Verkeersbesluit voor het verplaatsen van een voetgangersoversteek op de Dusseldorperweg te Limmen

College van burgemeester en wethouders van de gemeente Castricum

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Aanleiding:

De directie van de basisschool Kerkuil heeft namens de ouders van leerlingen verzocht een voetgangersoversteekplaats(zebrapad) aan te leggen op de Dusseldorperweg ter hoogte van de kruising met De Lage Weide/Zonnedauw.

Overwegende dat:

- leerlingen veelvuldig de Dusseldorperweg oversteken op het kruispunt Dusseldorperweg, Zonnedauw, Lage Weide;

- de oversteek is een belangrijke looproute naar school, de 50m verder op gelegen voetgangersoversteek ligt buiten de looproute en wordt verwijderd.

Doelstelling

Bij de vaststelling van verkeersmaatregelen gaat het onder meer om verkeerskundige belangen waarvoor in artikel 2 lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 de volgende doelstellingen zijn geformuleerd:

sub a: het verzekeren van de veiligheid van de weg;

sub b: het beschermen van de weggebruikers en passagiers;

sub c: het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

sub d: het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer;

Met het nemen van dit besluit worden de doelstellingen sub a en b genoemde belangen van de veiligheid op de weg en bescherming van weggebruikers en passagiers gediend.

Wettelijk kader

De Dusseldorperweg is in eigendom, beheer en onderhoud bij de gemeente.

Ingevolge artikel 15, lid 1 Wegenverkeerswet 1994 geschiedt de plaatsing of verwijdering van de bij algemene maatregel van bestuur aangewezen verkeerstekens en onderborden, voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd, krachtens een verkeersbesluit.

In artikel 18, lid 1 aanhef en onder d, Wegenverkeerswet 1994 is bepaald dat verkeersbesluiten, voor zover deze betreffen het verkeer op andere wegen dan de wegen onder beheer van het Rijk, provincie en waterschap, worden genomen door de gemeenteraad of, krachtens besluit van de raad, door burgemeester en wethouders. De raad van de gemeente Castricum heeft bij besluit van 31 januari 2002 de bevoegdheid tot het nemen van verkeersbesluiten overgedragen aan het college van burgemeester en wethouders. Het college van burgemeester en wethouders heeft de bevoegdheid tot het nemen van verkeersbesluiten gemandateerd aan de programmamanager Beheer Openbare Ruimte.

In artikel 18, lid 3 aanhef en onder d, Wegenverkeerswet 1994 is bepaald dat verkeersbesluiten, voor zover deze betreffen het verkeer op andere wegen dan de wegen onder beheer van het Rijk, provincie en waterschap, worden genomen door de gemeenteraad of, krachtens besluit van de raad, door burgemeester en wethouders. De raad van de gemeente Castricum heeft bij besluit van 31 januari 2002 de bevoegdheid tot het nemen van verkeersbesluiten overgedragen aan het college van burgemeester en wethouders. Het college van burgemeester en wethouders heeft de bevoegdheid tot het nemen van verkeersbesluiten gemandateerd aan de programmamanager Beheer Openbare Ruimte.

Overeenkomstig artikel 24 vanhet besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd met de, namens de korpschef van de Nationale Politie, gemandateerde Verkeersadviseur van de eenheid Noord-Holland. Deze gaf een positief advies.

Overwegende

Dat in onderstaand besluit de verkeerstekens zullen worden benoemd conform artikel 96 van het R.V.V. 1990. Dat dit besluit op de voorgeschreven wijze bekend zal worden gemaakt.

BESLUIT

Gelet op het bepaalde in artikel 2 Wegenverkeerswet 1994 en met inachtneming van de artikelen 3 en 12 van het BABW hebben burgemeester en wethouders besloten:

De voetgangersoversteekplaats op de Dusseldorperweg ter hoogte van huisnummer 105/107 circa 50 meter te verplaatsen naar de kruising met De Lage Weide/Zonnedauw, door middel van het verwijderen en aanbrengen van zebramarkering op het wegdek, zoals bedoeld in artikel 49, lid 2 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 en het verwijderen en plaatsen van verkeersborden L2, zoals bedoeld in bijlage 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 en zoals beschreven in hoofdstuk IV, paragraaf 2, lid 9 van de Uitvoeringsvoorschriften BABW inzake verkeerstekens en zoals aangegeven op de bij dit besluit behorende tekening.

 

 

Castricum 8 augustus 2022

Burgemeester en Wethouders van Castricum,

Namens deze,

H. de Vries

Medewerker Verkeer & Vervoer bij Beheer Openbare Ruimte

Mededelingen

Bezwaar- of beroepsclausule

[Bent u het niet eens met dit besluit? Dan kunt u hiertegen schriftelijk en binnen zes weken na de verzenddatum van dit besluit een bezwaarschrift indienen. U kunt uw bezwaarschrift niet per e-mail indienen.

Stuur uw bezwaarschrift aan het college van burgemeester en wethouders van Castricum, Postbus 1301, 1900 BH Castricum.

In uw bezwaarschrift moet in ieder geval staan:

• uw naam, adres en telefoonnummer; • de datum; • een omschrijving (of een kopie) van het besluit waartegen u bezwaar maakt; • waarom u het niet eens bent met de beslissing; • uw handtekening.

Wij vragen om uw telefoonnummer omdat we soms contact opnemen met bezwaarmakers om te bespreken wat de beste behandeling is van het bezwaarschrift.

Vraagt u zich af of een bezwaarprocedure de juiste weg is? De Bezwaarkaart van de Nationale Ombudsman kan helpen bij het maken van uw afweging. U vindt deze op de website van de Nationale Ombudsman (www.ombudsman.nl). In het zoekscherm typt u “bezwaarkaart.pdf” in

Voorlopige voorziening Naast het bezwaarschrift kunt u om een voorlopige voorziening vragen. Dat kunt u doen als u nadelige gevolgen van het besluit voorziet tijdens de behandelingsperiode van uw bezwaarschrift. Voor de behandeling van dit verzoek moet u griffierecht betalen.

Een verzoek kunt u doen via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht; hiervoor heeft u wel een elektronische handtekening (DigiD) nodig. Schriftelijk kan ook: bij de Rechtbank Noord-Holland, Sectie Bestuursrecht, Postbus 1621, 2003 BR Haarlem

Naar boven