Gemeenteblad van Nederweert
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Nederweert | Gemeenteblad 2022, 410785 | beleidsregel |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Nederweert | Gemeenteblad 2022, 410785 | beleidsregel |
Beleidsregel terug- en invordering bedrijfskapitaal Tozo Nederweert
Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Nederweert
artikel 17 lid 2, 58 lid 2, 59, 60 en 62f onderdeel b van de Participatiewet (Pw);
artikel 16 van de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo);
titel 4.3 en art. 4:94 van de Algemene wet bestuursrecht;
Beleidsregel terug – en invordering bedrijfskapitaal Tozo gemeente Nederweert
Artikel 2. Bevoegdheid tot terugvordering bedrijfskapitaal
De gemeente maakt gebruik van de bevoegdheid tot het terugvorderen van het bedrijfskapitaal op grond van de artikelen 58, 59 en 60 van de Pw.
Hoofdstuk 2. Invordering en betalingsverplichting
Artikel 5. Aflossingscapaciteit en betalingsregeling
De gemeente biedt de zelfstandige wanneer de vordering, bestaande uit de rentedragende geldlening plus achterstallige rente, direct opeisbaar is geworden, een termijn van 6 weken om het volledige openstaande bedrag te voldoen. Ook biedt de gemeente de zelfstandige de mogelijkheid om binnen die termijn een betalingsregeling te treffen.
Aldus vastgesteld op 06-09-2022.
Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Nederweert;
De gemeentesecretaris,
Drs. J.C.T. (Johan) Bakens
De Burgemeester,
B.M.T.J. (Birgit) Op de Laak
Toelichting beleidsregel terug- en invordering bedrijfskapitaal TOZO Nederweert
Door de lockdown wegens de coronapandemie in maart 2020 waren veel ondernemers gedwongen hun activiteiten te staken of in aangepaste vorm voort te zetten. Om deze ondernemers te ondersteunen kwam het kabinet met een steunpakket.
Een van de onderdelen van dit steunpakket was de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo). De uitvoering van de Tozo werd neergelegd bij de gemeenten.
De Tozo kende twee onderdelen:
De start van de terugbetaling van de ondernemer is al een aantal keren uitgesteld. Vanaf 1 juli 2022 moet de ondernemer de lening gaan terugbetalen. De looptijd van de terugbetaling van de Tozo-leningen is 6 jaar. Dat is de periode vanaf het moment van verstrekking tot het moment waarop deze moet zijn terugbetaald.
Terugvordering van het bedrijfskapitaal is een bevoegdheid van de gemeente maar het Rijk verwacht van de gemeenten wel inspanningen om de geleende bedragen te innen. De terugbetalingen die de gemeente ontvangt vloeien weer terug naar het Rijk.
De Beleidsregel herziening, terugvordering en verhaal gemeentelijke uitkeringen 2020 voorziet niet in regelgeving voor de Tozo. Om deze reden is deze separate beleidsregel opgesteld.
Ondernemers die niet in staat zijn om de lening terug te betalen willen wij binnen de wettelijke mogelijkheden met zoveel mogelijk coulance tegemoetkomen zodat er ook mogelijkheden zijn om van verdere terugvordering af te zien. Voor ondernemers die niet willen terugbetalen biedt deze beleidsregel de mogelijkheid om de lening zo mogelijk ook met behulp van een deurwaarder terug te vorderen.
Dit artikel behoeft geen nadere toelichting
Artikel 2. Bevoegdheid tot terugvordering
In dit artikel wordt expliciet benoemd dat gebruik wordt gemaakt van de bevoegdheid tot terugvordering. Dit heeft niet direct betrekking op de ‘reguliere’ aflossing van het bedrijfskapitaal, maar om situaties waarin niet aan deze aflossingsverplichting wordt voldaan (artikel 58, Participatiewet). Artikel 59 Participatiewet biedt de mogelijkheid om dan ook terug te vorderen van gezinsleden, het zal dan vooral gaan om terugvordering van de partner.
Artikel 3. Opeisbaar stellen bedrijfskapitaal
Dit artikel behoeft geen nadere toelichting
Artikel 4. Rente- en aflossingsverplichting bedrijfskapitaal
De wetgever heeft bepaald dat de maximale looptijd van het Tozo-bedrijfskapitaal 6 jaar bedraagt. Deze looptijd start op het moment van de verstrekking. De hoogte van de maandelijks te betalen aflossing zal bepaald worden op basis van het openstaande bedrag en de looptijd die vanaf 1 juli 2022 nog resteert.
Indien op 1 juli 2020 een lening is verstrekt aan de zelfstandige betekent dit dus dat er nog een looptijd van 4 jaar resteert. In de situatie waarin het maximale bedrag van € 10.157 is verstrekt betekent dit dus gedurende 48 maanden een aflossing van € 211,60 per maand. Daarnaast dient rente (2%) betaald te worden door de zelfstandige.
Artikel 5. Aflossingscapaciteit en betalingsregeling
Om te komen tot een betalingsregeling wordt uit gegaan van (het geraamde) actuele inkomen van de zelfstandige.
Het daadwerkelijke inkomen van een zelfstandige kan pas worden bepaald ná afloop van het boekjaar. Om toch gedurende het boekjaar de aflossingscapaciteit van een zelfstandige te kunnen bepalen wordt bij de terugbetaling van de lening uitgaan van de berekening van het inkomen comform de Tozo – systematiek:
Voor de vaststelling van het inkomen wordt gekeken naar de omzet. Op de omzet kunnen bedrijfskosten direct gerelateerd aan de opbrengsten en noodzakelijk om de opbrengsten te genereren in mindering worden gebracht:
Omzet en kosten worden allen exclusief BTW gerekend.
Herleiding van het bruto inkomen van de ondernemer naar netto vindt analoog aan en overeenkomstig artikel 6 lid 2 van het Besluit bijstandverlening zelfstandigen 2004 (Bbz) plaats met een forfaitair percentage (per 2021: 17%).
Strikt gezegd bedraagt de aflossingcapaciteit van de ondernemer het gedeelte van het inkomen dat de beslagvrije voet overstijgt. Om de ondernemer iets meer financiële ruimte te geven is in deze beleidsregel opgenomen dat wij een netto inkomen tot 120% niet meer dan 5% van de bijstandsnorm gaan innen. Het inkomen boven een 120% van de bijstandsnorm wordt wel geheel als beschikbaar voor aflossing aangemerkt.
Artikel 6. Uitstel van betaling
De zelfstandige dient zijn verzoek om uitstel te onderbouwen, waarbij onder andere duidelijk wordt dat er sprake is van een tijdelijke situatie en de zelfstandige na de uitstelperiode weer in staat is om aan de verplichtingen te voldoen.
Lid 3 geeft aan dat ondanks het verleende uitstel de oorspronkelijke looptijd ongewijzigd blijft. Dat betekent dat er wordt vastgehouden aan het uitgangspunt terugbetaling binnen 6 jaar. Na het verleende uitstel wordt het bedrag van de maandelijkse aflossing dan ook hoger.
Artikel 7. Niet of niet meer voldoen aan de betalingsverplichting
Dit artikel behoeft geen nadere toelichting
Artikel 8. Afzien van (verdere) invordering
De gemeente moet de terug ontvangsten uit de lening terugbetalen aan het Rijk en heeft een inspanningsverplichting om er voor te zorgen dat de zelfstandige de lening zo veel mogelijk terugbetaalt.
Toch kunnen er zich situaties voordoen waardoor de gemeente af kan zien van verdere terugvordering. Deze situaties worden beschreven in dit artikel.
Artikel 9. Kwijtschelding in verband met schuldregeling
Met de verstrekking van een Tozo-bedrijfskapitaal hebben wij een vordering op de zelfstandige. Deze vordering zal niet de enige schuld zijn die de zelfstandige heeft. Er kunnen zich situaties voordoen dat de totale schuldenlast van de zelfstandige zodanig is dat dit problematisch wordt. De zelfstandige kan hierbij genoodzaakt zijn om een beroep te doen op schuldhulpverlening voor het treffen van een schuldregeling.
Uitgangspunt is dat de Tozo-vordering evenredig wordt meegenomen in de schuldregeling. Als het hierdoor problematisch is om tot een schuldregeling te komen biedt artikel 9 van deze beleidsregels de mogelijkheid en de voorwaarden om kwijtschelding van de vordering te verlenen.
Dit artikel behoeft geen nadere toelichting
Artikel 11. Inwerkingtreding en citeertitel
De inwerkingtreding van de beleidsregels wordt gesteld op 1 juli 2022 omdat vanaf deze datum de betalingsverplichting van de lening Tozo-bedrijfskapitaal gaat gelden.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2022-410785.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.