Publicatie voornemen tot verkoop

 

 

I. Naam Verkoper

 

De publiekrechtelijke rechtspersoon gemeente Sittard-Geleen (hierna: "de Gemeente");

 

II. Naam voorgenomen Koper

 

De publiekrechtelijke rechtspersoon: openbaar lichaam op basis van een gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Zuid-Limburg die binnen de gemeente Sittard-Geleen de dagelijkse brandweerzorg, hulpverlening en 112-meldkamer van de brandweer en ambulance regelt. (hierna: "de Brandweer");

 

III. De Onroerende Zaak

 

De gemeente Sittard-Geleen is voornemens om een gedeelte van Perceel 4891, ter grootte van circa 2.261 m2, zoals weergegeven op bijgaande situatieschets (hierna: “de Onroerende Zaak”; bijlage 1) te verkopen aan de Brandweer.

 

IV. Motivatie voorgenomen verkoop

 

De Gemeente meent dat de voorgenomen verkoop van de Onroerende Zaak aan de Brandweer niet onder de reikwijdte van het Didam-arrest valt. Het uitgangspunt dat de Gemeente bij een verkoop van onroerend goed verplicht is om mededingingsruimte te bieden aan potentiële gegadigden (behalve indien slechts één serieuze gegadigde in aanmerking komt) wordt gestoeld op een algemene beginsel van behoorlijk bestuur; het gelijkheidsbeginsel. De algemene beginselen van behoorlijk bestuur, waaronder het gelijkheidsbeginsel en het daarop gestoelde Didam-arrest, zien op de relatie overheid burger en niet op die tussen overheden. Dat de algemene beginselen van behoorlijk bestuur strekken tot bescherming van burgers betekent ook dat deze beginselen niet van toepassing zijn in het privaatrechtelijk rechtsverkeer tussen overheden onderling. Zowel de Gemeente als de Brandweer zijn overheden; beide publiekrechtelijke rechtspersonen. Op basis van bovenstaande meent de Gemeente dat het Didam-arrest er niet aan in de weg staat dat de Gemeente de Onroerende Zaak één-op-één verkoopt aan de Brandweer, zonder mededingingsruimte te bieden aan potentiële gegadigden.

 

Indien en voor zover de voorgenomen verkoop wel zou vallen binnen de scope van het Didam-arrest, meent de Gemeente op grond van de navolgende objectieve, toetsbare en redelijke criteria dat uitsluitend de Brandweer als serieuze gegadigde voor de aankoop van de Onroerende Zaak in aanmerking komt:

  • 1.

    De Gemeente wenst op voor rekening en risico van de koper op de te verkopen Onroerende Zaak een 24-uurs brandweerkazerne met omliggend groenvoorzieningen en benodigde infra, de aansluiting daarvan op het openbaar gebied en de aanleg en aansluiting van alle benodigde nutsvoorzieningen te realiseren nu de locatie van de Onroerende Zaak een goede uitvalsbasis is voor het snel bieden van hulp aan inwoners van de Gemeente en de regio op basis van de eisen gesteld aan de aanrijtijden en dekkingsgraad over de regio (hierna: "de Brandweerkazerne");

  • 2.

    De onder 1 vermelde ontwikkeling moet passen binnen het stedenbouwkundig advies dat zijdens de gemeente is opgesteld;

  • 3.

    De onder 1 vermelde ontwikkeling moet door en voor rekening en risico van koper worden gerealiseerd en geëxploiteerd;

  • 4.

    Met de exploitatie van de Brandweerkazerne dient koper uitvoering te gegeven aan het bepaalde omtrent brandweerzorg in de Wet veiligheidsregio's en de onderliggende besluiten, algemene maatregelen van bestuur en de gemeenschappelijke regeling veiligheidsregio Zuid-Limburg;

Voor zover de Gemeente bekend, komt slechts één potentiële serieuze gegadigde aanmerking voor de koop, te weten: de Brandweer. 

 

V. Bent u het niet eens met dit besluit?

 

Bent u het niet eens met dit voornemen tot verkoop, omdat u van mening bent ook als serieuze gegadigde in aanmerking te kunnen komen voor de aankoop van de Onroerende Zaak? Dan dient u dit kenbaar te maken door binnen een termijn van 20 dagen na publicatie van deze bekendmaking, een kort geding tegen dit voornemen aanhangig te maken bij de voorzieningenrechter bij de rechtbank Limburg, locatie Maastricht. Deze termijn merken wij aan als vervaltermijn. Dit betekent voor de goede orde dat indien een serieuze gegadigde binnen 20 dagen na heden géén kort geding is gestart, alle rechten vervallen, waaronder het recht om nadien in rechte op te komen tegen dit voornemen tot verkoop. De Gemeente hanteert deze handelwijze om rechtszekerheid te creëren, zodat zij na ommekomst van de termijn van 20 dagen of nadat de voorzieningenrechter in kort geding heeft geoordeeld dat geen sprake is van een andere serieuze gegadigde, één op één kan contracteren.

 

Volledigheidshalve wordt opgemerkt dat de thans gestelde termijnen uiterlijke termijnen zijn en dat een nadere verlenging van deze termijnen niet aan de orde is.

 

Voor nadere inlichtingen kunt u zich wenden tot de heer Ivo Nijsten van onze Gemeente. Per mail bereikbaar op adres ivo.nijsten@sittard-geleen.nl en telefonisch op telefoonnummer 14046.

 

Naar boven