Gemeente Schiedam - naamgeving openbare ruimte

Burgemeester en wethouders van Schiedam besluiten

 

  • 1.

    de straatnaam Palmboomhof vast te stellen voor de openbare ruimte tussen Noordvest, Groenweegje en Palmboomstraat, volgens de bij dit besluit horende tekening;

  • 2.

    de straatnaam Dirkzwagerhof vast te stellen voor de openbare ruimte tussen Groenweegje, Noordvest en Sint-Jorisplein, volgens de bij dit besluit horende tekening;

  • 3.

    de straatnaam Woutblokpad vast te stellen voor de openbare ruimte tussen het Woutblokpad (gemeente Vlaardingen) en het Handbalpad, volgens de bij dit besluit horende tekening;

  • 4.

    de straatnaam Jan Potstraat vast te stellen voor de openbare ruimte tussen de Thomas à Kempisstraat en de Van Smaleveltstraat, volgens de bij dit besluit horende tekening.

Belanghebbenden die het niet eens zijn met een besluit kunnen binnen zes weken na datum waarop het besluit is bekendgemaakt een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders (postbus 1501, 3100 EA Schiedam). In het bezwaarschrift dient in ieder geval uw naam, adres en telefoonnummer, de datum en een omschrijving van het betreffende besluit (kenmerk) te staan. Vergeet niet uw bezwaarschrift te ondertekenen.

 

Aldus vastgesteld op 23 augustus 2022.

 

Burgemeester en wethouders van Schiedam, 

de secretaris, 

C.E. Bos 

 

 

de burgemeester, 

C.H.J. Lamers

 

 

Toelichting

 

 

Naamgeving Palmboomhof

Op advies van de Commissie Naamgeving Openbare Ruimte (CNOR) heeft het college van burgemeester en wethouders de naam Palmboomhof vastgesteld voor de hof die ontstaat tussen Noordvest, Groenweegje en Palmboomstraat in de nabijheid van molen De Palmboom. Het gebruik van de in de omgeving reeds bestaande naam "Palmboom" bevordert de vindbaarheid.

 

Naamgeving Dirkzwagerhof

Op advies van de CNOR heeft het college van burgemeester en wethouders de naam

Dirkzwagerhof vastgesteld voor de hof die ontstaat tussen Groenweegje, Noordvest en

Sint-Jorisplein. Deze naam geeft de geschiedenis van het gebied weer: Koninklijke Distilleerderij M. Dirkzwager was er gevestigd, aan de Noordvest. Het bedrijf werd opgericht in 1879 (Scyedam 32/3 (2006), pagina 98). Dirkzwager ging failliet in 2016.

 

Naamgeving Woutblokpad

Het college van burgemeester en wethouders van Vlaardingen heeft op 29 juni 2021 de naam Woutblokpad vastgesteld voor ‘het nieuw aangelegde pad achter de Hoevenronde in het kader [van] het vergroten van de vindbaarheid voor de hulpdiensten’. Bij het Vlaardingse besluit hoort de volgende toelichting: ‘de naamgeving is gekozen op basis van historische gronden. Op de Cruquius-kaart uit 1712 heten de omliggende percelen land exact op die plek gezamenlijk: ’t Woutblok’. Het pad loopt ongeveer twintig meter door op Schiedams grondgebied. Aangezien het slechts om een klein stuk in Schiedam gaat, heeft het Schiedamse college van burgemeester en wethouders de naamgeving van Vlaardingen overgenomen en geen eigen, afwijkende naam vastgesteld.

 

Naamgeving Jan Potstraat

Op advies van de CNOR heeft het college van burgemeester en wethouders aan een doorgang tussen de Thomas à Kempisstraat en de Van Smaleveltstraat de naam Jan Potstraat gegeven. De naam past in de Liduinabuurt. Jan Pot was de biechtvader van Liduina (1380-1433). Andere straatnamen hebben ook betrekking op haar. Om te beginnen geldt dat voor de Sint Liduinastraat. Thomas à Kempis beschreef het leven van Liduina (Vita Lidewigis).

 

Naar boven