Verordening van het college van burgemeester en wethouders van Bergen op Zoom inhoudende Subsidieregeling Maatschappelijke Opgaven & Eigen kracht

Burgemeester en Wethouders van Bergen op Zoom;

Overwegende dat het gewenst is om activiteiten en initiatieven te stimuleren die bijdragen aan de maatschappelijke opgaven van de gemeente Bergen op Zoom;

gelet op het bepaalde in de Algemene Subsidieverordening Gemeente Bergen op Zoom 2015;

Besluiten:

vast te stellen de Subsidieregeling Maatschappelijke Opgaven & Eigen Kracht.

 

 

Artikel 1. Doel van de subsidie

Gesubsidieerde initiatieven of activiteiten leveren een bijdrage aan een of meer van de volgende maatschappelijke opgaven van de gemeente:

Opgroeien: Jongeren groeien gezond en veilig op en nemen volwaardig deel aan de samenleving. Zij worden binnen de eigen mogelijkheden gemotiveerd om deel te nemen aan maatschappelijk zinvolle activiteiten.

Leefbaarheid: Bergen op Zoom heeft een veilige, leefbare, schone en aantrekkelijke woonomgeving.

Passende zorg: Passende zorg en ondersteuning zijn voor iedereen bekend, beschikbaar en bereikbaar. Het is voor iedere inwoner en professional duidelijk hoe zij de weg kunnen vinden naar elkaar. Onder passende zorg verstaan we ook het normaliseren van de zorg.

Inclusieve samenleving: Alle inwoners maken deel uit van een inclusieve samenleving, waarbij oog en oor is voor kwetsbare mensen en waar men naar elkaar omkijkt. Daarbij wordt gehandeld vanuit de methode van positieve gezondheid en de sociale veerkracht van inwoners

Sterk vrijwilligersveld: Bergen op Zoom kent een hecht en sterk vrijwilligersveld. Wij zetten in op een krachtig en divers voorzieningenaanbod dat bijdraagt aan vitale wijken, waarin ook partijen die primair gericht zijn op educatie en/of vrijetijdsbesteding een sociaal maatschappelijke functie hebben.

 

Artikel 2. Reikwijdte

1. Deze subsidieregeling is van toepassing op alle organisaties -zowel (semi)professioneel als vrijwillig van aard- die zijn gevestigd in de gemeente Bergen op Zoom en zich binnen de kaders van de maatschappelijke opgaven inzetten voor de inwoners van Bergen op Zoom.

2. Deze subsidieregeling is van toepassing op burgerinitiatieven/natuurlijke personen woonachtig in de gemeente Bergen op Zoom die zich binnen de kaders van de maatschappelijke opgaven eventueel samen met een organisatie inzetten voor de verbetering van een wijk of dorp van Bergen op Zoom. Van, voor en door inwoners.

 

Artikel 3. Criteria

1. Subsidie kan uitsluitend worden verstrekt voor:

a. activiteiten en initiatieven die zich richten op de maatschappelijke opgaven uit artikel 1.

b. activiteiten en initiatieven en die ten gunste komen van inwoners, wijken en dorpen van de gemeente Bergen op Zoom

 

 

 

Artikel 4. Aanvragen

1. Een aanvraag voor een eenmalige subsidie wordt ten minste 2 maanden voor de start van de activiteit ingediend via het aanvraagformulier ‘Subsidieaanvraag Maatschappelijke Ontwikkeling & Eigen Kracht , eenmalig’.

Een eenmalige subsidie kan worden aangevraagd voor bijzondere incidentele projecten of activiteiten die niet behoren tot de reguliere bezigheden van de aanvrager, conform artikel 1, lid c van de Algemene subsidieverordening Bergen op Zoom 2015.

2. Een aanvraag voor een jaarlijkse subsidie 2023 wordt tussen 1 september 2022 en 31 oktober 2022 ingediend via het aanvraagformulier

‘Subsidieaanvraag Maatschappelijke Ontwikkeling & Eigen Kracht, jaarlijks’.

3. Een aanvraag voor een jaarlijkse subsidie 2024 en verder wordt tussen 1 september en 30 september, voorafgaand aan het jaar waar de subsidieaanvraag op van toepassing is, ingediend via het aanvraagformulier ‘Subsidieaanvraag Maatschappelijke Ontwikkeling & Eigen Kracht, jaarlijks’.

Een jaarlijkse subsidie is een subsidie die per (boek)jaar of voor een bepaald aantal boekjaren (maximaal vier jaar) wordt verstrekt, conform artikel 1 lid d van de Algemene subsidieverordening Bergen op Zoom 2015.

 

3. Het aanvraagformulier vermeldt in elk geval:

a. Naam, e-mail en (post)adres van de organisatie en indien van toepassing het Kamer van Koophandel nummer.

b. Welke activiteiten worden ingezet en hoe deze bijdragen aan het realiseren van de maatschappelijke opgaven.

c. Wat de beoogde doelgroep is hoe de beoogde doelgroep bereikt wordt en met welk beoogd resultaat. Het resultaat is SMART omschreven en bevat in ieder geval het beoogd aantal gebruikers/bezoekers/deelnemers en geeft zicht in hoe het resultaat wordt vastgelegd.

d. Of de activiteiten zich richten op de gehele gemeente of specifiek gericht zijn op 1 of meerdere (prioriteit)wijken met vermelding van deze wijken.

e. Of de activiteiten een doorlopend of incidenteel karakter hebben.

f. Of en zo ja met welke organisatie samengewerkt gaat worden bij het realiseren van de maatschappelijk opgaven en waarom.

g. Bij het indienen van het aanvraagformulier wordt toegevoegd:

- de meeste recente jaarrekening

- een uitgewerkte sluitende begroting voor de periode waarop de aanvraag betrekking heeft en waarmee duidelijk wordt welke kosten en activiteiten bij elkaar horen.

- Een activiteitenplan, jaarplan of projectplan

- Een scan van een bankafschrift

- Bij een eerste aanvraag een jaarverslag van voorgaand jaar (indien van toepassing)

 

Artikel 5. Beoordeling en verlening

1. Het college beoordeelt de subsidieaanvraag op basis van het activiteitenplan, de begroting, de voorwaarden uit deze subsidieregeling en de door de raad beschikbaar gestelde financiële middelen (het subsidieplafond). De aanvragen worden integraal vanuit de verschillenden domeinen (veiligheid, sport + cultuur + recreatie en sociaal domein) beoordeeld waarbij wordt bekeken:

Of de activiteit gericht is op het verminderen of oplossen van de speerpunten per (prioriteit)wijk/wijken en daarmee bijdraagt aan één of meerdere maatschappelijke opgaven.

2. De aanvragen om een eenmalige subsidie worden behandeld op volgorde van binnenkomst en zolang het subsidieplafond van € 10.000 voor de eenmalige subsidies nog niet is bereikt.

Het college beslist op een aanvraag om een eenmalige subsidie binnen 13 weken na ontvangst van de volledige aanvraag.

3. De aanvragen om een jaarlijkse subsidie worden na sluitingsdatum (30 september), in relatie tot elkaar en in relatie tot het subsidieplafond voor de jaarlijkse subsidies beoordeeld.

Het college beslist op de aanvraag tot subsidieverlening vóór 31 december, voorafgaand aan het jaar waarvoor subsidie wordt gevraagd.

4. De beschikking tot subsidieverlening:

a. bevat een omschrijving van de activiteiten waarvoor subsidie wordt verleend;

b. vermeldt het bedrag van de maximale subsidie, dan wel het bedrag waarop de subsidie ten hoogste kan worden vastgesteld;

c. vermeldt de wijze waarop de subsidie wordt uitbetaald;

d. kan nadere voorwaarden beschrijven.

5. Subsidie wordt verstrekt voor een tijdvak van maximaal één boekjaar.

 

Artikel 6. Weigeringsgronden

1. Het college kan aanvullend op Artikel 10 Weigerings- en intrekkingsgronden van de Algemene subsidieverordening Bergen op Zoom 2015 een aanvraag om subsidie weigeren als:

a. De activiteit of het initiatief niet bijdraagt aan de speerpunten per (prioriteit)wijk en daarmee niet aan de maatschappelijke opgaven uit artikel 1;

b. De activiteit of het initiatief van godsdienstige, levensbeschouwelijke, of politieke aard is;

c. Er sprake is van belangenbehartiging, belangenverstrengeling of onverenigbare functies;

d. het beleid al op een andere manier gestalte krijgt;

e. De subsidieaanvrager (stichting/vereniging of natuurlijk persoon) niet gevestigd is in de gemeente Bergen op Zoom;

f. Het subsidieplafond is bereikt

Voor de subsidie Maatschappelijke Ontwikkeling & Eigen Kracht geldt een subsidieplafond1. Subsidie wordt slechts verleend tot ten hoogste het subsidieplafond.

Komt het totaal van de aanvragen voor een jaarlijkse subsidie boven het plafond uit dan wordt het bedrag waarmee het plafond wordt overschreden naar evenredigheid gekort op alle aanvragen.

 

Voor de subsidies Maatschappelijke Ontwikkeling & Eigen Kracht geldt het volgende subsidieplafond:

Subsidiejaar

Subsidieplafond totaal

 

Maximaal beschikbaar voor jaarlijkse subsidies

Maximaal beschikbaar voor eenmalige subsidies

2022

6.033.254

6.023.254

10.000

2023

5.533.254

5.523.254

10.000

2024

5.033.254

5.023.254

10.000

2025 en verder

5.033.254

5.023.254

10.000

Bovengenoemde bedragen zijn inclusief de korting en onder voorbehoud van indexatie.

 

Artikel 7. Verantwoording subsidies

Verantwoording van de subsidies gebeurt conform het gestelde daarover in artikel 15, 16 en 17 van de ‘Algemene Subsidieverordening Bergen op Zoom 2015’.

Hierbij gelden de volgende aanvullende voorwaarden:

Subsidies tot € 7.500

Op grond van artikel 15 van bovengenoemde verordening kunnen subsidies tot € 7.500 direct worden vastgesteld of verleend en ambtshalve worden vastgesteld. Deze subsidies vallen daarmee, met uitzondering van de steekproeven die gedaan kunnen worden, buiten de reguliere verantwoordingsverplichting zoals opgenomen in de subsidieverordening. De subsidieontvanger hoeft dan ook geen aanvraag tot vaststelling van de subsidie in te dienen. Omdat het wenselijk is dat de subsidie partijen met een subsidie tot € 7.500 wel een bijdrage leveren aan de evaluatie van het beleid dienen zij op grond van een aan de subsidie verbonden voorwaarde uiterlijk voor 1 juni in het jaar na afloop van het kalenderjaar een inhoudelijk verslag in. Het verslag bevat de volgende gegevens/antwoord op de vragen:

1. Het college heeft in de subsidiebeschikking opgenomen dat de subsidie wordt verstrekt omdat het college verwacht dat de activiteit een bijdrage levert aan 1 of meerdere maatschappelijke opgaven en deze in de beschikking ook benoemd. Hebben de door u georganiseerde activiteiten bijgedragen aan het door de gemeente beschreven doel? Zo ja, kunt u hiervan een voorbeeld geven?

2. Wat is het aantal gebruikers/bezoekers/deelnemers aan de activiteit(en).

3. Waren de activiteiten gericht op de gehele gemeente of specifiek gericht op 1 of meerdere (prioriteit)wijken met vermelding van deze wijken.

4. Hadden de activiteiten een doorlopend of incidenteel karakter?

5. Of en zo ja met welke organisatie is samengewerkt bij het realiseren van de maatschappelijk opgaven en waarom.

 

Subsidie boven de € 7.500

Alle verleende subsidies boven de € 7.500 dienen conform de vereisten uit de subsidieverordening voor 1 juni in het jaar na afloop van het kalenderjaar een aanvraag tot vaststelling van de subsidie in. Het gevraagd inhoudelijk verslag bevat ten minste de volgende gegevens/antwoord op de vragen:

1. Welke activiteiten zijn ingezet en hoe hebben deze bijgedragen aan het verminderen/oplossen van de speerpunten en daarmee aan de maatschappelijke opgaven. Is het beoogd resultaat behaald? En zo ja waar blijkt dat uit?

2. Wat is het aantal gebruikers/bezoekers/deelnemers aan de activiteit(en).

3. Waren de activiteiten gericht op de gehele gemeente of specifiek gericht op 1 of meerdere (prioriteit)wijken met vermelding van deze wijken.

4. Hadden de activiteiten een doorlopend of incidenteel karakter?

5. Of en zo ja met welke organisatie is samengewerkt bij het realiseren van de maatschappelijk opgaven en waarom.

 

Artikel 8. Subsidieoverschot

Als er aan het einde van het subsidiejaar sprake is van een subsidieoverschot geldt het principe dat de niet bestede subsidie terugbetaald dient te worden. De gemeente en de subsidieontvanger treden in dat geval in overleg om te bepalen of de reden van het niet kunnen besteden van de subsidie ertoe leidt dat het overschot gereserveerd kan worden om de activiteiten alsnog op een later moment uit te voeren. Het college beslist in het besluit tot vaststelling over hoe om te gaan met dit overschot.

 

Artikel 9. Nadere voorwaarden

De subsidieontvanger is verplicht mee te werken aan door of namens het college in te stellen onderzoeken. Deze onderzoeken zijn gericht op het verkrijgen van gegevens voor het beleid ten aanzien van activiteiten, die op grond van deze subsidieregeling gesubsidieerd worden.

 

Artikel 10. Slot- en overgangsbepalingen

1. Het college kan in bijzondere gevallen ten gunste van de aanvrager, gemotiveerd afwijken van een artikel of artikelen van deze regeling voor zover toepassing leidt tot onbillijkheid van overwegende aard.

2. In gevallen waarin deze subsidieregeling niet voorziet of waarin zij tot onredelijkheid leidt, kan het college van het bepaalde in deze regeling afwijken.

3. De 'Subsidieregeling Maatschappelijke Ontwikkeling', in werking getreden 1 juli 2015, wordt ingetrokken per 1 augustus 2022.

4. Aanvragen om subsidie welke zijn ingediend voor 1 augustus 2022 worden afgedaan op basis van de ‘Subsidieregeling Maatschappelijke Ontwikkeling’ die in werking is getreden op 1 juli 2015.

5. Deze Subsidieregeling kan aangehaald worden onder de titel 'Subsidieregeling Maatschappelijke Ontwikkeling & Eigen kracht'.

6. Deze subsidieregeling treedt in werking op 1 augustus 2022.

 

Aldus vastgesteld op 26 juli 2022

Secretaris,

Burgemeester,

Naar boven