Acceptatiebeleid Milieustraat Katwijk – Noordwijk

 

Algemeen

Inleiding

De wet milieubeheer heeft vastgelegd dat de gemeente is belast met de zorgplicht voor huishoudelijk afval. Deze wet, maar met name ook het Landelijk Afvalstoffen Beheerplan beschrijft meer in detail hoe deze zorgplicht moet worden ingevuld. Niet alleen dient de gemeente zorg te dragen voor de inzameling van restafval en GFT, maar zij dient ook een voorziening te creëren voor de inzameling van grof huishoudelijke afvalstoffen. Gemeente Katwijk beschikt over één milieustraat, waar grof huishoudelijke afvalstoffen gebracht kunnen worden. Inwoners van gemeente Noordwijk maken ook gebruik van de milieustraat.

 

De milieustraat valt als inrichting volledig onder het Activiteitenbesluit. Een omgevingsvergunning milieu is hiervoor niet nodig, maar daarom is het wel van belang dat de gemeente inzichtelijk kan maken dat wel aan de regels wordt voldaan. Een van de middelen die hiervoor benodigd is, is een acceptatiebeleid document.

 

Dit document beschrijft de acceptatieprocedure van de verschillende afvalstromen die kunnen worden aangeboden op de milieustraat. Zo wordt onder andere beschreven wie gebruik kan maken van de milieustraat en welke afvalstromen geaccepteerd worden. Voor afvalstromen die niet op de milieustraat worden geaccepteerd, is een alternatieve inzamellocatie beschreven. Naast het acceptatiebeleid geeft het document ook inzicht in de wijze waarop operationeel invulling wordt gegeven aan het acceptatiebeleid en op welke wijze zorg wordt gedragen voor de kwaliteitsborging (controle en administratie).

 

Doel van deze notitie met betrekking tot het acceptatiebeleid is inzicht geven in de acceptatieprocedure. Deze is met dit document enerzijds gericht op het informeren van het bevoegd gezag over de toegepaste procedure, maar vormt anderzijds ook een leidraad die aanstuurt op het informeren van bewoners en gebruikers over de geldende aanbiedregels en mogelijkheden om grof afval elders aan te bieden.

 

Milieustraat gemeente Katwijk en Noordwijk

De milieustraat is gelegen aan de Taanderstraat 1 in Katwijk. Gemeente Katwijk exploiteert de milieustraat, maar werkt samen met gemeente Noordwijk. De milieustraat is zowel toegankelijk voor inwoners van gemeente Katwijk als gemeente Noordwijk.

 

De milieustraat is zes dagen per week geopend. De openingstijden zijn:

 

Maandag t/m woensdag

10:00 – 16:30 uur

Donderdag:

10:00 – 16:30 uur & 17:30 - 20:00 uur

Vrijdag:

10:00 – 16:30 uur

Zaterdag:

09:00 – 15:00 uur

 

In 2014 is de milieustraat heringericht. Dit kwam een efficiënte benutting van de ruimte en de doorstroming van het verkeer op de milieustraat ten goede. Daarnaast ontstond ook meer ruimte om bijvoorbeeld invulling te geven aan de uitbreiding van het aantal te scheiden afvalstromen.

 

Ook na de herinrichting blijft de milieustraat een type B inrichting (Activiteitenbesluit)

Acceptatiebeleid

De milieustraat valt onder het Activiteitenbesluit. Volgens dit besluit is elke milieustraat verplicht een bepaald aantal stromen gescheiden in te zamelen. Artikel 3.115 van de activiteitenregeling beschrijft deze afvalstromen. Hoewel de voorkeur uitgaat naar bronscheiding van deze afvalstromen, zijn ook alternatieven mogelijk, zoals nascheiding of het doorverwijzen naar andere inzamelaars/verwerkers. Voor de inzameling van matrassen is een maatwerkvoorschrift benodigd, omdat deze niet aan de bron worden gescheiden.

 

Artikel 2.14b van het Activiteitenbesluit vraagt om een actuele beschrijving van de procedures van acceptatie en controle van de ontvangen afvalstoffen, die nodig zijn voor een doelmatig afvalstoffenbeheer.

 

Dit document geeft invulling aan dit artikel door de volgende elementen te op te nemen:

 

Het type ontdoener waarvan afvalstoffen wordt aangenomen: van welke personen of instanties worden afvalstoffen geaccepteerd op de milieustraat?

 

De eisen die worden gesteld aan het aanbieden van de afvalstoffen.

 

De manier waarop de afvalstoffen worden gecontroleerd bij ontvangst.

 

De manier waarop wordt omgegaan met afwijkende afvalstoffen (bijvoorbeeld afvalstoffen die zijn verontreinigd met olie of teer).

 

Door bovenstaande elementen te beschrijven ontstaat voor zowel het bevoegd gezag als gebruikers van de milieustraat inzicht in de wijze waarop invulling wordt gegeven aan de regelgeving van het Activiteitenbesluit.

Acceptatieproces

Dit hoofdstuk beschrijft de acceptatieprocedure van de afvalstromen op de milieustraat. Dit hoofdstuk geeft een volledig overzicht van alle stromen die worden ingezameld en welke aanbiedregels daarvoor gelden. Ook staat beschreven op welke wijze de activiteitenregeling wordt toegepast.

 

Vooracceptatie

Het aanbieden van huishoudelijk afval kan uitsluitend worden gedaan door inwoners van gemeente Katwijk en Noordwijk.

 

De ingang van de milieustraat wordt gevormd door een oprit met slagboom. Bezoekers krijgen toegang tot de milieustraat wanneer zij de slagboom bedienen door middel van een milieupas. Deze milieupas is aan elk huishouden in Katwijk en Noordwijk verstrekt en staat op woonadres geregistreerd.

 

Huis- en aanbiedregels

Bij de ingang van de milieustraat worden bezoekers gewezen op de huisregels:

 

Bewoners dienen zich met een pasje te melden via de praatpaal bij de slagboom aan de ingang van het terrein.

 

Bezoekers dienen de aanwijzingen van de beheerder op te volgen.

 

Voor de veiligheid is de milieustraat voorzien van cameratoezicht.

 

Alleen inwoners van de gemeenten Katwijk en Noordwijk mogen gebruik maken van de milieustraat. In geval van twijfel kan om een legitimatie worden gevraagd.

 

De medewerkers hebben het recht om u de toegang tot het terrein te ontzeggen.

 

Het betreden van het terrein is op eigen risico. De gemeenten zijn dus niet aansprakelijk voor eventuele schade aan de aanbieder en/of zijn materieel.

 

Kinderen (onder de 12 jaar) mogen op het terrein de auto niet verlaten.

 

Gemorst afval moet altijd worden opgeruimd.

 

Met vragen kunnen bezoekers terecht bij een van de medewerkers.

 

Op het terrein zijn de regels van de Weg- en verkeerswet van toepassing.

 

Acceptatie afvalstromen

In het acceptatiebeleid is zowel landelijke wetgeving en beleid van toepassing als het gemeentelijke afvalstoffenbeleidsplan. Het afvalbeleid streeft naar een optimale afvalscheiding, maar waarbij kosten en service ook een rol spelen. Daarnaast is het acceptatiebeleid ook mede afhankelijk van de beschikbare ruimte en kaders die de wet algemene bepalingen omgevingsrecht stelt (o.a. geluidproductie).

 

In 2014 vonden enkele ontwikkelingen plaats die van invloed zijn op het acceptatiebeleid. Zo vindt een herinrichting van de milieustraat plaats en wordt een nieuw grondstoffenbeleidsplan van kracht. Deze ontwikkelingen zijn reeds in dit acceptatiebeleidsdocument verwerkt. Zoals het Activiteitenbesluit ook vereist, dient het acceptatiebeleidsdocument up to date te zijn. Bij eventuele wijzigingen, zal dit document dan ook worden bijgewerkt. Het overzicht geeft weer:

 

Welke afvalstromen gescheiden kunnen worden aangeboden.

 

Of deze op de milieustraat of een alternatieve locatie kunnen worden aangeboden.

 

Welke aanbiedregels van toepassing zijn.

 

Op welke wijze de afvalstroom wordt verwerkt.

 

Asbest

Omschrijving

Acceptatie

Aanbiedcriteria

Verwerking

Gelijmde asbest bevattende vloerbedekking of vloertegels en asbesthoudend huishoudelijk afval dat niet tot bouw- en sloopafval gerekend kan worden.

Accepteren (kleine hoeveelheden).

alleen in kleine hoeveelheden geaccepteerd op de milieustraat (maximaal 25 kg. en maximaal 1x1 m.). Asbest dient luchtdicht en dubbel verpakt te zijn in een speciale asbestzak met asbest logo. Verpakkingsmateriaal is verkrijgbaar op de milieustraat. Grotere hoeveelheden tot 35 m2 kunnen worden aangeleverd bij: Renewi in Zoeterwoude.

Op de milieustraat is een verwijsbrief verkrijgbaar waarmee toestemming wordt verleend om op kosten van de gemeente asbest af te voeren. Daarnaast zijn ook zakken verkrijgbaar op de milieustraat om asbestplaten te verpakken.Asbest mag niet op de milieustraat op openbare weg worden ingepakt.

Gestort

A + B hout

Omschrijving

Acceptatie

Aanbiedcriteria

Verwerking

a-hout: massief en onbehandeld hout, zoals pallets, fruitkisten en ongeverfd hout.

b-hout: hardhout (merantie, azobé, merbau), hardboard en spaanplaat.

accepteren

Het aangeboden hout mag maximaal 10% vervuiling met andere afvalstoffen bevatten. Hout wordt los gestort.

Recycling

KCA

Omschrijving

Acceptatie

Aanbiedcriteria

Verwerking

Klein chemisch afval:

Huishoudelijke producten:

  • -

    batterijen

  • -

    spaarlampen

  • -

    tl-buizen

  • -

    vloeibare gootsteenontstopper

  • -

    lampenolie

  • -

    petroleum

  • -

    bestrijdingsmiddelen

Medicijnen:

  • -

    medicijnen

  • -

    kwikthermometers

  • -

    injectienaalden

Vervoer:

  • -

    accu’s

  • -

    benzine

  • -

    motorolie, afgewerkte olie en remolie

  • -

    oliefilters

Hobby’s:

  • -

    fotofixeermiddel

  • -

    foto-ontwikkelaar

  • -

    etsvloeistoffen als salpeterzuur en zwavelzuur

  • -

    zoutzuur

Doe-het-zelfproducten

  • -

    verf, lak, beits en houtverduurzamingsmiddelen

  • -

    verfproducten als terpentine, verfverdunner en wasbenzine kwikschakelaars

accepteren

Bij voorkeur zoveel mogelijk in de originele verpakking aanleveren

variabel

C hout

Omschrijving

Acceptatie

Aanbiedcriteria

Verwerking

Geïmpregneerd, gecreosoteerd en/of gewolmasseerd (verduurzaamd) hout, zoals tuinpalen, bielzen, meerpalen, boompalen en hout dat langere tijd in het water heeft gestaan.

accepteren

Het aangeboden hout mag maximaal 10% vervuiling met andere afvalstoffen bevatten. Hout wordt los gestort.

Recycling

Grof restafval

Omschrijving

Acceptatie

Aanbiedcriteria

Verwerking

Afval dat niet gescheiden kan worden in één van de stromen die gescheiden worden ingezameld.

Accepteren

Grof restafval wordt los gestort en mag niet in afvalzakken worden aangeboden. Fijn huishoudelijk restafval mag niet worden aangeboden, maar dient in de daarvoor bestemde ondergrondse containers, cocons of grijze mini-containers aangeboden te worden.

Verbranding t.b.v. energieopwekking

 

In de vorm van een pilot wordt het grof restafval nabewerkt, zodat de gecombineerde producten uiteenvallen in monostromen. In een sorteerinstallatie worden o.a. hout, metalen en kunststof gescheiden en alsnog gerecycled.

Glas

Omschrijving

Acceptatie

Aanbiedcriteria

Verwerking

alle eenmalige glasverpakkingen, zoals: flessen, potten, cosmetische glasartikelen en verpakkingen van geneesmiddelen. Ook gebroken glazen servies behoort hiertoe.

accepteren

Los gestort in containers. Niet mag worden aangeboden:

 

  • -

    vlakglas

  • -

    glaskeramiek

  • -

    gloei- en spaarlampen

  • -

    TL-lampen

  • -

    nagellakflesjes

  • -

    stenen (jenever) kruiken

  • -

    porselein

  • -

    kristal

  • -

    spiegels

  • -

    doppen van flessen

  • -

    kunststof flessen

  • -

    keramiek

  • -

    kurken

recycling

Incourant glas

Omschrijving

Acceptatie

Aanbiedcriteria

Verwerking

Glas dat niet terecht kan in de reguliere glascontainers, zoals schalen, drinkglazen, vazen of vissenkommen.

accepteren

Glas dat niet in de reguliere glascontainers terecht kan, met uitzondering van: gebroken ruiten, drinkglazen, gloeilampen, ovenvaste schalen, TL-buizen en kristal. Incourant glas wordt los gestort

recycling

Vlakglas

Omschrijving

Acceptatie

Aanbiedcriteria

Verwerking

Onder vlakglas vallen glazen ruiten, spiegels en draadglas

accepteren

Los gestort. Vlakglas mag alleen op de milieustraat worden aangeboden en wordt niet aan huis opgehaald. Het aangeboden vlakglas mag niet zijn vervuild met andere afvalstoffen (zoals een kozijn of andere glassoorten).

recycling

Metaal

Omschrijving

Acceptatie

Aanbiedcriteria

Verwerking

in principe alle metaalsoorten kunnen worden aangeboden, waaronder ijzer, aluminium, koper en zink.

accepteren

Metalen dienen zo zuiver mogelijk te worden aangeboden: zoveel mogelijk kunststof en andere niet-metalen dienen verwijderd te worden. Metaal wordt los gestort.

recycling

Huishoudelijk puin

Omschrijving

Acceptatie

Aanbiedcriteria

Verwerking

Huishoudelijk puin zoals aardewerk en keramiek

accepteren

Puin wordt los gestort. Bouw- en sloopafval zoals tegels, stenen en sanitair kan niet worden aangeboden.

recycling

Puin (bezoekers)

Omschrijving

Acceptatie

Aanbiedcriteria

Verwerking

bouw- en sloopafval zoals beton, tegels, stenen en grind

Niet geaccepteerd op de milieustraat

Bouw- en sloopafval kan worden aangeboden bij verschillende lokale en regionale partijen, waaronder:

 

recycling

Papier

Omschrijving

Acceptatie

Aanbiedcriteria

Verwerking

oud papier en karton, zoals:

  • -

    kranten

  • -

    tijdschriften

  • -

    papieren zakken

  • -

    reclamedrukwerk

  • -

    telefoongidsen

  • -

    computervellen

  • -

    cadeaupapier

  • -

    schrijfpapier

  • -

    papiersnippers

  • -

    eierdozen

  • -

    enveloppen

  • -

    golfkarton

  • -

    kartonnen dozen

  • -

    kartonnen en papieren verpakkingen

accepteren

Los gestort of in papier verpakt.

Het papier dient niet vervuild te zijn. Onder oud papier en karton wordt niet verstaan:

 

  • -

    drankenkartons

  • -

    ordners en ringmappen

  • -

    geplastificeerd papier

  • -

    sanitair papier

  • -

    behang

  • -

    vinyl

  • -

    doorslagpapier

  • -

    vuile pizzadozen

  • -

    stucloper

recycling

Snoeiafval

Omschrijving

Acceptatie

Aanbiedcriteria

Verwerking

Grof tuinafval wat niet als GFT kan worden aangeboden, zoals gerooide struiken en boomtakken en boomstammen. Daarnaast mogen ook graszoden worden aangeboden, mits weinig aangehechte aarde.

accepteren

Los gestort in containers. Bewerkt hout zoals bielzen, schuttingen en boompalen mogen niet worden aangeboden als snoeiafval (wel als c-hout). Schoon hout (a en b hout) dient als aparte fractie te worden aangeboden en mag niet als c hout worden afgevoerd.

Recycling

Frituurvet

Omschrijving

Acceptatie

Aanbiedcriteria

Verwerking

Frituurvet en frituurolie

accepteren

Frituurvet en – olie bij voorkeur aanbieden in de originele verpakking. Oliën dienen in een afgesloten, liefst doorzichtige verpakking te worden aangeboden. Bewerkte oliën zoals motorolie of afgewerkte olie valt niet onder deze afvalstroom, maar wordt wel als KCA geaccepteerd.

recycling

Incontinentiemateriaal

Omschrijving

Acceptatie

Aanbiedcriteria

Verwerking

Luiers en incontinentiemateriaal zoals babyluiers, babydoekjes en incontinentieafval

accepteren

Incontinentiemateriaal dient in zakken te worden aangeboden. Deze zakken worden op de milieustraat verstrekt.

Recycling/verbranding

Kadavers

Omschrijving

Acceptatie

Aanbiedcriteria

Verwerking

Lichamen van dode dieren die niet worden verwerkt tot voor menselijke consumptie bestemde producten.

accepteren

Uiterlijk op de eerste werkdag die volgt op de dag waarop het gezelschapsdier dood is aangetroffen, geeft de houder van het kadaver dit af de aangewezen verzamelplaats.

Verbranden

Textiel

Omschrijving

Acceptatie

Aanbiedcriteria

Verwerking

Onder textiel valt o.a.:- kleding

 

  • -

    lakens

  • -

    dekens

  • -

    grote lappen stof

  • -

    gordijnen

  • -

    handdoeken

  • -

    schoeisel

accepteren

Droog aanbieden, eventueel in een plastic zak. Textiel mag beschadigd zijn, maar niet sterk vervuild (o.a. poetsdoeken). Het textiel dient niet te zijn vervuild met andere afvalfracties.

Recycling

Wit- en bruingoed

Omschrijving

Acceptatie

Aanbiedcriteria

Verwerking

groot wit- en bruingoed, zoals:

 

  • -

    koel- en vriesapparatuur

  • -

    beeldontvangstapparatuur

  • -

    verwarmingsapparatuur (cv-ketels, kachels, etc.

  • -

    warmwaterapparatuur (boilers e.d.)

  • -

    was- en droogapparatuur

  • -

    apparatuur voor koken, bakken en braden (fornuis, oven, etc.)

  • -

    andere apparatuur zoals een zonnebank (zonder lampen), etc.

Klein wit- en bruingoed, zoals:

 

  • -

    ventilatieapparatuur

  • -

    overige apparatuur voor koken of bakken, zoals magnetron, afzuigkap of kookplaat.

  • -

    geluidsapparatuur

  • -

    overige beeldontvangstapparatuur, zoals decoder, oplaadapparatuur en beeldopnameapparatuur.

  • -

    overige apparatuur, zoals naaimachines, strijkijzers, elektrisch speelgoed, etc.

Accepteren

Wit- en bruingoed wordt los in een afsluitbare container geplaatst. Gevaarlijk afval, zoals accu’s dienen vooraf te zijn verwijderd. Frituurpannen dienen schoon (zonder frituurvet) te worden aangeboden.

recycling

Plastic, Blik en Drankenkartons (PBD)

Omschrijving

Acceptatie

Aanbiedcriteria

Verwerking

Verpakkingen zoals:

  • -

    plastic tassen

  • -

    etenswaarverpakkingen

  • -

    flessen en flacons

  • -

    yoghurt- en vlabakjes

  • -

    toiletartikelen

  • -

    blikjes

  • -

    aluminium schaaltjes

  • -

    conservenblikken

  • -

    drink- en zuivelpakken

accepteren

Los gestort of in een plastic tas in een container. Verpakkingen moeten leeg zijn en verwijderd van papier of karton. Tot PBD behoren niet:

  • -

    metalen voorwerpen

  • -

    piepschuim verpakkingen

  • -

    afdekmaterialen

  • -

    chips verpakkingen

  • -

    plastic gebruiksvoorwerpen (hard kunststof) zoals tuinstoelen en speelgoed.

recycling

Harde kunststoffen

Omschrijving

Acceptatie

Aanbiedcriteria

Verwerking

harde kunststof voorwerpen zoals plastic tuinmeubelen, speelgoed, wasmanden, keukengerei, emmers, kratten en bloempotten.

accepteren

Los gestort in een container.Producten mogen niet zijn voorzien van een motor en er mogen geen andere bestanddelen dan kunststof aan vastzitten zoals ijzer en hout. Gevaarlijk afval zoals verfpotten dienen als KCA te worden ingeleverd.Los gestort in een container

recycling

Kadavers

Omschrijving

Acceptatie

Aanbiedcriteria

Verwerking

Kadavers van dode kleine (huis)dieren zoals honden, katten, knaagdieren, vogels en vissen.

accepteren

Dode dieren worden onverpakt in een container verzameld.

Grote kadavers van bijvoorbeeld vee worden niet geaccepteerd.

verbranding

Autobanden

Omschrijving

Acceptatie

Aanbiedcriteria

Verwerking

Autobanden

accepteren

Banden los aanbieden, ontdaan van velgen. Alleen autobanden mogen in deze container worden aangeboden. (brom)fietsbanden zijn restafval en kunnen als zodanig worden aangeboden op de milieustraat

recycling

EPS

Omschrijving

Acceptatie

Aanbiedcriteria

Verwerking

Geëxpandeerd polystyreenschuim (piepschuim), waaronder platen en verpakkingsmaterialen van o.a. wit- en bruingoed

Accepteren

EPS dient schoon en ontdaan van andere afvalfracties te worden aangeboden (los)

recycling

Matrassen

Omschrijving

Acceptatie

Aanbiedcriteria

Verwerking

bed matrassen

Accepteren

Matrassen dienen droog en schoon te worden aangeboden

recycling en verbranding

Gasflessen

Omschrijving

Acceptatie

Aanbiedcriteria

Verwerking

Drukhouders waaronder gasflessen en brandblussers

Niet geaccepteerd op de milieustraat

Gasflessen kunnen op kosten van de gemeente worden aangeboden bij:- Jongeneel, Valkenburg (www.jongeneel.com)

hergebruik

Grond

Omschrijving

Acceptatie

Aanbiedcriteria

Verwerking

grond

Niet geaccepteerd op de milieustraat

Grond kan worden aangeboden bij verschillende lokale en regionale partijen, waaronder:

Maak vooraf afspraken over samenstelling en kwaliteit grond.

hergebruik

Dakafval

Omschrijving

Acceptatie

Aanbiedcriteria

Verwerking

(teerhoudend) dakafval, bitumen en dakgrind

Niet geaccepteerd op de milieustraat

dakafval kan worden aangeboden bij verschillende lokale en regionale partijen, waaronder:

Maak vooraf afspraken over samenstelling en wijze van aanbieden.

recycling

Gips

Omschrijving

Acceptatie

Aanbiedcriteria

Verwerking

Gipsplaten en - blokken

Niet geaccepteerd op de milieustraat

Gips valt onder bouw- en sloopafval en kan worden aangeboden bij verschillende lokale en regionale partijen, waaronder:

recycling

Veegafval

Omschrijving

Acceptatie

Aanbiedcriteria

Verwerking

Afval afkomstig van straatreiniging (veegmachines)

accepteren

Veegafval wordt gestort in een veegvuil vak en vervolgens met behulp van een shovel opgeslagen in afsluitbare 15m3 containers.

 

Afwijkende afvalstoffen

In eerste instantie wordt bij afwijkende afvalstoffen bekeken of deze als één van de afvalfracties ingezameld kan worden. Indien de afwijkende afvalstoffen niet geaccepteerd kunnen worden, wordt bekeken of de afvalstoffen bij een ander bedrijf aangeboden kunnen worden.

Controle

Visuele controle

Bezoekers van de milieustraat krijgen alleen toegang wanneer zij een werkende milieupas bij zich hebben. Ten behoeve van het juist aanbieden van het afval voeren medewerkers van de milieustraat een visuele controle uit. Afvalstromen die niet in dit acceptatiebeleid zijn opgenomen, worden niet geaccepteerd. Op het perron zijn twee medewerkers aanwezig, die bezoekers ondersteunen in het juist aanbieden van het afval. Daarnaast is één medewerker aanwezig in het KCA depot en is één medewerker op het terrein aanwezig om ondersteuning te bieden op overige locaties op de milieustraat.

 

Bezoekers dienen het afval echter zelf in de daarvoor bestemde containers te deponeren. De medewerkers van de milieustraat vormen tenslotte ook een aanspreekpunt voor bezoekers wanneer zij vragen, opmerkingen of klachten hebben. Indien de medewerker van de milieustraat de vraag niet kan beantwoorden, wordt de bezoeker doorverwezen naar de beheerder van de milieustraat.

 

Operationele aansturing

De operationele zaken met betrekking tot de milieustraat worden aangestuurd door de beheerder milieustraat. De werkzaamheden op de milieustraat met betrekking tot het afvalbeheer betreffen alleen de ontvangst en opslag van afvalstoffen. Ten behoeve van een efficiënte opslag en transport worden enkele afvalstoffen door middel van een shovel verdicht.

 

Containers en andere inzamelmiddelen worden op afroep geleegd en het afval getransporteerd naar een verwerker.

 

In de gebouwen en op de milieustraat zelf is een vluchtroute aanwezig in geval van calamiteiten.

 

Personeel

Het personeel op de milieustraat wordt aangestuurd door de beheerder van de milieustraat. Op de milieustraat zijn vijf medewerkers aanwezig (vijf medewerkers en de beheerder). Deze medewerkers vormen een aanspreekpunt voor bezoekers. Daarnaast is te allen tijde de milieustraat telefonisch bereikbaar en kunnen bezoekers bij de slagboom middels een intercom contact zoeken.

 

De medewerker die werkzaamheden verricht in het KCA depot heeft de opleiding ‘depothouder KCA’ met goed gevolg afgerond. Daarnaast beschikt de beheerder van de milieustraat over een diploma van de opleiding ‘beheerder milieustraat’.

 

Naast deze opleidingen worden door de overige werknemers regelmatig cursussen gevolgd die betrekking hebben op veilig werken op een brengstation en omgaan met agressie.

 

De taken van de medewerkers zijn er op gericht om instructies te geven aan de aanbieders van grof afval en daarnaast zorg te dragen voor optimale afvalscheiding en goede doorstroming van de bezoekers. Daarnaast dienen zij zorg te dragen voor het bewaren van de orde en veiligheid op het perron en het bedienen van o.a. de perscontainer en asbestcontainer.

 

Voor de medewerkers zijn daarnaast ook instructies beschikbaar gericht op hun specifieke werkzaamheden (werkzaamheden op het perron of KCA depot, klantgerichtheid, etc.)

Administratie en monitoring

Interne administratie

Door middel van de toegangscontrole, kunnen bezoekersaantallen goed worden geregistreerd. Hierin kan onderscheid worden gemaakt in bezoekers vanuit Noordwijk en bezoekers vanuit Katwijk.

 

De ingezamelde hoeveelheden afval worden per stroom gemonitord en in een Excel heet geregistreerd. Registratie vindt plaats aan de hand van weegbonnen afkomstig van de weegbrug gelegen op de milieustraat. Deze weegbonnen vormen samen met de bijbehorende facturen de basis voor deze registratie.

 

De hoeveelheden worden per maand geregistreerd. Op jaarbasis worden deze gegevens vervolgens aangeleverd aan het CBS. Als onderdeel van de uitvoeringsplannen afval- en grondstoffenbeleid wordt jaarlijks een evaluatie op de onderdelen milieu, service en kosten uitgevoerd. Hiermee ontstaat inzicht in de hoeveelheden afval op jaarbasis en de bijbehorende scheidingspercentages. Daarnaast ontstaat de mogelijkheid om trends te volgen en de afvalbeheerresultaten te vergelijken met andere gemeenten.

 

Verantwoording

De beheerder milieustraat draagt zorg voor de operationele aansturing. De clustermanager Dagelijks Beheer draagt de verantwoording.

 

Het vigerende grondstoffenbeleidsplan is leidend voor het acceptatiebeleid. Sinds 2021 is het grondstoffenbeleidsplan van kracht voor de periode 2021 t/m 2024. Afwegingen met betrekking tot het acceptatiebeleid worden gemaakt op basis de afvaldriehoek (kosten, milieu en service). Deze drie componenten worden tegen elkaar afgewogen, waarbij het streven is om de hoeveelheid restafval te minimaliseren. Elke twee wordt een uitvoeringsplan grondstoffenbeleid opgesteld. Hierin staan meer concrete doelstellingen en maatregelen beschreven. De voortgang hiervan wordt jaarlijks gemonitord en aan de raad en het college gepresenteerd. Naast een presentatie van de afvalcijfers, vormt ook de jaarrekening onderdeel van de jaarevaluatie.

 

Besluiten die betrekking hebben op wijzigingen in de uitvoering worden ter vaststelling voorgelegd aan het college. Beleidswijzigingen zijn een raadsbesluit.

Meldingen en communicatie

Contact gemeente

Vragen en opmerkingen met betrekking tot de milieustraat kunnen op de milieustraat zelf worden voorgelegd aan de beheerder, maar daarnaast kunnen meldingen ook gedaan worden via het algemene nummer: 071-4065000.

 

Via dit nummer en via de gemeentelijke website www.katwijk.nl bestaat de mogelijkheid om een afspraak te maken grofvuil aan huis op te halen. Eenmaal per 8 weken wordt een grofvuilroute gereden.

 

Communicatiekanalen

De gemeentelijke website, het algemene informatienummer en een persoonlijk aanspreekpunt op de milieustraat vormen belangrijke communicatiekanalen om informatie in te winnen over:

 

Aanbiedregels en acceptatiebeleid:

 

  • Website gemeente (afval ABC, afvalstoffenverordening en beleidsplan)

  • Beheerder milieustraat en personeel milieustraat

  • Algemeen informatienummer

Openingstijden

 

  • Website gemeente, gemeentegids

  • Informatievoorziening op de milieustraat waarop openingstijden staan weergegeven

Alternatieve brenglocaties (voor afvalstromen die niet worden geaccepteerd op de milieustraat)

 

  • Acceptatiebeleidsdocument (digitaal op te vragen via www.katwijk.nl)

  • Gemeente website (afval ABC)

  • Beheerder milieustraat

  • Algemeen informatienummer

Vragen, opmerkingen en klachten

 

  • Beheerder milieustraat

  • Gemeentelijke website

  • Algemeen informatienummer

Maken van een afspraak ophalen grofvuil

 

  • Gemeentelijke website (via ‘direct melden’)

  • Algemeen informatienummer

Overige vragen

 

  • Beheerder milieustraat

Naar boven