Gemeentenieuws 28 juli 2022

Open Monumentendag 2022 | Wie wat bewaart, die heeft wat!

Op zaterdag 10 en zondag 11 september is het weer Open Monumentendag. Het thema dit jaar is Duurzaamheid. U denkt dan vast niet meteen aan monumenten. Toch zijn dit soort gebouwen ontzettend duurzaam. Bijna 60 monumenten in Het Hogeland stellen hun deuren open voor publiek. Het complete overzicht vindt u op: openmonumentendag.nl

Circulair bouwen

Monumenten zijn vooral duurzaam omdat ze ontzettend lang mee gaan. Eeuwenlang hebben mensen geleefd in de bouwwerken van onze voorgangers. Als een gebouw werd opgeruimd, werd het oude bouwmateriaal hergebruikt. Circulair bouwen is van alle tijden. Ook werden oude panden meestal niet gesloopt, maar steeds een beetje uitgebreid. Zo zijn stokoude sporen vaak bewaard achter een nieuwere gevel.

Duurzaamste Monument Verkiezing

De gemeente organiseert dit jaar voor het eerst de ‘Duurzaamste Monument Verkiezing’. In een kort filmpje vertellen de monumenteigenaren waarom hun monument duurzaam is. Inwoners kunnen vervolgens stemmen op hun favoriete monument. Op 10 september overhandigt wethouder Eltjo Dijkhuis de prijs aan de winnende deelnemers. In augustus verschijnen de filmpjes op de social media kanalen van de gemeente.

Pastorie in Leens

Een van de deelnemende monumenten is de pastorie in Leens. Hier bevindt zich een ontvangstruimte uit de zestiende eeuw (1500- 1600). Boerderij Kloosterwijtwerd in Usquert, gebouwd in 1817, bevat nog laatmiddeleeuwse sporen uit het klooster dat hier vroeger stond. Beide panden kunt u bezichtigen tijdens Open Monumentendag.

Aanmelden Het landelijke programma vindt u op: openmonumentendag.nl. Ook de open monumenten en activiteiten in Het Hogeland vindt u daar. Het aanmelden van uw monument kan nog steeds. Ga daarvoor naar: hethogeland.nl/openmonumentendag.

Energietoeslag | Voor inwoners met een laag inkomen

Heeft u een laag inkomen? Dan heeft u mogelijk recht op de eenmalige energietoeslag. Dit is een bedrag van 800 euro. Ga naar hethogeland.nl/energietoeslag om te checken of u in aanmerking komt. Hier vindt u ook het digitale aanvraagformulier. Aanvragen kan vanaf 1 juli tot 1 november 2022. Hulp nodig bij het aanvragen? Vindt u het lastig om zo’n aanvraagformulier in te vullen? Mensenwerk Hogeland, Humanitas Het Hogeland en de digiTaalhuizen in Het Hogeland helpen u graag bij het invullen van het formulier. Bel voor meer informatie met de gemeente: 088 - 345 88 88.

Vakantie | Kalender met zomeractiviteiten voor kinderen en jongeren

Deze zomervakantie hoeven kinderen en jongeren in Het Hogeland zich niet te vervelen! Gemeente Het Hogeland heeft een overzicht gemaakt van activiteiten en events. Deze staan per dorp gerangschikt. U vindt de kalender op de website van de gemeente. Ga naar hethogeland.nl en zoek op ‘zomer’. De meeste activiteiten in het overzicht zijn gratis. Zo kun je gratis suppen in Winsum, dansen in Uithuizen of voetballen in Rasquert. En nog veel meer! Zien we je deze zomer?

De activiteiten van komende week:

1 augustus Suppen en kanoën - Winsum

1 t/m 4 augustus Huttenbouw - Ulrum

2 augustus Kindermiddag Feestweek - Ulrum

2 augustus Suppen en kanoën - Bedum

3 augustus Maak je eigen ansichtkaart - Bedum

5 augustus Suppen en kanoën - Uithuizen

Deelnemen? Kijk voor opgave op de website.

Afval | Puin

Gaat u deze zomervakantie verbouwen? Puin dat daarbij vrijkomt, kunt u tegen betaling naar de milieustraten in Groningen of Usquert brengen. Onder puin valt beton, metselwerk, klinkers, natuursteen, tegels, keramisch materiaal, grind, bakstenen, porselein, bloempotten en dakpannen. Het is belangrijk dat er geen andere stoffen in het puin zitten. Puin dat is vervuild met teer, olie, grond of asbest kunt u niet aanbieden bij de milieustraten. Dat komt omdat we het puin opnieuw gebruiken in de weg- en waterbouw. Bijvoorbeeld als verhardingsmateriaal, onder het wegdek of in geluidswallen. En ook bij de productie van nieuw beton en asfalt. Zo helpt u, als u uw puin naar de milieustraat brengt, automatisch mee aan het opnieuw gebruiken van oud materiaal!

Mee(r)doen | Participatiefonds 2022 nog tot 1 augustus aan te vragen

Het participatiefonds is gestopt per 1 juli 2022. Het participatiefonds was een van de Mee(r)doenregelingen: een bedrag om vrij te besteden, bijvoorbeeld voor een sportabonnement of bioscoopbezoek. Het fonds voor de eerste helft van 2022 kunt u nog tot 1 augustus aanvragen. Meer informatie vindt u op: hethogeland.nl/participatiefonds.

WhatsApp service | Heeft u een vraag aan de gemeente?

Wij zijn op werkdagen ook bereikbaar via WhatsApp. Stel uw vraag via telefoonnummer: 06 - 1145 0530. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur. Persoonlijke/privacygevoelige informatie wisselen wij hier niet uit.

Vacatures

Communicatieadviseur Kijk voor meer informatie op hethogeland.nl/vacatures.

Bedum | Herinrichting Molenweg en Boterdiep ZZ

De Molenweg en het Boterdiep ZZ worden opnieuw ingericht. Bij de herinrichting is aandacht voor: • Verbinden van Koopcentrum de Scheve Toren met Winkelcentrum Veeno. • Positieve gezondheid: het gebied nodigt uit tot bewegen, verblijven en ontmoeten. • Bewegen: wandelen over de paden, de steiger en in de beweegtuin • Ontmoeten en verblijven: bijvoorbeeld op de pleintjes en op de drijvende steiger • Versterken van beleving en gebruik van het water en het Boterdiep. • Versterken en beter zichtbaar maken van de gedeeltelijk nog aanwezige historische kademuur. • Meer groen planten.

Was u niet in de gelegenheid om dinsdag 12 juli bij de informatieavond over de herinrichting van de Molenweg en de oever van Boterdiep Zuidzijde aanwezig te zijn? Of was u er wel, maar wilt u de plannen in alle rust nog eens nalezen en de schetsen bekijken? Kijk dan op: hethogeland.nl/centrumplanbedum. Dit project wordt mede gefinancierd door subsidies van het Nationaal Programma Groningen en van de Provincie Groningen.

Werk aan de weg

Eemshaven

Van 29 juli t/m 15 augustus 2022 is de Synergieweg gesloten. Borden geven aan waar u langs kunt. Energiebedrijf RWE blijft bereikbaar. De stremming is vanwege werk aan kabels en leidingen.

Roodeschool

Het Stoitswegje is van maandag 15 augustus t/m dinsdagochtend 16 augustus 2022 minder goed bereikbaar. Het Canadawegje is van dinsdagmiddag 16 augustus tot woensdagmorgen 17 augustus 2022 helemaal afgesloten. Telecom bv gaat op deze wegen werken aan kabels en leidingen.

Uithuizen

Tot 25 augustus 2022 zijn volgende wegen gesloten door werk aan de riolering: • Maarweg tussen de Oldörpsterweg en de Mijlemanlaan • Sint Annastraat tussen de Menoldariep en de Albrondariep. Borden langs de weg geven aan waar u langs kunt.

Op Paardendag, zaterdag 6 augustus 2022, is de Dingeweg gesloten van 08.00 tot 18.00 uur. Verkeer kan omrijden via de Borgweg, Talmaweg en Industrieweg.

Winsum, N361

Op de N361 worden in 2022 de kruisingen met Meeden, Schilligeham, Geert Reindersstraat en Novaweg aangepast.

T/m 31 juli 2022 is de N361 tussen de rotonde Ranum tot net voorbij de rotonde bij Het Aanleg dicht voor doorgaand verkeer. Borden geven aan waar u langs kunt. Het bedrijventerrein en de Schouwerzijlsterweg zijn in deze periode bereikbaar via een tijdelijke doorsteek vanaf de zuidzijde en vanaf de Wierdaweg. De parallelweg langs de N361 is gesloten voor autoverkeer. Fietsers kunnen daar wel langs.

Vanaf 1 augustus is de N361 afgesloten vanaf rotonde Het Aanleg tot de Borgweg. Ook in deze periode is en blijft Winsum bereikbaar vanaf Garnwerd en Groningen via de Borgweg en Meeden. Via plaatselijke omleidingen blijven rotonde Het Aanleg, de Schouwerzijlsterweg en het dorp zelf bereikbaar. Op verzoek van de hulpdiensten is op de Meeden, De Ploeg en de Braaksterlaan in Winsum een stopverbod in beide richtingen ingesteld. Dit stopverbod is geldig tot het einde van de werkzaamheden op 28 augustus. De reden hiervoor is het kunnen garanderen van een snelle hulpverlening tijdens de verwachte drukte door de werkzaamheden aan de N361 in Winsum.

Huizen en winkels in Winsum blijven de hele zomer bereikbaar. Meer informatie: provinciegroningen.nl/projecten/n361-veilig

Meer informatie

Groningenbereikbaar.nl (over provinciale wegen, van provincie Groningen) Noorderzijlvest.nl/stremmingen (over vaarwegen, bruggen en sluizen, van waterschap Noorderzijlvest).

Naar boven