Vestiging Wet voorkeursrecht gemeenten artikel 6 Wvg, Hoorn

 

 

Aanwijzing

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hoorn maakt op grond van artikel 7 lid 1 van de Wet voorkeursrecht gemeenten (hierna Wvg) bekend, dat zij op 20 juli 2022 op grond van artikel 6 van de Wvg heeft besloten, gronden voorlopig aan te wijzen waarop de artikelen 10 tot en met 15, 24 en 26 Wvg van toepassing zijn. De aangewezen gronden zijn gelegen aan de Berkhouterweg te Hoorn. Aan de onderhavige percelen wordt de bestemming bedrijvigheid en openbaar vervoer met bijbehorende voorzieningen toegedacht. De percelen zijn nader aangegeven op het bij het besluit behorende kadastraal overzicht en de perceellijst.

 

Het voorkeursrecht treedt in werking op de dag na deze bekendmaking en geldt voor een termijn van 3 maanden.

 

Ter inzage

Het besluit van burgemeester en wethouders ligt vanaf 25 juli 2022 ter inzage, samen met de volgende bijbehorende bijlagen: het kadastraal overzicht en perceellijst met aangewezen percelen, en perceelsgedeelten. De stukken liggen ter inzage op het stadhuis van de gemeente Hoorn, Nieuwe Steen 1. U kunt de stukken hier tijdens de reguliere openingstijden van het stadhuis inzien.

 

Aanbiedingsplicht

De vestiging van het voorkeursrecht houdt in dat eigenaren en andere rechthebbenden op de aangewezen gronden, wanneer deze die gronden respectievelijk erop gevestigde beperkte rechten wensen te vervreemden, deze eerst aan de gemeente Hoorn te koop moeten aanbieden. De betreffende eigenaren en beperkt gerechtigde ontvangen een dezer dagen bericht over de inhoud van het besluit en een nadere toelichting op de gevolgen hiervan.

 

Bestendiging door de gemeenteraad

De gemeenteraad dient binnen drie maanden na de vestiging van het voorkeursrecht een besluit tot aanwijzing van de gronden op basis van artikel 3, 4 of 5 Wvg te nemen.

 

Bezwaar

Op het besluit om gronden voorlopig aan te wijzen in kader van de Wet voorkeursrecht gemeenten (art. 6 Wvg) is de rechtsbescherming die de Algemene wet bestuursrecht biedt van toepassing. Dit houdt in dat belanghebbenden gedurende zes weken, ingaande de dag na dagtekening van deze bekendmaking, tegen de voorlopige aanwijzing bezwaar kunnen indienen. In het ondertekende bezwaarschrift moet worden opgenomen: de naam en adres van de belanghebbende, de datum, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en de gronden van het bezwaar (de motivering). Het bezwaarschrift dient aan het college van de gemeente Hoorn gericht te worden. Adres: Postbus 603, 1620 AR Hoorn. Het bezwaarschrift kan ook ingediend worden via de e-mail gemeente@hoorn.nl of via de site www.hoorn.nl (met DigiD).

 

Indien belanghebbenden er voor kiezen om bezwaar te maken tegen het besluit van het college van burgemeester en wethouders, dan wordt dat bezwaarschrift ingevolge artikel 6 lid 3 Wvg aangemerkt als tevens te zijn ingediend tegen het besluit van de gemeenteraad tot aanwijzing van de gronden op basis van artikel 3, 4 of 5 Wvg.

 

Voorlopige voorziening

Indien bezwaar wordt gemaakt tegen het besluit, bestaat tevens de mogelijkheid om de voorzieningenrechter van de rechtbank Noord-Holland te verzoeken om een voorlopige voorziening te treffen. De voorzieningenrechter zal de verzoeker alleen ontvankelijk verklaren, indien daarbij een spoedeisend belang kan worden aangetoond.

Naar boven