Bekendmaking vaststelling bestemmingsplan ‘Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg 2022’ te Boxtel en samenhangende (verkeers)besluiten (coördinatieregeling)

 

Burgemeester en wethouders maken op grond van artikel 3.8 en artikel 3.32 van de Wet ruimtelijke ordening bekend, dat de gemeenteraad van Boxtel in de vergadering van 12 juli 2022 het bestemmingsplan ‘Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg 2022’ (gewijzigd) heeft vastgesteld en dat het college van burgemeester en wethouders op 14 juni 2022 heeft besloten tot vaststelling van Hogere waarden Wet geluidhinder in het kader van het bestemmingsplan ‘Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg 2022’, tot sluiting van de spoorwegovergang Kapelweg te Boxtel voor gemotoriseerd verkeer en tot sluiting van de dubbele spoorwegovergang Tongersestraat te Boxtel voor gemotoriseerd verkeer.  

 

Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan ‘Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg 2022’

Het bestemmingsplan ‘Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg 2022’ maakt de realisatie mogelijk van een nieuwe weg aan de westzijde van Boxtel tussen het bedrijventerrein Ladonk en de Kapelweg. De nieuwe weg sluit in de noordwesthoek van het bedrijventerrein Ladonk aan op de weg Colenhoef en sluit ter hoogte van de spoorwegovergang D’Ekker aan de noordzijde van de spoorlijn Tilburg-Boxtel aan op de bestaande Kapelweg. Met de aanleg van de nieuwe weg wordt beoogd de leefbaarheid en verkeersveiligheid van het buurtschap Kalksheuvel en het centrum te verbeteren en de bereikbaarheid van het bedrijventerrein Ladonk te verbeteren.

Het ontwerpbestemmingsplan ‘Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg 2022’, het ontwerpbesluit Hogere waarden Wet geluidhinder en de twee ontwerpverkeersbesluiten hebben in het kader van de gecoördineerde procedure van 11 februari 2022 gedurende zes weken gelijktijdig ter inzage gelegen. Er zijn van 40 partijen (omwonenden, bedrijven, stichtingen, verenigingen, instanties) zienswijzen ontvangen die betrekking hebben op het bestemmingsplan en/of op een of meerdere besluiten. Deze zienswijzen zijn beantwoord in één integrale Nota van zienswijzen en wijzigingen.

Het bestemmingsplan is ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan door de gemeenteraad gewijzigd vastgesteld. De aanpassingen ten aanzien van het ontwerpbestemmingsplan zijn opgenomen in de Nota van wijzigingen. De wijzigingen op de verbeelding hebben onder meer betrekking op het toevoegen van de aanduiding reservering waterberging en het toevoegen van een natuurstrook aan het plangebied. De aanpassingen in de regels hebben onder meer betrekking op het herstel van enkele omissies en enkele aanscherpingen. De wijzigingen vloeien voort uit de beantwoording van de zienswijzen en ambtelijke aanpassingen van het plan. Verder is de toelichting van het bestemmingsplan op onderdelen aangevuld en zijn extra bijlagen toegevoegd. Voor een volledig overzicht van de wijzigingen wordt verwezen naar het raadsbesluit met bijbehorende integrale Nota van zienswijzen en wijzigingen.

 

Besluit Hogere waarden Wet geluidhinder

Vanwege de nieuwe weg Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg is ter plaatse van vijf woningen sprake van een hogere geluidsbelasting dan de voorkeursgrenswaarde van 48 dB volgens de Wet geluidhinder. Daarnaast neemt bij twee woningen de geluidbelasting boven de 48 dB met 2 dB of meer toe vanwege de bestaande weg Schouwrooij. Met dit besluit Hogere grenswaarden Wet geluidhinder van 14 juni 2022 wordt voor deze woningen een hogere waarde vastgesteld. Het betreft Bakhuisdreef 2 (49 dB vanwege de VLK), Kalksheuvel 47a (49 dB vanwege de VLK), Kapelweg 62 (53 dB vanwege de VLK), Kapelweg 63 (50 dB vanwege de VLK), Schouwrooij 12 (50 dB vanwege de VLK en 54 dB vanwege de weg Schouwrooij), Schouwrooij 13c (55 dB vanwege de weg Schouwrooij).

Ten opzichte van het ontwerpbesluit is de onderbouwing van dit besluit op enkele onderdelen aangevuld.

 

Verkeersbesluit tot sluiting van de spoorwegovergang Kapelweg voor gemotoriseerd verkeer

Dit verkeersbesluit van 14 juni 2022 voorziet in de sluiting van de spoorwegovergang Kapelweg voor gemotoriseerd verkeer. Voor langzaam verkeer blijft de spoorwegovergang toegankelijk. In het verkeerbesluit is vastgelegd dat dit besluit in werking treedt zodra de Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg is opengesteld voor verkeer.

Ten opzichte van het ontwerpbesluit is de onderbouwing van dit besluit op enkele onderdelen aangevuld en aangepast.

 

Verkeersbesluit tot sluiting van de dubbele spoorwegovergang Tongersestraat voor gemotoriseerd verkeer

Dit verkeersbesluit van 14 juni 2022 voorziet in de sluiting van de dubbele spoorwegovergang Tongersestraat voor gemotoriseerd verkeer.

In het belang van het verbeteren van de verkeersveiligheid en leefbaarheid van buurtschap Kalksheuvel, de directe omgeving van de dubbele spoorwegovergang en langs de drukke verkeersroute door het centrum van Boxtel, heeft de sluiting van de dubbele spoorwegovergang Tongersestraat voor gemotoriseerd verkeer hoge prioriteit. De sluiting van de dubbele spoorwegovergang Tongersestraat vormt, samen met de Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg, de twee prioritaire projecten van het Maatregelenpakket PHS Boxtel.

Omdat de dubbele spoorwegovergang Tongersestraat een belangrijke verkeersverbinding vormt, moet er eerst sprake zijn van een goed alternatief voor het autoverkeer voordat de dubbele spoorwegovergang kan worden gesloten. Daarom bevat het verkeersbesluit de opschortende voorwaarde dat het verkeersbesluit pas in werking treedt zodra tenminste de Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg is opengesteld voor het verkeer. Uitgangspunt is dat uitvoering van dit verkeersbesluit niet eerder plaats vindt dan nadat alle maatregelen (Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg, Keulsebaan en Verbindingsweg Tongeren) voor het gemotoriseerd verkeer zijn uitgevoerd.

Ten opzichte van het ontwerpbesluit is de onderbouwing van dit besluit op onderdelen aangevuld en aangepast.

 

Coördinatieregeling

Artikel 3.30 van de Wet ruimtelijke ordening en de gemeentelijke coördinatieverordening maken het mogelijk dat de verschillende besluiten die genomen worden om een ruimtelijke ontwikkeling mogelijk te maken tegelijkertijd worden voorbereid en bekend gemaakt. Deze coördinatieregeling is op bovengenoemde besluiten van toepassing. Deze besluiten worden overeenkomstig het bepaalde in artikel 8.3 lid 1 van de Wet ruimtelijke ordening voor de mogelijkheid van beroep als één besluit aangemerkt.

 

Terinzagelegging

Het besluit van de gemeenteraad van 12 juli 2022, het (gewijzigd) vastgestelde bestemmingsplan ‘Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg 2022’, het besluit Hogere waarden Wet geluidhinder en de twee verkeersbesluiten liggen met ingang van 24 augustus zes weken ter inzage.

Het bestemmingsplan is in te zien op de website www.ruimtelijkeplannen.nl onder nummer NL.IMRO.0757.BP01VLK2022-vst1. De besluiten vormen een bijlage bij dit bestemmingsplan.

Voor de digitale raadpleging van de verkeersbesluiten wordt eveneens verwezen naar de afzonderlijke (en gelijktijdig geplaatste) kennisgevingen over deze verkeersbesluiten op 24 augustus 2022 in het Gemeenteblad.

De stukken liggen ook in kopie ter inzage bij de receptie in het gemeentehuis, ingang Markt. Het gemeentehuis is geopend op maandag en dinsdag van 8:30 tot 17:00 uur, op woensdag en donderdag van 8:30 tot 19:30 uur en op vrijdag van 8:30 tot 12:30 uur. Raadpleeg www.boxtel.nl voor de actuele openingstijden.

 

Beroepsmogelijkheid

Het bestemmingsplan heeft samen met de twee verkeersbesluiten en het besluit Hogere waarden Wet geluidhinder de coördinatieprocedure op grond van artikel 3.30 en volgende van de Wet ruimtelijke ordening doorlopen. Voor de mogelijkheid van beroep worden deze besluiten op grond van artikel 8.3 Wet ruimtelijke ordening als één besluit aangemerkt. Beroep kan worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Gedurende de beroepstermijn (van donderdag 25 augustus tot en met woensdag 5 oktober 2022) staat tegen deze besluiten rechtstreeks beroep open bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. U kunt beroep instellen als u belanghebbende bent. U kunt ook beroep instellen als u geen belanghebbende bent, maar wél tijdig een zienswijze heeft ingediend. Het beroepschrift moet voorzien zijn van naam en adres van de indiener, datum, een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is ingesteld en de gronden (motivering) van het beroep.

Gelijktijdig met het instellen van beroep kan een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Voor meer informatie hierover wordt verwezen naar de website van de Raad van State.

 

Crisis- en herstelwet

Op deze besluiten is de Crisis- en herstelwet (Chw) van toepassing. Dit betekent dat bij het instellen van beroep alle beroepsgronden in het beroepschrift dienen te worden opgenomen en deze na afloop van de beroepstermijn niet meer kunnen worden aangevuld. Verder verloopt de behandeling van het beroep versneld.

 

Inwerkingtreding

De besluiten treden in werking op de dag na afloop van de beroepstermijn. Het instellen van beroep schorst de inwerkingtreding niet. Indien binnen deze termijn een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, treden de besluiten niet in werking voordat op dat verzoek is beslist.

 

Griffierechten

Voor het indienen van een beroepschrift en een verzoek om voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd. Voor meer informatie hierover zie de website van de Raad van State.

 

Boxtel, 24 augustus 2022

 

Burgemeester en wethouders van Boxtel,

De (loco)secretaris,

M.E.G.J. Snellen

 

De burgemeester,

R.S. van Meygaarden

 

 

Naar boven