Voornemen verkoop grond, Kloofpad in Leimuiden.

 

De gemeente Kaag en Braassem geeft hierbij kennis van haar voornemen om met Stichting Woondiensten Aarwoude te Woubrugge (hierna: WDA) een overeenkomst te sluiten met betrekking tot de ontwikkeling van het kadastrale perceel Leimuiden A 2706 en de naastgelegen gronden nabij het Kloofpad 5 te Leimuiden.

 

Toelichting

Het voornemen van de gemeente is om aan WDA een perceel grond te verkopen met als doel sociale huurwoningen te realiseren.

 

Naar het oordeel van de gemeente Kaag en Braassem is WDA de enige serieuze gegadigde die in aanmerking komt voor het ontwikkelen en realiseren van dit bouwplan en daarmee het kopen van het genoemde perceel. De gemeente geeft daarmee uitvoering aan de eerder gemaakte prestatieafspraken tussen de gemeente en WDA. De koopsom van de grond is conform de grondprijzenbrief 2022.

 

De gemeente is van mening dat om de volgende redenen WDA de enige serieuze gegadigde is om het genoemde perceel grond te kopen:

 

  • 1.

    De gemeente heeft deze locatie uitdrukkelijk toegewezen voor de realisatie van 100% sociale woningbouw. Door de verkoop aan WDA (een toegelaten instelling in de zin van de Woningwet) wordt gegarandeerd dat de te realiseren woningen gedurende lange tijd (meer dan 20 jaar) als sociale huurwoning zullen worden ingezet. Zelfs als van verkoop sprake zou zijn, blijft het vermogen behouden voor de volkshuisvesting, omdat toegelaten instellingen verplicht zijn het vermogen hiervoor in te zetten.

  • 2.

    De gemeente heeft met WDA prestatieafspraken gemaakt voor de periode 2021 - 2024 Hierin zijn ondermeer afspraken gemaakt over de gewenste sociale en middeldure huurwoningen in deze periode en het toevoegen daarvan middels nieuwbouw. Door de verkoop van de grond wordt hieraan invulling gegeven.

  • 3.

    Via de prestatieafspraken heeft de gemeente grip op de beschikbaarheid en betaalbaarheid van de huurwoningen, op de kwaliteit ervan, alsmede op de inzet van de woningbouwcorporatie op het gebied van wonen en zorg, duurzaamheid, energietransitie en leefbaarheid.

  • 4.

    Doordat WDA haar huurwoningen aanbiedt via het regionale woonruimteverdeelsysteem Huren in Holland-Rijnland is een rechtvaardige verdeling van de nieuwe huurwoningen gegarandeerd en zullen de woningen ook ingezet kunnen worden voor de huisvesting van bijzonder doelgroepen (urgenten en statushouders).

 

Reageren

Belanghebbenden kunnen binnen 20 werkdagen na de datum van deze publicatie op dit voornemen reageren door het aanhangig maken van een kortgedingprocedure bij de Rechtbank te Den Haag.

 

Naar boven