Beleidsregel handhaving samenscholingsverbod automeetings

De burgemeester van de gemeente Tytsjerksteradiel:

 

gelet op artikel 2:1 Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Tytsjerksteradiel 2021;

 

gelet op artikel 1:3 lid 4, 4:81 lid 1 en 4:83 Algemene wet bestuursrecht:

 

gelet op artikel 172 Gemeentewet;

 

Besluit:

 

Vast te stellen de:

 

Beleidsregel handhaving samenscholingsverbod automeetings.

 

Aanleiding

Regelmatig worden er automeetings gehouden in de gemeente Tytsjerksteradiel. De automeetings worden gehouden op verschillende locaties door de hele gemeente. Dit betreffen vaak kleinere groepen, waar de samenkomsten zichzelf reguleren.

 

In het najaar van 2021 vond een aantal grote automeetings plaats, dit betrof meer dan 200 auto’s met honderden personen aanwezig. Deze automeetings waren onaangekondigd en er was geen vergunning verleend door de gemeente. Tijdens de meetings zijn er -alsnog- afspraken gemaakt met de organisatoren. Ondanks de afspraken zorgden de meetings voor overlast voor de omgeving.

 

Door de politie is er in zijn algemeenheid geconstateerd dat er deelnemers aan de automeetings zijn die regelmatig gevaarlijk weggedrag vertonen en/of overlast veroorzaken voor de omgeving. Naast de mogelijke strafbaarheid betekent dit gedrag veelal een verstoring van de openbare orde waarbij er tevens sprake is van een samenscholing. Door de samenscholing met grote aantallen auto’s en personen die daar aanwezig zijn, kan er sprake zijn van ernstige overlast. Om deze openbare ordeverstoringen tegen te gaan is deze beleidsregel opgesteld.

 

Samenscholingsverbod

Automeetings in een bepaalde omvang en duur zijn gelet op de overlast die zij veroorzaken en het daarbij vertoonde gevaarlijk gedrag, een samenscholing in de zin van de APV. Gelet hierop is het wenselijk om met het oog op de specifieke aanpak van de automeetings, beleid op te stellen omtrent de wijze waarop aldaar invulling wordt gegeven aan (de handhaving van) het in de APV opgenomen samenscholingsverbod. De begrippen in dit stuk zijn ‘samenscholing’ en ‘ongeregeldheden’. In de APV van Tytsjerksteradiel is geen definitie opgenomen voor deze begrippen. Hierbij wordt er uitgegaan van de maatschappelijk begripsbepaling. Samenscholing wordt gezien als een groep die op een plaats afspreekt. Bij ongeregeldheden wordt er gesproken over situaties die de gewone orde verstoren.

 

Inhoud beleidsregel

Automeetings, waarbij meerdere auto’s aanwezig zijn en die door de omvang een negatief effect hebben op de openbare orde, worden gezien als een samenscholing in de zin van artikel 2.1 van de Algemene Plaatselijke Verordening Tytsjerksteradiel. Een dergelijke samenscholing is verboden. Een hoeveelheid van meer dan 15 auto’s wordt als indicator gezien dat er sprake is van een samenscholing. Indien een vergunning is aangevraagd voor een automeeting en deze vergunning is verleend, is er geen sprake van samenscholing.

 

Toepassingsgebied

Deze beleidsregel is van toepassing in gemeente Tytsjerksteradiel. Hierin wordt geen onderscheid gemaakt van carpoolplekken, industrieterreinen of andere plekken waar automeetings plaats kunnen vinden. Door de beleidsregel voor de hele gemeente te laten gelden, wordt bovendien voorkomen dat het zich van de ene plaats in de gemeente naar de andere plaats verplaatst.

 

Strafbepaling

Overtreding van het samenscholingsverbod is strafbaar gesteld in artikel 6.1 van de APV.

Artikel 6:1 Sanctiebepaling

  • 1.

    Overtreding van het bij of krachtens deze verordening bepaalde en de op grond van artikel 1:4 gegeven voorschriften en beperkingen, wordt gestraft met hechtenis van ten hoogste drie maanden of geldboete van de tweede categorie.

  • 2.

    In afwijking van het eerste lid is artikel 1a van de Wet op de economische delicten van toepassing op overtreding van het bepaalde bij of krachtens de artikelen 2:11, eerste lid als sprake is van een omgevingsvergunningplichtige activiteit, 2:12, eerste lid, en artikel 4:11, eerste lid.

     

Handhaving

Het handhavingsbeleid van de gemeente Tytsjerksteradiel is beschreven in het 2017 vastgestelde ‘Beleidsplan Toezicht en Handhaving fysieke leefomgeving Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel 2017’. Het doel van handhaving is te bevorderen dat regels worden nageleefd, maar ook om geconstateerde feiten te laten stoppen en de gevolgen hiervan ongedaan te (laten) maken. Overal op controleren is niet reëel. Er moeten keuzes worden gemaakt waarvoor beschikbare capaciteit wordt ingezet. In het handhavingsbeleid wordt prioritering gegeven aan ernstige overlast. Gelet op overlast en gevaarlijk gedrag krijgen automeetings, in bepaalde omvang en duur, een prioriteitsaspect. Conform het handhavingsbeleid zal worden opgetreden.

 

Inwerkingtreding

De Beleidsregel handhaving samenscholingsverbod automeetings treedt in werking op de dag na bekendmaking van dit beleid.

Aldus vastgesteld door de burgemeester van Tytsjerksteradiel op 05-07-2022

Burgemeester van Tytsjerksteradiel

drs L.J. Gebben

Naar boven