Kennisgeving gewijzigde vaststelling bestemmingsplan ‘Woongebied Valkenhorst’

(inclusief: Milieueffectrapportage, besluit beleidsregels en kwaliteitsboek)

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Katwijk maken overeenkomstig artikel 3.8 Wet ruimtelijke ordening het volgende bekend:

De gemeenteraad van Katwijk heeft bij besluit van 30 juni 2022 het bestemmingsplan ‘Woongebied Valkenhorst’ (met bijbehorende stukken) gewijzigd vastgesteld.

Plangebied en planinhoud

Het plangebied voor het bestemmingsplan ‘Woongebied Valkenhorst’ ligt in de gemeente Katwijk tussen Valkenburg, Leiden en Wassenaar. Het gebied is circa 475 hectare groot en bestaat voor een aanzienlijk deel uit het terrein van het voormalige Marinevliegkamp Valkenburg. Deze vliegbasis is in 2006 gesloten, waardoor kansen voor herontwikkeling zijn ontstaan. Het voormalige Marinevliegkamp Valkenburg en omgeving zullen de komende jaren transformeren naar een woon- en werkgebied. Hier komen maximaal 5.600 woningen, maatschappelijke en commerciële voorzieningen en 5 ha bedrijventerrein.

Een Milieueffectrapportage (MER) maakt onderdeel uit van dit bestemmingsplan en is opgenomen in bijlage 17 bij de toelichting. Deze dient als onderlegger voor dit plan en geeft inzicht in de milieueffecten.

In het kwaliteitsboek is de uitwerking van de beleidsregels ‘Beeldkwaliteit’ en ‘Inrichting openbare ruimte’ opgenomen. Met de vaststelling van het kwaliteitsboek door de gemeenteraad van Katwijk is dit gekoppeld aan het bestemmingsplan ‘Woongebied Valkenhorst’. Het kwaliteitsboek is opgenomen in bijlage 3 bij de toelichting van het bestemmingsplan.

Ten behoeve van de in het bestemmingsplan ‘Woongebied Valkenhorst’ opgenomen ontwikkeling is een akoestisch onderzoek uitgevoerd naar wegverkeerslawaai. Uit het akoestisch onderzoek blijkt dat voor diverse woningen een hogere waarde dient te worden vastgesteld. Het Besluit uitvoering Crisis- en herstelwet maakt het mogelijk om deze hogere waarden vast te laten stellen in dit bestemmingsplan, in plaats van in een separaat besluit van het college van burgemeester en wethouders. In dit bestemmings­plan wordt van deze mogelijkheid gebruik gemaakt.

Gewijzigde vaststelling

Bij de vaststelling van het bestemmingsplan zijn wijzigingen aangebracht ten opzichte van het ontwerp bestemmingsplan. Met verwerking van de zienswijzen en ambtelijke aanpassingen zijn delen van het ontwerpbestemmingsplan gewijzigd. Daarnaast zijn er enkele ondergeschikte redactionele wijzigingen verwerkt en is het amendement (bijlage 22 bij de toelichting) dat bij vaststelling van het bestemmingsplan is aangenomen verwerkt.

Beleidsregels

Het bestemmingsplan ‘Woongebied Valkenhorst’ maakt gebruikt van open normen die uitgelegd worden door beleidsregels. Beleidsregels geven aan hoe de open norm geïnterpreteerd moet worden en hebben overwegend betrekking op 1. de beeldkwaliteit van bebouwing, 2. de inrichting van de openbare ruimte, 3. duurzaamheid en 4. evenwichtig woningaanbod. Tegelijkertijd met het bestemmingsplan wordt daarom het besluit beleidsregels ter inzage gelegd.

Inzage

  • -

    Het gewijzigde bestemmingsplan ‘Woongebied Valkenhorst’ met de plancodering: NL.IMRO.0537.bpVLKplv-VA01;

  • -

    het besluit beleidsregels met plancodering NL.IMRO.0537.brVLKbeleidsregplv-VA01;

liggen met ingang van 29 juli 2022 tot en met 8 september 2022 voor een ieder op de volgende wijze ter inzage:

Iedereen die op het gemeentehuis het bestemmingsplan met bijlagen wil inzien, kan daarvoor op de volgende manieren een afspraak maken, op werkdagen tussen 08.00 – 17.00:

  • -

    Whatsapp: (06) 10 95 60 88

  • -
  • -

    Telefoon: (071) 406 50 00

Beroep

Gedurende de bovenvermelde termijn van zes weken kan beroep tegen het besluit tot gewijzigde vaststelling van het bestemmingsplan worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Voor de behandeling van beroep is griffierecht verschuldigd.

Het gewijzigde bestemmingsplan ‘Woongebied Valkenhorst’ betreft een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte. Op dit bestemmingsplan is de Crisis- en herstelwet (hierna: Chw) van toepassing ex artikel 2.4, lid 1 Chw en artikel 7c van het Besluit uitvoering Crisis- en herstelwet. Dit heeft consequenties voor de formele eisen van het indienen van beroep, namelijk dat:

  • a.

    alle beroepsgronden in het beroepschrift moeten worden opgenomen;

  • b.

    het beroep niet-ontvankelijk wordt verklaard, indien binnen de beroepstermijn geen gronden zijn ingediend;

  • c.

    de beroepsgronden na afloop van de beroepstermijn niet meer kunnen worden aangevuld.

Afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Chw is van toepassing.

Het besluit tot vaststelling van het gewijzigde bestemmingsplan treedt in werking daags na afloop van de hiervoor genoemde beroepstermijn. Het instellen van beroep heeft geen schorsende werking. Indien gedurende de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening wordt ingediend bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State dan wordt de werking van het besluit opgeschort totdat op dat verzoek is beslist.

Naar boven