Toepassing spoedeisende bestuursdwang vlaggen

Kenmerk besluit: 475284

 

 

Toezichthouders van de gemeente Kaag en Braassem hebben geconstateerd dat zonder vergunning op verschillende locaties langs gemeentelijke wegen en/of aan de gemeentelijke eigendommen voorwerpen (waaronder vlaggen en borden) zijn aangebracht.

 

Binnen de gemeente Kaag en Braassem is de Algemene Plaatselijke Verordening Kaag en Braassem 2012 van toepassing. Op basis van onze verantwoordelijkheid als wegbeheerder, maar ook als rechthebbende van de gemeentelijke eigendommen, starten wij met het verwijderen van de vlaggen en andere voorwerpen langs en op de gemeentelijke wegen die daar zonder vergunning zijn geplaatst.

 

Noodzaak spoedeisend optreden

Deze voorwerpen vormen een gevaar voor de verkeersveiligheid. Op diverse locaties hangen de vlaggen deels los. Naast het gevaar van het losraken van de vlaggen kunnen de vlaggen en/of de voorwerpen het rijgedrag van de weggebruikers nadelig beïnvloeden en vormen hierdoor een risico voor de weggebruikers. De weggebruikers kunnen worden afgeleid, mede door de aandacht in de (landelijke) media voor deze voorwerpen.

 

Juridisch kader

Het plaatsen van de voorwerpen (zoals vlaggen en borden) zonder toestemming is in strijd met artikel 2.15 van de Algemene Plaatselijke Verordening Kaag en Braassem 2012 (APV). In dit artikel staat dat het verboden is om een voorwerp aan te brengen of te hebben op zodanige wijze dat aan het wegverkeer het vrije uitzicht wordt belemmerd of dat er op andere wijze voor het wegverkeer hinder of gevaar ontstaat.

 

Door het plaatsen van genoemde voorwerpen op of langs de weg ontstaan gevaarlijke situaties. De verkeersveiligheid is daarmee in het geding, waardoor legalisatie niet tot de mogelijkheden behoort.

 

Daarnaast staat in artikel 2.42 van de APV dat het verboden is zonder schriftelijke toestemming van de rechthebbende op een openbare plaats of dat gedeelte van een onroerende zaak dat vanaf die plaats zichtbaar is: een aanplakbiljet of ander geschrift, afbeelding of aanduiding aan te plakken, te doen aanplakken, op andere wijze aan te brengen of te doen aanbrengen.

 

Toepassen bestuursdwang

Gelet op het bovenstaande is sprake van een situatie die toepassing van bestuursdwang conform artikel 5:31, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht vergt. Gelet op het ontbreken van een schriftelijke toestemming én onze taak als wegbeheerder hebben wij, ten behoeve van vlot en veilig verkeer en de bruikbaarheid van onze infrastructuur, besloten om handhavend op te treden.

Het algemene belang van de verkeersveiligheid prevaleert boven het belang dat een eigenaar en/of rechthebbende(n) van de voorwerpen heeft bij het kenbaar maken van zijn/haar opvattingen. Daarnaast zijn er voldoende middelen om deze opvattingen anderszins te uiten. Ons zijn geen feiten of omstandigheden bekend die reden zijn om af te zien van het toepassen van bestuursdwang. Er is geen andere mogelijkheid om het risico voor de weggebruiker weg te nemen. De voorwerpen moeten daarom zo spoedig mogelijk worden verwijderd.

 

Gelet op de overtreding, het ontbreken van een schriftelijke toestemming en het feit dat de aangebrachte voorwerpen een (mogelijk) gevaar opleveren voor de weggebruiker, hebben wij er voor gekozen spoedeisende bestuursdwang toe te passen. De bevoegdheid om spoedeisende bestuursdwang toe te passen is gebaseerd op artikel 125 van de Gemeentewet en de uitvoering van deze sanctie zal geschieden met inachtneming van afdeling 5.3.1 van de Algemene wet bestuursrecht.

 

Gelet op het vorenstaande passen wij spoedeisende bestuursdwang toe om de voorwerpen, welke op verschillende locaties langs gemeentelijke wegen en aan de gemeentelijke eigendommen zijn aangebracht, te verwijderen. Dit houdt in dat wij de voorwerpen (zoals vlaggen en borden) zullen verwijderen en opslaan.

 

Aangezien de voorwerpen zijn aangebracht op de diverse locaties binnen de gemeente Kaag en Braassem, wordt dit besluit vooraf gepubliceerd in het Gemeenteblad.

 

Conform artikel 5:25 van de Algemene wet bestuursrecht worden de gemaakte kosten in beginsel op de eigenaar of rechthebbende van de voorwerpen verhaald.

 

Bezwaar 

Bent u het niet eens met dit besluit? Dan kunt u binnen zes weken na bekendmaking van dit besluit een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders. Deze kunt u richten aan:

Gemeente Kaag en Braassem

het college van burgemeester en wethouders

Postbus 1

2370 AA Roelofarendsveen

 

Vermeld in uw bezwaarschrift uw naam, adres en handtekening, de datum, de omschrijving van het besluit met referentienummer van het besluit en de reden van uw bezwaar. U kunt uw bezwaar ook digitaal indienen via www.kaagenbraassem.nl/bezwaar. Hiervoor hebt u DigiD of e-Herkenning nodig.

 

Het indienen van een bezwaarschrift heeft geen schorsende werking. Dat wil zeggen: het besluit waartegen u bezwaar maakt blijft geldig, totdat over uw bezwaar is beslist.

 

Wanneer er sprake is van een spoedeisend belang dan kunt u, naast uw bezwaarschrift, een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank Den Haag, sector bestuursrecht, postbus 20302, 2500 EH Den Haag. U dient een kopie van het bezwaarschrift toe te voegen. U kunt uw verzoek om voorlopige voorziening ook digitaal indienen via https://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Hiervoor heeft u DigiD nodig. Aan het indienen van een verzoek om voorlopige voorziening zijn kosten verbonden.

 

Roelofarendsveen, 16 augustus 2022.

Burgemeester en wethouders van Kaag en Braassem,

namens hen,

manager afdeling Ontwikkeling

J.J. Démoed

Naar boven