Besluit van de gemeenteraad van de gemeente Den Helder, houdende wijziging van de Leegstandsverordening gemeente Den Helder 2016

De raad van de gemeente Den Helder;

 

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 21 december 2021 tot het wijzigen van de Leegstandsverordening gemeente Den Helder 2016;

 

gelet op de artikelen 2 en 3 van de Leegstandwet;

 

kennis genomen hebbende van de voorbereidende commissievergadering Raadscommissie Stadsontwikkeling en -beheer op 12 januari 2022;

 

overwegende dat het wenselijk is om ten behoeve van het behoud van de leefbaarheid van de woonomgeving regels te stellen rond de leegstand van gebouwen in de buurten Centrum, Visbuurt, Van Galenbuurt en Oostsloot in Den Helder;

 

BESLUIT:

 

De Leegstandsverordening gemeente Den Helder 2016 wordt als volgt gewijzigd:

 

 

Artikel I Wijziging Leegstandsverordening gemeente Den Helder 2016

 

A. Artikel 1, onder c., komt te luiden:

 

  • c.

    Gebouw: gebouw of een deel van een gebouw, als bedoeld in artikel 1, eerste lid, van de Woningwet;

 

B. Artikel 12 wordt als volgt gewijzigd:

 

  • 1.

    De titel van artikel 12 komt te luiden:

 

  • Overgangsrecht, inwerkingtreding en bekendmaking

 

  • 2.

    Voor de bestaande tekst van artikel 12 wordt de aanduiding ‘2.’ geplaatst. Ingevoegd wordt een nieuw lid, luidende:

     

    • 1.

      De termijn van zes maanden, als bedoeld in artikel 3, eerste lid, vangt voor eigenaren van gebouwen, die vóór het moment van inwerkingtreding van de wijziging van deze verordening van 24 januari 2022 leegstonden en niet onder de werkingssfeer van de tot dat moment geldende versie van deze verordening vielen, aan op het moment dat de voornoemde wijziging van deze verordening in werking is getreden.

 

C. Bijlage 1 komt te luiden:

 

Bijlage 1 Werkingsgebied: Centrum, Visbuurt, Van Galenbuurt en Oostsloot in Den Helder

 

Het werkingsgebied omvat alle gebouwen in de buurten Centrum, Visbuurt, Van Galenbuurt en Oostsloot in Den Helder, zoals aangegeven op de bij deze bijlage behorende kaart:

 

D. De toelichting op het begrip ‘Gebouw’ in artikel 1 van de Artikelsgewijze toelichting Leegstandsverordening komt te luiden:

 

Eerste lid sub c Gebouw

De omschrijving van ‘gebouw’ verwijst naar artikel 1, eerste lid, van de Woningwet: “bouwwerk dat een voor mensen toegankelijke overdekte geheel of gedeeltelijk met wanden omsloten ruimte vormt”. Onder gebouw krachtens de Leegstandsverordening wordt verstaan: bij categorie aangewezen gebouwen (inclusief woonruimten), of deel daarvan. Gedeeltelijk leegstaande gebouwen kunnen ook onder de leegmeldingsplicht worden gebracht.

 

 

E. De toelichting op artikel 12 van de Artikelsgewijze toelichting Leegstandsverordening wordt als volgt gewijzigd:

 

  • 1.

    De titel van artikel 12 van de Artikelsgewijze toelichting Leegstandsverordening komt te luiden:

 

  • Overgangsrecht, inwerkingtreding en bekendmaking

 

  • 2.

    Aan de toelichting op artikel 12 van de Artikelsgewijze toelichting Leegstandsverordening wordt de volgende tekst toegevoegd:

 

  • Het hiervoor gestelde over de meldingsplicht geldt ook voor eigenaren van gebouwen, die leegstonden vóór de inwerkingtreding van de wijziging van deze verordening van 24 januari 2022, waarbij het begrip gebouw is uitgebreid met woonruimte en het werkingsgebied van de verordening is uitgebreid tot de buurten Centrum, Visbuurt, Van Galenbuurt en Oostsloot in Den Helder. De meldingsplicht voor deze eigenaren gaat pas in, nadat de termijn genoemd in artikel 3 eerste lid is verstreken, ook al stond een gebouw op het moment van inwerkingtreding van deze wijziging van de verordening leeg. Een voordracht kan niet eerder worden gedaan nadat de leegstand van een gebouw dat als geschikt voor gebruik is aangewezen langer duurt dan 12 maanden, na de inwerkingtreding van de wijziging van deze verordening van 24 januari 2022.

 

Artikel II Inwerkingtreding

 

Dit besluit treedt in werking op de dag na die waarop dit besluit is bekendgemaakt in het elektronisch Gemeenteblad.

 

 

Aldus besloten in de raadsvergadering van 24 januari 2022.

J.A. (Jan) de Boer MSc.

burgemeester

mr. drs. M. (Menno) Huisman

griffier

Bijlage 1 Werkingsgebied: Centrum, Visbuurt, Van Galenbuurt en Oostsloot in Den Helder

 

Het werkingsgebied omvat alle gebouwen in de buurten Centrum, Visbuurt, Van Galenbuurt en Oostsloot in Den Helder, zoals aangegeven op de bij deze bijlage behorende kaart:

Naar boven