END-Geluidbelastingkaarten voor agglomeratie Eindhoven Gemeente Best

END-Geluidbelastingkaart

De gemeente Best maakt elke 5 jaar geluidsbelastingkaarten. Dit moet volgens de Wet milieubeheer (Titel 11.2) voor de EU-richtlijn Omgevingslawaai. Dit is de vierde keer dat we de kaarten gemaakt hebben.

Burgemeester en wethouders van de gemeente Best maken bekend dat zij deze kaarten op 13 september 2022 hebben vastgesteld. Tegen de vaststelling van de kaarten is geen bezwaar of beroep mogelijk.

Wat is een geluidsbelastingkaart?

Een geluidsbelastingkaart is een kaart met daarop aangegeven hoeveel geluid er is binnen de gemeente. Dit noemen we omgevingsgeluid. Dit geluid komt van verkeer op de weg, de spoorweg, van industriebedrijven en vliegtuigen. Het gaat om geluid harder dan 55 decibel overdag en 50 decibel ‘s nachts. Op de kaart staan gebouwen, locaties en plaatsen. Dit noemen we ‘geluidgevoelige bestemmingen’. Denk aan:

  • -

    Woningen

  • -

    Scholen

  • -

    ziekenhuizen en verpleeghuizen

  • -

    kinderdagverblijven

  • -

    stand- en ligplaatsen, bijvoorbeeld van een woonwagen of woonboot

Naast de kaarten staat in een tabel informatie over:

  • -

    Per brontype het aantal woningen evenals geluidgevoelige gebouwen en terreinen die een bepaalde geluidbelasting in Lden ondervinden op het pand;

  • -

    Het aantal woningen in een Ke klasse van luchtvaart.

De END-geluidsbelastingkaarten en de tabel met aantallen gehinderden kunt u bekijken op overheid.nl. Ook kunt u de kaarten en tabel zien via www.odzob.nl/EU-Geluidkaarten.

Wat gaan we doen met de geluidsbelastingkaarten?

Dankzij de geluidsbelastingkaarten hebben we veel informatie over het geluid in de omgeving. We willen graag zo goed mogelijke woon- en leefomstandigheden voor onze inwoners. Wat we hiervoor gaan doen, zetten we in het actieplan geluid. Het actieplan moet uiterlijk 18 juli 2024 klaar zijn. Dat zijn we verplicht vanuit de Omgevingswet. Tussen 2024 en 2029 voeren we het plan uit. Als de eerste versie van dit plan (het ontwerp) klaar is, maken we het openbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie opvragen? Stel uw vraag in een mail naar vergunningen@gembest.nl of naar geluidisolatie@odzob.nl.

Naar boven