Besluit Ecologisch bermbeheer gemeente Heusden

 

Het college van Heusden heeft in de vergadering van 23 augustus 2022

besloten: 

 

  • -

    · de ‘Leidraad ecologisch bermbeheer Heusden’ en het ‘Stappenplan ontvangst bagger uit sloten Heusden’ vast te stellen;

  • -

    voor de structurele kosten van de baggerafzet in het kader van ecologisch bermbeheer een taakstellend budget van € 20.000 beschikbaar te stellen en dit bedrag op te nemen in de tweede bestuursrapportage 2022;

 

namens het college van Heusden,

de secretaris,

mr. H.J.M. Timmermans

 

 

Stappenplan ontvangst bagger uit sloten Heusden

Het ecologisch bermbeheer brengt op één punt extra kosten met zich mee. Dit betreft het ontvangen van de bagger op de bermen. Baggeren is noodzakelijk voor de waterveiligheid. Percelen naast een A-watergang (waterschap) of B-watergang (gemeente) zijn verplicht om de bagger te ontvangen die er uit komt. Eens in de zeven jaar worden sloten gebaggerd. De bagger wordt op de kant gezet. Eens in de zeven jaar op de ene kant; eens in de zeven jaar op de andere kant.

 

De A- en B-watergangen grenzen vaak aan onze bermen. Wanneer we als gemeente de bagger niet in onze bermen willen hebben, dan moeten we als ontvangstplichtige zelf voor de kosten opdraaien, die afvoer naar elders met zich meebrengt. Dit is wettelijk zo geregeld.

 

Bagger die op de bermen wordt gezet heeft een negatieve invloed op flora en fauna. Per meter sloot wordt maximaal 1 kuub bagger op de kant gezet. Deze verstikt alle planten, die daar staan. Het doet het werk van jaren verschraling en kansen geven aan allerlei plantensoorten in een klap dan teniet.

 

Bagger leidt ook tot een slechtere afstroming van water via de bermen en is dus ook vanuit wegenonderhoud niet gewenst.

 

Gelet hierop wordt jaarlijks een plan gemaakt om de bagger elders neer te leggen/af te voeren.

 

Voor nu betreft het ongeveer 7-8 km berm per jaar van sloten waar het waterschap gaat baggeren. Deze lengte is dus jaarlijks vanuit het waterschap te verwachten. De gemeentelijke opgave is nog onduidelijk. In 2023 wordt een gemeentelijk baggerplan opgesteld. Dan wordt duidelijk wat daarvan de opgave is.

 

Met het oog hierop wordt het volgende stappenplan gevolgd voor de ontvangst van bagger in de bermen.

 

Stappenplan voor de afzet van bagger

  • 1.

    Het waterschap c.q. de gemeente informeert de betreffende medewerkers van het cluster Beleid en beheer openbare ruimte in de gemeentelijke organisatie in het begin van het jaar over de te baggeren sloten.

  • 2.

    De bagger wordt gecontroleerd op vervuiling; ernstig vervuilde bagger wordt sowieso afgevoerd. De afvoerkosten zijn dan voor rekening van het waterschap (A-watergang) of voor de gemeente, maar komen niet voor rekening van het bermbeheer.

  • 3.

    Check of er een mogelijkheid is om bagger op de berm te zetten, zonder dat dit flora of fauna in gevaar brengt; soms ligt er in de berm een zandpad, dat gebruikt kan worden om de bagger op te zetten, bijv. Heidijk. Tijdelijk zullen wandelaars dan geen gebruik kunnen maken van zo’n pad. Een pad is meestal na twee maanden weer helemaal droog.

  • 4.

    Check door de buitendienst bij aanliggende agrariërs of zij de bagger willen ontvangen. De bagger kan volgens het waterschap zo worden opgespoten, dat de bagger op het land nauwelijks te zien is. De vergoeding die daarvoor aan agrariërs wordt gegeven, bedraagt een vast bedrag van € 2,50 per meter. Dit bedrag is afgestemd met het waterschap. De ervaring van het waterschap is dat veel agrariërs hiermee instemmen. De betrokken kosten komen ten laste van het bermbeheer (onderhoud sloten en bermen).

  • 5.

    Als agrariërs de bagger niet willen ontvangen, dan is een mogelijk alternatief om deze op een perceel van de gemeente te zetten, dat dan een jaar uit de pacht wordt genomen. Dit is het duurste alternatief; ongeveer € 9 per strekkende meter. Ook deze kosten komen dan ten laste van het bermbeheer (onderhoud sloten en bermen).

 

Kosten winter 2022/2023

Het waterschap heeft al laten weten welke sloten moeten worden gebaggerd in 2022/2023. Onderstaand schema toont de uitkomst van de analyse van de sloten en het plan:

 

De verwachting is dat de kosten voor de winter 2022/2023 kunnen worden opgevangen door het restant van de ontvangen bermensubsidie.

 

Jaarlijkse kosten en budget

Bij een jaarlijkse baggeropgave van ongeveer 7-8 kilometer van het waterschap plus de baggeropgave van de gemeente is het de verwachting dat de extra kosten om onze bermen te sparen tenminste € 20.000 zullen zijn. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid agrariërs die bereid is om bagger te ontvangen. Het waterschap heeft de ervaring dat agrariërs veelal akkoord gaan.

Binnen de beschikbare budgetten is geen structurele ruimte om de genoemde kosten op te vangen.

Daarom is bij de vaststelling van dit stappenplan aan het college voorgesteld om voor de verwerking van bagger in het kader van ecologisch bermbeheer een taakstellend budget van € 20.000 op nemen in de tweede bestuursrapportage 2022 zodat vanaf 2023 hiervoor structureel geld beschikbaar is.

Jaarlijks wordt een baggerontvangstplan opgesteld (zie ook hiervoor het stappenplan). Als de onkosten voor het verwerken van de bagger hoger uitkomen dan € 20.000 wordt aan het college een plan voorgelegd om tot een oplossing te komen. Het bedrag van € 20.000 wordt gezien als een goed bedrag. De komende jaren zal blijken hoe een en ander zich ontwikkelt.

 

Naar boven