Tijdelijke subsidieregeling compensatie kosten controle coronatoegangsbewijzen (CTB), tweede termijn

Het college van burgemeester en wethouders van Meierijstad;

Overwegende dat:

  • Ondernemers en vrijwilligersorganisaties kosten hebben gemaakt voor de verplichte controle van coronatoegangsbewijzen (CTB);

  • Het Rijk daarvoor aan gemeenten een aanvullende bijdrage verstrekt ter ondersteuning van de naleving van controle op coronatoegangsbewijzen. Deze bijdrage wordt met terugwerkende kracht beschikbaar gesteld voor de periode 1 januari 2022 tot en met 26 maart 2022;

Gelet op artikel 156 van de Gemeentewet en artikel 3 van de ‘Algemene subsidieverordening Meierijstad 2018’;

Besluit:

Vast te stellen de

Tijdelijke subsidieregeling compensatie kosten controle coronatoegangsbewijzen (CTB), tweede termijn.

Artikel 1 Hoofddoel van deze subsidieregeling

Het doel van deze subsidieregeling is de ondersteuning van de naleving van controle op coronatoegangsbewijzen voor de periode van 1 januari 2022 tot en met 26 maart 2022.

Artikel 2 Definities

Aanvraagperiode: De periode waarin aanvragen in behandeling worden genomen en worden beoordeeld.

Aanvrager: Een organisatie die een aanvraag om subsidie indient als bedoeld in artikel 4.

ASV: Algemene Subsidie Verordening gemeente Meierijstad 2018.

Binnensportvereniging: Een binnen gemeente Meierijstad gevestigde binnensportverenigingen, die haar activiteiten in hoofdzaak ten behoeve van de inwoners van gemeente Meierijstad uitvoert in een gemeentelijke sportaccommodatie, dan wel in een binnensportaccommodatie in eigen beheer.

Buitensportvereniging: Een binnen de gemeente Meierijstad gevestigde buitensportvereniging, die haar activiteiten in hoofdzaak ten behoeve van de inwoners van gemeente Meierijstad uitvoert op een gemeentelijk sportcomplex, dan wel een sportcomplex in eigen beheer.

College: Het college van burgemeester en wethouders.

Rekentool ondernemers: De rekentool voor berekening van gemaakte kosten voor ondernemers en professionele organisaties, als bijlage bij deze regeling.

Rekentool vrijwilligers: De rekentool voor berekening van gemaakte kosten voor vrijwilligersorganisaties, als bijlage bij deze regeling.

Rekentool sportverenigingen: De rekentool voor binnen- en buitensportverenigingen, als bijlage bij deze regeling.

Subsidieplafond: Het bedrag dat tijdens een bepaald tijdvak maximaal beschikbaar is voor deze subsidieregeling, zoals nader aangeduid in artikel 6.

Tijdelijke regeling: Tijdelijke regeling maatregelen covid-19 (Rijksoverheid).

Artikel 3 Subsidiabele kosten

  • 1.

    Subsidiabel zijn kosten die door de door aanvrager gemaakt zijn voor de naleving van controle op coronatoegangsbewijzen voor de periode van 1 januari 2022 tot en met 26 maart 2022. De volgende kosten komen in aanmerking:

  • a.

    verschuldigde loonkosten van werknemers en arbeidskrachten;

  • b.

    in geval van een niet-commerciële organisatie de verschuldigde vrijwilligers bijdrage;

  • c.

    verschuldigd vakantiegeld, verschuldigde pensioenafdrachten en sociale zekerheidslasten, in verband met de loonkosten;

  • d.

    in geval van externe inhuur, de kosten van werving, selectie, administratie en aansturing van werknemers en arbeidskrachten. Deze kosten kunnen ingediend worden tot een maximum van € 5.000,-. Professionele inhuur is gerechtvaardigd op het moment dat er onvoldoende eigen mankracht hiervoor is;

  • e.

    materiële kosten die de controle van het coronatoegangsbewijs en identiteitsdocument faciliteren;

  • f.

    verschuldigde BTW, voor zover deze verschuldigd is over de kosten bedoeld onder a tot en met e.

  • g.

    Voor binnen- en buitensportverenigingen geldt een vergoeding op basis van ledenaantal.

  • Een bijdrage van € 1.200,- voor sportverenigingen tot 450 leden. Dit bedrag is gebaseerd op tweemaal de maximale vrijwilligersvergoeding (volgens de Belastingdienst), ad € 540,- voor de periode van 1 januari 2022 t/m 26 maart 2022. Dit bedrag wordt vermeerderd met € 120,- ten behoeve van ondersteunend materiaal;

  • Een bijdrage van € 2.400,- voor sportverenigingen vanaf 450 leden. Dit bedrag is gebaseerd op viermaal de maximale vrijwilligersvergoeding (volgens de Belastingdienst) ad € 540,- voor de periode van 1 januari 2022 t/m 26 maart 2022. Dit bedrag wordt vermeerderd met € 240,- ten behoeve van ondersteunend materiaal.

  • 2.

    De volgende kosten zijn niet subsidiabel:

  • a.

    kosten voor verplichtingen die zijn aangegaan voor 1 januari 2022 en na 26 maart 2022 waaronder ook de reguliere loonkosten;

  • b.

    kosten voor activiteiten waarvan redelijkerwijs aangenomen kan worden dat deze geen bijdrage leveren aan het doel waarvoor deze regeling geldt;

  • c.

    kosten die in de eerste regeling, Tijdelijke subsidieregeling compensatie kosten controle coronatoegangsbewijzen, reeds zijn vergoed;

  • d.

    kosten voor activiteiten waarvoor reeds een specifieke uitkering of een andere financiële bijdrage door het Rijk is verstrekt;

  • e.

    kosten van activiteiten waarvoor op grond van de Wet op de omzetbelasting 1968 recht op aftrek van omzetbelasting bestaat, dan wel recht bestaat op compensatie op grond van de Wet op het btw-compensatiefonds.

Artikel 4 Doelgroep

Subsidie wordt uitsluitend verstrekt aan in de gemeente Meierijstad gevestigde inrichtingen waarvoor bij bezoek door publiek het beschikken over een toegangsbewijs krachtens de Wet publieke gezondheid was voorgeschreven, en die de toepassing van artikel 6.30 van de Tijdelijke regeling maatregelen Covid-19 daadwerkelijk ondersteunen.

Artikel 5 Hoogte subsidie

  • 1.

    De hoogte van de subsidie is gelijk aan de subsidiabele kosten die samenhangen met de ondersteuning bij of nabij inrichtingen die op grond van die Tijdelijke regeling verplicht zijn om de coronatoegangsbewijzen te controleren en, onder omstandigheden, de toegang te ontzeggen.

  • 2.

    Voor een berekening hiervan wordt de rekentool gebruikt zoals opgenomen bij Bijlage 1 bij deze regeling.

Artikel 6 Subsidieplafond en verdeelcriteria

  • 1.

    Het subsidieplafond bedraagt € 311.985,--.

  • 2.

    Aanvragen kunnen worden ingediend tot en met 31 december 2022.

  • 3.

    Burgemeester en wethouders behandelen de aanvragen op volgorde van binnenkomst.

  • 4.

    Honorering van aanvragen die in aanmerking komen voor subsidie en die niet worden geweigerd, geschiedt in volgorde van indiening bij het college, totdat het in het eerste lid genoemde subsidieplafond is bereikt.

  • 5.

    Als de aanvrager krachtens artikel 4:5 van de Algemene wet bestuursrecht de gelegenheid heeft gehad de aanvraag aan te vullen, geldt als datum van indiening van de aanvraag de datum waarop de aanvraag is aangevuld.

Artikel 7 Weigeringsgronden

Een aanvraag kan, naast de in de ASV genoemde gronden, wordt afgewezen:

  • a.

    als deze niet voldoet aan deze regeling of aan de ASV;

  • b.

    als de aanvrager zich niet houdt aan de regelgeving met betrekking tot de controleplicht van CTB.

Artikel 8 Subsidieaanvraag

  • 1.

    Aanvragen kunnen tot en met 31 december 2022 worden ingediend. Aanvragen binnengekomen na deze datum worden niet in behandeling genomen.

  • 2.

    Een aanvraag wordt gericht aan het college, ondertekend door een door de organisatie bevoegd persoon of orgaan. In de aanvraag wordt tenminste aangegeven:

  • a.

    De gevraagde subsidie;

  • b.

    De onderbouwing van de gevraagde subsidie met berekening volgens de rekentool en aangevuld met in ieder geval facturen (voor materiaal en externe inhuur), bewijs van uitbetaling in geval van een vrijwilligersorganisatie en een overzicht van de capaciteit van de inrichting. Voor sportverenigingen dient een verklaring meegestuurd te worden dan wel bewijslast met betrekking tot het ledenaantal per 1 januari 2022.

Artikel 9 Subsidievaststelling

Subsidies worden bij een toekenning direct vastgesteld.

Artikel 10 Slotbepalingen

  • 1.

    Deze subsidieregeling gaat in op de eerste dag na die van de bekendmaking en werkt terug tot 1 januari 2022.

  • 2.

    Deze subsidieregeling vervalt op 1 januari 2023, met dien verstande dat deze van toepassing blijft op aanvragen waarop nog niet onherroepelijk is beslist.

Aldus vastgesteld op 12 juli 2022

De secretaris,

……………………,

De burgemeester,

…………….

Tabel 1 Ondernemers

Tabel 2 Vrijwilligersorganisaties

Tabel 3 Binnen en buitensportverenigingen

Naar boven