Voorbereidingsbesluit bescherming tegen toename ongewenste onzelfstandige bewoning en woningsplitsing

 

 

 

Burgemeester en wethouders van Heerlen maken bekend dat de raad van de gemeente Heerlen op 26 januari 2022 heeft besloten een voorbereidingsbesluit “bescherming tegen toename ongewenste onzelfstandige bewoning en woningsplitsing”te nemen voor het gemeentelijk gebied.

 

In een toenoemende mate worden wij geconfronteerd met vragen vanuit de markt naar de mogelijkheden van het toevoegen van meerder wooneenheden/kamerbewoning in bestaande panden. Verkamering en woningsplitsing leidt veelal tot verstoring van het woon- en leefklimaat (sociale structuur). Bij het vergunnen van woningen is een bepaalde

gebruiksvorm en samenhang met de omgeving beoogd. Wijzigen van het vergund gebruik als eengezinswoning naar afzonderlijke (on-)zelfstandige wooneenheden kan die samenhang verstoren. Verstoren van de samenhang kan leiden tot een verstoring van het leefklimaat. Het opknippen van ruimten die oorspronkelijk gezamenlijk een eengezinswoning vormen kan leiden tot een verstoring van het woonklimaat. Verkamering en woningsplitsing heeft daardoor mogelijk negatieve ruimtelijke gevolgen op de omgeving. De toenemende vraag uit de markt gekoppeld aan de verstoring van het woonklimaat hierdoor levert voor ons de urgentie op om nu gedurende 1 jaar op de rem te trappen en te kijken hoe e.e.a kan worden gereguleerd.

 

Bij hetzelfde besluit van 26 januari 2022 heeft de gemeenteraad besloten dat het verboden is het gebruik van de gronden of bouwwerken binnen het genoemde gebied te wijzigen.

 

Het voorbereidingsbesluit treedt in werking op de dag van bekendmaking. Het voorbereidingsbesluit ligt met ingang van 28 januari 2022 ter inzage bij de infobalie in de Publiekshal in het Stadshuis van de gemeente Heerlen, Geleenstraat 25, op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag van 8.30 tot 16.00 uur en op donderdag van 8.30 tot 20.00 uur.

 

Het voorbereidingsbesluit is tevens in te zien via het landelijk portaal www.ruimtelijkeplannen.nl.

Voor verdere vragen over het voorbereidingsbesluit kunt u contact opnemen met Team Beleid Ruimte (tel.nr. 14045).

 

Heerlen, 27 januari 2022

Burgemeester en wethouders van Heerlen

 

Naar boven