Gemeenteblad van Haarlem
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Haarlem | Gemeenteblad 2022, 39974 | ander besluit van algemene strekking |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Haarlem | Gemeenteblad 2022, 39974 | ander besluit van algemene strekking |
Algemene voorwaarden gebruik Openbare Parkeergarages
In deze Algemene Voorwaarden wordt verstaan onder:
Abonnementhouder: de houder van een abonnement dat recht geeft op het gebruik van een Parkeergarage.
Beheerder: Iedere persoon die in opdracht van de Gemeente het beheer van de Parkeergarage op zich neemt. Hieronder vallen ook medewerkers van een derde partij, indien deze partij in opdracht van de Gemeente het beheer op zich nemen.
De Gemeente: de gemeente Haarlem.
Motorvoertuig: hetgeen daaronder wordt verstaan in het RVV 1990; met inbegrip van een brommobiel zoals bedoeld in artikel 1 onder ia van het RVV 1990. Alle gemotoriseerde voertuigen behalve bromfietsen, fietsen met trapondersteuning en gehandicaptenvoertuigen, bestemd om anders dan langs rails te worden voortbewogen.
Parkeerbewijs: parkeerkaart, abonnementskaart, kentekenregistratie of elk ander middel dat door de Gemeente is aangewezen om toegang te krijgen tot de Parkeergarage.
De Parkeerder: de eigenaar, houder of gebruiker, als mede de passagier(s) van een Motorvoertuig, die dat Motorvoertuig in of op de Parkeergarage heeft gebracht.
De Parkeergarage: de door de Gemeente geëxploiteerde openbare Parkeergarages met bijbehorende terreinen, en ruimten waaronder begrepen liften en traphuizen.
Parkeergeld: de door de Parkeerder verschuldigde financiële tegenprestatie voor het gebruik van de Parkeergarage.
De Parkeerovereenkomst: elke tussen Parkeerder en Gemeente gesloten overeenkomst met betrekking tot het gebruik van welke aard of welke duur van de Parkeergarage(s).
Artikel 3: Gebruik van de Parkeergarage
De Parkeerder dient het voertuig te parkeren op de daartoe aangegeven parkeerplaatsen en volgens de door de Gemeente/Beheerder gegeven aanwijzingen. De in- en uitritten en de rijstroken dienen te allen tijde open en berijdbaar te worden gehouden. (Verkeers-) borden in de garage gelden als door de Gemeente/Beheerder gegeven aanwijzingen. Een Motorvoertuig dat in strijd met genoemde voorschriften is geparkeerd kan door de Gemeente/Beheerder voor rekening en risico van de Parkeerder worden verwijderd en zo nodig buiten de Parkeergarage worden gebracht. Alle daarmee verband houdende kosten komen voor rekening van Parkeerder.
De Gemeente/Beheerder is gerechtigd een Motorvoertuig de toegang tot de Parkeergarage te weigeren, dan wel een reeds geparkeerd voertuig uit de Parkeergarage te verwijderen, indien de Gemeente/Beheerder dit met inachtneming van redelijkheid en billijkheid wenselijk acht. Dit zal zich met name voordoen indien de Gemeente/Beheerder weet of vermoedt dat een Motorvoertuig ontplofbare of andere gevaarlijke stoffen vervoert, daaronder niet begrepen motorbrandstoffen in het daarvoor bestemde brandstofreservoir van het Motorvoertuig, alsmede in geval de Gemeente/Beheerder van oordeel is dat het Motorvoertuig gelet op de omvang en/of zwaarte, dan wel door zaken die daarmee worden vervoerd, aan de omgeving schade in de meest ruime zin kan toebrengen.
In de gevallen dat de Parkeerder handelt in strijd met de bepalingen van deze overeenkomst en dit naar het oordeel van de Gemeente/Beheerder noodzakelijk is, is de Gemeente/Beheerder gerechtigd het voertuig uit de Parkeergarage te verwijderen. De kosten die samenhangen met de verwijdering van het voertuig uit de Parkeergarage komen voor rekening van de Parkeerder.
Ook in andere gevallen waarin dit naar het oordeel van GemeenteBeheerder wenselijk of noodzakelijk wordt geacht uit een oogpunt van veiligheid en zonder dat de Parkeerder enig verwijt kan worden gemaakt is Gemeente/Beheerder gerechtigd het voertuig voor risico van de Parkeerder uit de Parkeergarage te verwijderen en elders te plaatsen.
Een oplaadpunt voor elektrische vervoersmiddelen wordt aangeduid met verkeersbord E04 of E08 uit het Reglement Verkeerstekens en Verkeersregels. Het oplaadpunt mag alleen gebruikt worden door een elektrische vervoersmiddel indien het voertuig middels een laadkabel met de laadvoorziening is verbonden.
De Gemeente stelt de openingstijden vast. De Gemeente kan gedurende de looptijd van de Parkeerovereenkomst veranderingen in de openingstijden aanbrengen. De Parkeerder zal deze veranderingen moeten gedogen. Aan deze verandering kan de Parkeerder geen rechten ontlenen, ook niet ter vermindering van de verschuldigde Parkeergelden.
Indien de Parkeergarage gedurende een korte tijd (gedeeltelijk) gesloten zal zijn en de Parkeerder daardoor voor korte tijd geen gebruik kan maken van zijn Parkeerovereenkomst, dan zal dit de Parkeerder geen recht geven tot vermindering van het door hem verschuldigde Parkeergeld. Ook zal dit aan Parkeerder anderszins geen rechten, bij voorbeeld tot schadevergoeding, geven.
Indien de Parkeerder geen Parkeerbewijs kan tonen, is de informatie uit het parkeersysteem bepalend voor de berekening van het Parkeergeld. Is het tijdstip van inrijden niet te achterhalen, dan wordt Parkeerder geacht met het parkeren een aanvang te hebben gemaakt om 07.00 uur op de dag dat de Parkeerder het voertuig de Parkeergarage is binnengereden. In dat geval is ook vanaf dat tijdstip gerekend Parkeergeld verschuldigd. Dit Parkeergeld moet terstond worden voldaan. Indien Parkeerder bewijst dat hij op een later tijdstip het voertuig in de Parkeergarage heeft geplaatst, zal de Gemeente het eventueel te veel betaalde Parkeergeld aan Parkeerder restitueren.
Het verschuldigde Parkeergeld dient te zijn voldaan voordat de Parkeerder met zijn voertuig de Parkeergarage verlaat. Na betaling bij een betaalautomaat geeft het Parkeerbewijs de Parkeerder gedurende een periode van 15 minuten, te rekenen vanaf het moment van betaling, het recht en de gelegenheid het Motorvoertuig buiten de Parkeergarage te brengen. Indien genoemde periode verstrijkt zonder dat de Parkeerder het Motorvoertuig buiten de Parkeergarage heeft gebracht, vangt een nieuwe parkeertermijn aan waarvoor opnieuw Parkeergeld verschuldigd is. Na betaling van de nieuwe termijn, wordt de periode als hiervoor omschreven herhaald.
Het zogenaamde "treintje rijden" d.w.z. direct achter een voorgaand voertuig onder de slagboom door de Parkeergarage verlaten zonder het verschuldigde Parkeergeld te betalen, is niet toegestaan. De Parkeerder is alsdan een direct opeisbare boete verschuldigd van € 60, -. Deze boete wordt samen met het verschuldigde Parkeergeld middels een factuur achteraf gevorderd bij de kentekenhouder van het betreffende voertuig.
Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de Gemeente mag een Motorvoertuig niet langer dan 28 dagen ononderbroken in de Parkeergarage geparkeerd zijn, tenzij de Parkeerder beschikt over een abonnement dat dit recht wel geeft. Na het verlopen van deze termijn is de Parkeerder naast het Parkeergeld van 28 dagen parkeren tevens de maximale vergoeding per dag verschuldigd voor elke dag of een gedeelte daarvan na afloop van genoemde termijn dat het Motorvoertuig van Parkeerder in de Parkeergarage aanwezig is, zonder dat voorafgaande ingebrekestelling en rechtelijke tussenkomst vereist is en onverminderd het recht van de Gemeente om daarnaast en daarenboven vergoeding van kosten, schaden en interesten te vorderen. Ingeval het adres van de kentekenhouder van het Motorvoertuig ondanks redelijke inspanning niet valt te achterhalen, kan worden volstaan met het duidelijk zichtbaar aanbrengen van het schrijven onder de ruitenwisser van het Motorvoertuig.
Artikel 6: Bepalingen voor Abonnementhouders
Het abonnementsgeld dient bij vooruitbetaling uiterlijk voor of op de eerste dag van de abonnementsperiode te zijn voldaan. Indien van de Parkeergarage gebruik wordt gemaakt zonder dat het abonnementsgeld tijdig is voldaan, zal de abonnementskaart geblokkeerd worden en Parkeergeld volgens het dagtarief in rekening worden gebracht. Als na betaling de blokkering ongedaan gemaakt moet worden, zullen administratiekosten in rekening worden gebracht.
Indien de verschuldigde vergoeding voor het abonnement niet tijdig is voldaan, is Abonnementhouder automatisch in gebreke, zonder dat een ingebrekestelling is vereist. Over de onbetaald gebleven bedragen is Abonnementhouder, onverminderd zijn overige verplichtingen en onverminderd de overige rechten aan de Gemeente, een rente verschuldigd van 1,0% per maand; een gedeelte van een maand wordt als een volle maand aangemerkt.
De Gemeente is te allen tijde gerechtigd op het in de Parkeergarage geparkeerde Motorvoertuig het retentierecht uit te oefenen zolang niet al hetgeen de Parkeerder aan de Gemeente krachtens of in verband met deze overeenkomst verschuldigd is heeft voldaan. Indien Parkeerder, na daartoe in gebreke te zijn gesteld, langer dan tien dagen in gebreke blijft het aan de Gemeente verschuldigde te voldoen is de Gemeente gerechtigd het voertuig overeenkomstig de wettelijke bepalingen te verkopen. Op de opbrengst kan de Gemeente verhalen al hetgeen de Parkeerder aan de Gemeente verschuldigd is, met inbegrip van rente en kosten tot en met de dag van verhaal, waaronder ook begrepen de kosten ter zake de verkoop. Tijdens de periode van retentie kan de Gemeente het voertuig bewaren in de Parkeergarage; alsdan is Parkeerder over die periode Parkeergeld verschuldigd. De Gemeente kan, naar keuze, gedurende deze periode het voertuig ook voor rekening en risico van Parkeerder buiten de Parkeergarage brengen.
Een ingebrekestelling als in het vorige lid bedoeld alsmede ook elke andere kennisgeving op grond van de Parkeerovereenkomst kan geschieden en hoeft ook slecht te geschieden aan het adres van degene die bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer staat ingeschreven als houder van het kenteken van het geparkeerde voertuig.
Wanneer de kentekenhouder binnen 14 dagen na aanschrijving het Motorvoertuig niet heeft opgehaald en indien de kosten van bewaring de te vorderen kosten overstijgen, is de Gemeente gerechtigd het Motorvoertuig te verkopen of te vernietigen. De waarde van het Motorvoertuig zal door een beëdigd taxateur worden vastgesteld en in mindering worden gebracht op de vordering.
Artikel 8: uitsluiting aansprakelijkheid
De tussen partijen tot stand gekomen Parkeerovereenkomst omvat geen bewaking of voortdurend toezicht. De Gemeente/Beheerder is op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade ten gevolge van diefstal, teniet gaan, verloren gaan of beschadiging, van welke aard en door welke oorzaak ook, aan een voertuig en/of voorwerpen daaruit en voor schade ten gevolgen van enig ongeval, lichamelijk letsel of anderszins van de Parkeerder en diens mede-inzittenden, in of buiten het voertuig.
De Gemeente/Beheerder is evenmin aansprakelijk voor schade, van welke aard of omvang ook, die, op welke wijze ook, mocht voortvloeien uit het niet gebruik kunnen maken door Parkeerder van de Parkeergarage en/of het niet of niet tijdig kunnen verlaten van de Parkeergarage. De aansprakelijkheid van Gemeente is ook uitgesloten voor schade die mocht ontstaan als direct of indirect gevolg van daden of nalatigheden van haar ondergeschikten dan wel andere personen die door of vanwege Gemeente tewerk zijn gesteld.
De Gemeente/Beheerder is niet gehouden schade te vergoeden indien sprake is van overmacht. Onder overmacht wordt in ieder geval gerekend een van de wil van de Gemeente onafhankelijke omstandigheid als gevolg waarvan de nakoming van de verplichtingen van de Parkeerovereenkomst redelijkerwijs door de Parkeerder niet meer van de Gemeente kan worden verlangd. Hieronder worden in ieder geval begrepen werkstaking, brand, overheidsmaatregelen, bedrijfs- storingen alsmede een tekortkoming in de nakoming door betrokken derden.
In de Parkeergarage, bij onder andere de in- en uitrit, bij de betaalautomaten en parkeer-apparatuur, is sprake van camera-registratie. De beelden hiervan zijn eigendom van de Gemeente en worden niet ter beschikking gesteld aan derden, tenzij in rechte anders wordt beslist. Deze beelden worden na 1 maand gewist, tenzij er gegronde redenen zijn om de beelden te bewaren. De Algemene Verordening Gegevensbescherming is van overeenkomstige toepassing
Bij het in- en uitrijden van de Parkeergarage wordt gebruik gemaakt van kentekenherkenning. Het kenteken wordt bij het inrijden geregistreerd in het parkeersysteem en wordt op het Parkeerbewijs afgedrukt. Het kenteken wordt geregistreerd en afgedrukt op het Parkeerbewijs ter bestrijding van fraude en om het uitrijden te versnellen. De slagboom wordt bij de uitrit automatisch geopend wanneer het verschuldigde Parkeergeld is voldaan. De geregistreerde kentekens worden conform de Algemene Verordening Gegevensbescherming bewaard en verwijderd. De instellingen betreffende de bewaartermijnen van kentekens zijn afgestemd op de wet- en regelgeving, specifiek zoals vermeld in het document ‘Beleidskader flitspalen, Snelheid, rood licht en handhaven gesloten verklaring’ van het Openbaar Ministerie, Parket CVOM van 4 juni 2015. De gehanteerde bewaartermijnen van overtredingsfoto’s zijn 5 jaar voor overtreders en maximaal 72 uur voor de zogenaamde ‘no hits’, de niet-overtreders.
Artikel10: Algemene Voorwaarden
Deze Algemene Voorwaarden zijn van toepassing op alle met Gemeente gesloten Parkeerovereenkomsten en maken van die Parkeerovereenkomsten een integraal deel uit. De Gemeente is te allen tijde gerechtigd deze Algemene Voorwaarden te wijzigen. De wijzigingen zullen van kracht worden op de dag volgende op die, waarop deze ter plaatse kenbaar zijn gemaakt. Ten aanzien van houders van abonnementen zullen de wijzigingen geen gelding hebben zolang de duur van het abonnement nog niet is verstreken. Indien de Parkeerovereenkomst met toepassing van artikel 6 zal worden verlengd zullen, te rekenen vanaf de aanvang van de nieuwe duur, op de Parkeer-overeenkomst de gewijzigde Algemene Voorwaarden van toepassing zijn.
Artikel 11: toepasselijk recht
Op de Parkeerovereenkomst is Nederlands recht van toepassing. Geschillen uit deze Parkeerovereenkomst voortvloeiend of daarmee verband houdend zullen worden berecht door de voor Haarlem bevoegde rechter.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2022-39974.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.