Gewijzigde vaststelling van het bestemmingsplan ‘Hoge Randweg (ong.), Volkel’

Burgemeester en wethouders van Maashorst maken bekend dat de gemeenteraad het bestemmingsplan ‘Hoge Randweg (ong.), Volkel’ gewijzigd heeft vastgesteld. Hieronder leest u waar het plan over gaat, waar en wanneer u het kunt bekijken en hoe u erop kunt reageren.

Bestemmingsplan

Het bestemmingsplan ‘Hoge Randweg ong., Volkel’ voorziet in het toevoegen van twee Ruimte-voor-Ruimte woningen aan de Hoge Randweg ong. in Volkel. De twee woningen worden gerealiseerd op de twee percelen tussen de bestaande woningen gelegen aan de Hoge Randweg 8 en 12 in Volkel.

Uitspraak voorlopige voorziening 18 januari 2022

Bij besluit van 8 juli 2021 heeft de gemeenteraad van de voormalige gemeente Uden het bestemmingsplan ‘Hoge Randweg (ong.), Volkel’ vastgesteld. Tegen die vaststelling is beroep ingediend bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Daarnaast heeft de indiener van het beroep de voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State verzocht een voorlopige voorziening te treffen. Bij uitspraak van 18 januari 2022 (zaaknummer: 202107386/2/R2) heeft de voorzieningenrechter dat verzoek toegewezen. Bij besluit van 23 juni 2022 heeft de gemeenteraad de (in de uitspraak en tijdens de hoorzitting) geconstateerde gebreken hersteld. Het gaat om de volgende wijzigingen ten aanzien van de vaststelling op 8 juli 2021:

  • 1.

    In de toelichting op het bestemmingsplan en in de bijlagen bij de toelichting op het bestemmingsplan is bewijs opgenomen waaruit blijkt dat ten behoeve van de realisatie van het onderhavige project gebruik kan worden gemaakt van ruimte voor ruimte titels die afkomstig zijn van de sloop van stallen binnen het grondgebied van de voormalig gemeente Uden en dat derhalve sprake is van een kwaliteitsverbetering van de natuurlijke waarden binnen het grondgebied van de voormalig gemeente Uden als gevolg van deze nieuwe ruimtelijke ontwikkeling.

  • 2.

    Naar aanleiding van de uitspraak is de landschappelijke inpassing aangepast. De inpassing bevat nu soortnamen, maatvoering, hoeveelheden, stamdiameters en eindbeelden. De inpassing voldoet nu aan de eisen die daaraan worden gesteld op grond van de meest recente jurisprudentie.

  • 3.

    Tot slot is een definitie opgenomen voor het begrip bedrijf aan huis. De definitie is gelijk aan de definitie bedrijf aan huis zoals die is opgenomen in het bestemmingsplan Partiele herziening buitengebied 2017.

Beroep

Als gezegd is beroep ingediend tegen het op 8 juli 2021 vastgestelde bestemmingsplan.

Besluit ex artikel 6:19 Awb

Ingevolge artikel 6:19 Awb wordt de aanhangige beroepsprocedure mede geacht te zijn gericht tegen het wijzigingsbesluit van 23 juni 2022. Er is sprake van een wijzigingsbesluit in de zin van artikel 6:19 Awb.

Geen nieuwe terinzagelegging

Het bestemmingsplan is voorbereid met toepassing van afdeling 3.4 Awb; de uniforme openbare voorbereidingsprocedure. In beginsel dient het wijzigingsbesluit ook te worden voorbereid conform afdeling 3.4 Awb. Dat geldt echter niet voor het geval het wijzigingsbesluit strekt tot wijzigingen van ondergeschikte aard. De aard en omvang van de wijzigingen die het wijzigingsbesluit bevat ten opzichte van het vaststellingbesluit van 8 juli 2021 leiden niet tot een wezenlijk ander bestemmingsplan. Op grond daarvan is sprake van wijzigingen van ondergeschikte aard. Gelet hierop hoeft het wijzigingsbesluit niet te worden voorbereid met toepassing van afdeling 3.4 Awb. Een nieuwe terinzagelegging is dus niet aan de orde.

Inzien

Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan ligt, met alle bijbehorende stukken, vanaf donderdag 4 augustus 2022 ter inzage tijdens de openingstijden bij de centrale balie van de afdeling Publiekszaken in het Gemeentehuis, Markt 145 te Uden. De documenten zijn ook digitaal raadpleegbaar via www.ruimtelijkeplannen.nl, NL.IMRO.1991.BPHogeRandwegong-VA02.

Indienen beroep

Vanaf vrijdag 5 augustus 2022 kan gedurende zes weken, dus tot en met donderdag 15 september 2022, beroep worden ingesteld tegen de gewijzigde vaststelling van het bestemmingsplan.

Het beroepschrift kan worden ingediend bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Het beroepschrift bevat in ieder geval uw naam, adres, de dagtekening, een omschrijving van (het onderdeel van) het besluit waartegen het beroep is gericht en de gronden van het beroep. Aan deze procedure zijn griffiekosten verbonden. Het instellen van beroep schorst de werking van het vastgestelde bestemmingsplan niet.  

Inwerkingtreding 

Het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan treedt in werking daags na het aflopen van de beroepstermijn.

Voorlopige voorziening

Om de werking van het bestemmingsplan te schorsen, kan een belanghebbende tijdens de inzagetermijn een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Een verzoek om een voorlopige voorziening moet dezelfde gegevens bevatten als het beroepschrift. Tevens moet het spoedeisende belang worden aangegeven. Ook aan een verzoek om een voorlopige voorziening zijn griffiekosten verbonden.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de behandelende ambtenaar, bereikbaar op telefoonnummer 0413 281245.

Uden 3 augustus 2022,

Burgemeester en wethouders van de gemeente Maashorst

de secretaris

Drs. D. van Deurzen

de burgemeester

Drs. P.L.A. Rüpp

Naar boven