022.

De voorzitter

Femke Halsema

De gemeentesecretaris

Peter Teesink

Toelichting

Algemeen deel

In verband met de beschikbaarheid van financiële middelen voor Buurtbanen in Zuidoost en de uitbreiding van de gemeente Amsterdam met het stadsgebied Weesp, is er aanleiding om de subsidieregeling voor Buurtbanen hierop aan te passen. Gelijktijdig hiermee wordt ook de aanvraagperiode verlengd en wordt een bepaling toegevoegd met betrekking tot het verval van de regeling.

 

Artikelsgewijze toelichting

 

Artikel I – Wijziging Subsidieregeling Buurtbanen Amsterdam 202 1

 

Onderdeel a. Wijziging artikel 6 – Subsidieplafond

Het subsidieplafond voor Buurtbanen in het stadsdeel Zuidoost wordt verhoogd van € 210.000 naar € 420.000. Hiermee ontstaat in Zuidoost in totaal ruimte voor maximaal 7 fte Buurtbanen gedurende twee jaar.

 

Met de gemeentelijke herindeling maakt vanaf 24 maart 2022 stadsgebied Weesp deel uit van de gemeente Amsterdam. Naar aanleiding hiervan wordt het ook in Weesp mogelijk gemaakt om een Buurtbaan te realiseren. Binnen het subsidieplafond van € 60.000 bestaat er ruimte voor één fte Buurtbaan gedurende twee jaar.

 

Onderdeel b. Wijziging artikel 9 – Aanvraagtermijn

Bij het vaststellen van de subsidieregeling in de collegevergadering op 6 juli 2021 is de aanvraagmogelijkheid beperkt tot tien maanden na de inwerkingtreding. In de praktijk is deze periode te kort gebleken. Daarom wordt de aanvraagtermijn nu verlengd tot en met eind 2023. Met deze verlenging wordt het dit en komend jaar ook mogelijk om na het tussentijds aflopen van een Buurtbaan, vanuit de financiële ruimte die daarmee ontstaat een nieuwe Buurtbaan te starten.

 

Onderdeel c. Wijzing artikel 13 – Inwerkingtreding en verval

Toegevoegd wordt een bepaling over het vervallen van de subsidieregeling. De subsidieregeling vervalt vijf jaar na haar inwerkingtreding, dat wil zeggen met ingang van 1 september 2026. Wel blijft de subsidieregeling nadien van toepassing ten behoeve van de eventueel langer durende (financiële) afwikkeling van reeds aangevraagde, verleende en vastgestelde subsidies alsmede ten behoeve van nog lopende bezwaar- en beroepsprocedures op grond van deze regeling.

 

Artikel II – Inwerkingtreding

De wijziging treedt in werking met ingang van de dag volgend op die van de bekendmaking in het Gemeenteblad.

Naar boven