Subsidieregeling Revitaliseringsfonds Musea 2022

 

Burgemeester en wethouders van Schouwen-Duiveland;

 

gezien het voorstel van de afdeling Werken, Wonen en Leven (WWL) van 19 juli 2022, met zaaknummer 520612;

 

gelet op artikel 2.2, lid 5 van de Algemene subsidieverordening gemeente Schouwen-Duiveland 2013;

 

overwegende dat de zes kleine musea van Schouwen-Duiveland behoefte hebben aan financiële ondersteuning om toekomstbestendig te kunnen worden;

 

BESLUITEN:

 

vast te stellen de “Subsidieregeling Revitaliseringsfonds Musea 2022”.

Artikel 1 Begripsbepalingen

a. museum: een museum dat is aangesloten bij de Vereniging Musea Schouwen-Duiveland (VMSD), exclusief het Stadhuismuseum en het Watersnoodmuseum.

b. projectsubsidie: een incidentele subsidie voor een eenmalige activiteit of samenstelling van activiteiten die niet behoort of behoren tot de reguliere activiteiten van de aanvrager en die duidelijk gebonden is of zijn aan een bepaalde tijd.

c. subsidieregeling: een nadere regel zoals bedoeld in artikel 1.1 van de Algemene subsidieverordening gemeente Schouwen-Duiveland 2013.

 

Artikel 2 Doel

Doel van deze regeling is om door middel van subsidieverstrekking een bijdrage te leveren aan het toekomstbestendig maken van de kleine musea op Schouwen-Duiveland die lid zijn van de VMSD.

 

De kleine musea zijn toekomstbestendig doordat zij met aansprekende, vernieuwende en eigentijdse exposities een breed publiek aanspreken. De bezoekersaantallen zijn op een dusdanig niveau dat de musea een gezonde exploitatie hebben.

 

Artikel 3 Doelgroep

De zes kleine musea dit lid zijn van de VMSD. Dit betreft Museum de Burghse Schoole, Brouws Museum, Brusea, Boerderijmuseum Goemanszorg, Cameramuseum en Museumhaven. Het Watersnoodmuseum en Stadhuismuseum vallen buiten deze regeling.

 

Artikel 4 Subsidievorm

Projectsubsidie.

 

Artikel 5 Subsidiabele activiteiten

Subsidie kan uitsluitend worden verstrekt voor een project dat gericht is een verbeterde profilering van het museum en op het vernieuwen van de museale presentaties, met als doel het aantrekken van een breed publiek.

 

Artikel 6 Toetsingscriteria aanvrager

1. Een projectplan voor een revitaliseringsproject van maximaal 3 jaar, inclusief projectbegroting, met daarin een concrete strategie gericht op toekomstbestendig maken van het museum.

2. Voldoende toekomstperspectief in het aantal vrijwilligers en bestuursleden van het museum.

3. Cofinanciering voor de uitvoering van het projectplan van tenminste 40% van de totale kosten, bestaande uit eigen middelen, andere subsidiebronnen of sponsors.

 

Artikel 7 Subsidieplafonds

Het subsidieplafond is € 360.000. Per museum kan een subsidie van maximaal € 60.000 worden verstrekt.

 

Artikel 8 De aanvraag

Aanvragen kunnen doorlopend ingediend worden. Per museum kan één aanvraag ingediend worden.

 

Artikel 9 Inwerkingtreding en citeertitel

Deze subsidieregel treedt in werking op 1 september 2022 voor een periode van 3 jaar. De regeling wordt aangehaald als “Subsidieregeling Revitaliseringsfonds Musea”.

 

Aldus besloten in de vergadering van 19 juli 2022

burgemeester en wethouders van Schouwen-Duiveland,

de loco-secretaris, de burgemeester,

Naar boven