Regeling subsidie controle coronatoegangsbewijzen 2022 gemeente Leeuwarden

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Leeuwarden;

In aanvulling op de Algemene Subsidieverordening gemeente Leeuwarden 2018,

Gelet op:

 

  • -

    titel 4.2 van de Algemene wet bestuursrecht;

  • -

    artikel 2 van de Algemene subsidieverordening gemeente Leeuwarden 2018

    Overwegende dat:

     

    • de Rijksoverheid, via het ministerie van Justitie en Veiligheid, aan gemeenten middelen beschikbaar heeft gesteld voor het ondersteunen van de naleving van de controle op coronatoegangsbewijzen en identiteitsdocumenten bij of nabij voorzieningen waarvoor het beschikken over een toegangsbewijs krachtens de Wet publieke gezondheid is voorgeschreven;

    • De gemeente een tweetal voorliggende voorzieningen heeft getroffen met het oog op de controle van toegangsbewijzen, bestaande uit de faciliteit van polsbandjes controle in het binnenstadsgebied en controles in sportgelegenheden in uitvoering door de BV Sport.

      Besluit vast te stellen de volgende regeling:

      Regeling subsidie controle coronatoegangsbewijzen 2022 gemeente Leeuwarden

       

Artikel 1 Begripsbepalingen

In deze subsidieregeling wordt verstaan onder:

Aanvrager: Ondernemingen, verenigingen, stichtingen en andere partijen die een locatie hebben die gelegen is in de gemeente Leeuwarden, en die kosten hebben gemaakt in verband met de controle op coronatoegangsbewijzen, en geen gebruik hebben gemaakt van de door de gemeente ter beschikking gestelde voorliggende voorzieningen.

ASV : Algemene Subsidieverordening gemeente Leeuwarden 2018

Awb : Algemene wet bestuursrecht

College : college van burgemeester en wethouders van de gemeente Leeuwarden

Coronatoegangsbewijs: bewijs van een testuitslag, een bewijs van vaccinatie tegen het virus SARS-CoV-2 of een bewijs van herstel van een infectie met het virus SARS-CoV-2.

Identiteitsdocument: een geldig identiteitsdocument als bedoeld in artikel 1 van de Wet op identificatieplicht of artikel 2 van de Wet identificatieplicht BES.

Incidentele subsidie : een subsidie die eenmalig wordt verstrekt als maatwerkvoorziening binnen de vastgestelde periode, passend binnen deze subsidieregeling;

Overheidsmaatregelen: maatregelen van de (rijks)overheid die zijn gericht op de bestrijding van Corona

Subsidieplafond: het bedrag dat gedurende de periode maximaal beschikbaar is.

 

Artikel 2 Toepassingsbereik

Het bepaalde in deze regeling is alleen van toepassing op de verstrekking van subsidies door het college voor het ondersteunen van de naleving van de controle op coronatoegangsbewijzen en identiteitsdocumenten bij of nabij voorzieningen waarvoor het beschikken over een toegangsbewijs

Artikel 3 Activiteiten

 

  • 1.

    De subsidie wordt uitsluitend verstrekt voor een tegemoetkoming in de hieronder genoemde kosten voor zover deze in de periode vanaf 1 januari 2022 tot en met 26 maart 2022 zijn gemaakt voor de verplichte controle op de coronatoegangsbewijzen en identiteitsdocumenten:

    a. Verschuldigde loonkosten van werknemers en arbeidskrachten.

    b. Verschuldigd vakantiegeld, verschuldigde pensioenafdrachten en sociale zekerheidslasten, in verband met de loonkosten, bedoeld onder a.

    c. In geval van externe inhuur, de kosten van werving, selectie, administratie en aansturing van werknemers en arbeidskrachten.

    d. Materiële kosten die de controle van het coronatoegangsbewijs en identiteitsdocument faciliteren.

    e. Verschuldigde BTW, voor zover deze verschuldigd is over de kosten bedoeld onder a tot en met d.

  • 2.

    De volgende kosten komen niet voor subsidie in aanmerking:

    a. kosten voor verplichtingen die zijn aangegaan voor 1 januari 2022, en na 26 maart 2022;

    b. kosten voor activiteiten waarvoor reeds een specifieke uitkering of een andere financiële bijdrage door het Rijk is verstrekt;

    c. kosten van activiteiten waarvoor op grond van de Wet op de omzetbelasting 1968 recht op aftrek van omzetbelasting bestaat, dan wel recht bestaat op compensatie op grond van de Wet op het btw-compensatiefonds.

     

Artikel 4 Subsidieontvanger

Subsidie wordt uitsluitend verstrekt aan ondernemingen, verenigingen, stichtingen en andere partijen (aanvragers) die:

  • 1.

    een locatie hebben die gelegen is in de gemeente Leeuwarden;

  • 2.

    geen gebruik hebben gemaakt van de door de gemeente ter beschikking gestelde voorliggende voorzieningen (faciliteit van polsbandjes controle en controles in sportgelegenheden).

  • 3.

    ingeschreven zijn bij de Kamer van Koophandel;

  • 4.

    op grond van de Tijdelijke regeling maatregelen COVID-19 in de periode vanaf 1 januari 2022 tot en met 26 maart 2022 verplicht waren de coronatoegangsbewijzen en identiteitsdocumenten van hun bezoekers te controleren en de personen die geen geldig coronatoegangsbewijs of geen geldig identiteitsdocument tonen de toegang te ontzeggen; en

  • 5.

    (extra) kosten moesten maken voor deze activiteiten.

 

Artikel 5 Aanvraag

Bij een aanvraag om subsidie moet de aanvrager, in afwijking van de ASV, alleen de volgende gegevens overleggen:

  • 1.

    een volledig ingevuld en ondertekend aanvraagformulier;

  • 2.

    een begroting van en/of toelichting op de (extra) kosten die zijn gemaakt voor de (controle op) de coronatoegangsbewijzen en identiteitsdocumenten.

 

Artikel 6 Procedure aanvraag

  • 1.

    1. In afwijking van de ASV kan de subsidie alleen worden aangevraagd voor kosten gemaakt in de periode vanaf 1 januari 2022 tot en met 26 maart 2022.

  • 2.

    2. Aanvragen kunnen worden ingediend uiterlijk op 1 september 2022, waarbij de aanvraag op die datum in het bezit van de gemeente moet zijn.

  • 3.

    3. Aanvragen die later worden ontvangen dan de laatste dag van de gestelde indieningstermijn,

  • 4.

    worden niet in behandeling genomen.

    •  

Artikel 7 Subsidiebesluit

  • 1.

    Het college beslist binnen acht weken na ontvangst van de volledige aanvraag. Indien de financiële situatie van de subsidieontvanger verder onderzoek behoeft, kan deze termijn worden verlengd met 8 weken.

  • 2.

    Uitsluitend tijdig ingediende aanvragen die voldoen aan artikel 5 worden in behandeling genomen.

 

Artikel 8 Subsidievaststelling

De subsidie wordt in het kader van deze regeling direct vastgesteld (enkelvoudige vaststelling).

 

Artikel 9 Subsidieplafond, hoogte subsidie en wijze van verdeling

  • 1.

    1. Het subsidieplafond bedraagt € 230.000 voor de periode van 1 januari 2022 tot en met 26 maart 2022.

  • 2.

    2. De aanvragen die de gemeente als eerste ontvangt en volledig zijn, worden ook als eerste behandeld.

  • 3.

    3. Er is per aanvraag maximaal € 10.000,= beschikbaar.

  • 4.

    4. Per aanvrager wordt slechts eenmaal een subsidie verstrekt.

  • 5.

    5. Aanvragen die binnenkomen na het bereiken van het subsidieplafond worden niet in behandeling genomen.

 

Artikel 10 Weigergronden

In aanvulling op artikel 13 van de ASV en artikel 4:35 Awb kan het college de subsidie weigeren indien:

  • 1.

    De aanvraag niet voldoet aan de in artikelen 2 tot en met 7 genoemde criteria en eisen.

  • 2.

    De aanvrager, op verzoek van het college, niet of onvoldoende kan aantonen dat kosten conform artikel 3 lid 1 werkelijk zijn gemaakt.

  •  

Artikel 11 Inwerkingtreding

Deze tijdelijke subsidieregeling ‘Regeling subsidie controle coronatoegangsbewijzen 2022 gemeente Leeuwarden’ treedt met terugwerkende kracht tot 1 januari 2022 in werking met ingang van de dag volgend op haar bekendmaking en vervalt met ingang van 1 januari 2023..

 

Artikel 12 Hardheidsclausule

In gevallen waarin deze regeling niet voorziet beslist het college. Het college kan van de bepalingen in deze regeling afwijken, als toepassing ervan zou leiden tot onbillijkheden van overwegende aard.

 

Artikel 13 Citeertitel

Deze subsidieregeling wordt aangehaald als ‘Regeling subsidie controle coronatoegangsbewijzen 2022 gemeente Leeuwarden’.

 

Aldus besloten in de vergadering van 5 juli 2022,

 

Burgemeester en wethouders van Leeuwarden

 

de secretaris, de burgemeester,

 

 

Drs. E. de Jong Mr. S. van Haersma Buma,

 

Bijlage : Toelichting op de Regeling controle coronatoegangsbewijzen 2022 gemeente Leeuwarden 1 Titel bijlage

Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft aan de gemeente Leeuwarden middelen beschikbaar gesteld met een bedrag van € 475.661,- voor het ondersteunen van de naleving van de controle op coronatoegangsbewijzen en identiteitsdocumenten bij of nabij voorzieningen waarvoor het beschikken over een coronatoegangsbewijs krachtens de Wet publieke gezondheid is voorgeschreven. Deze regeling is specifiek bedoeld voor de organisaties die te maken hebben met deze CTB-plicht. De gemeente Leeuwarden heeft een aanvraag voor dit budget ingediend en toegewezen gekregen bij het ministerie voor een specifieke uitkering.

De organisaties uit de gemeente wordt gevraagd een declaratie door middel van een subsidieaanvraag in te dienen. Na het beoordelen van de aanvragen zal dit beschikbaar worden gesteld aan de aanvragers op grond van deze regeling.

De uitkering is bedoeld voor controleactiviteiten die hebben plaatsgevonden in de periode 1 januari 2022 tot en met 26 maart 2022. Het college heeft besloten dit geld door middel van deze subsidieregeling beschikbaar te stellen aan partijen (ondernemers, stichtingen, verenigingen en andere partijen) op wie de verplichting rust om de controle op coronatoegangsbewijzen uit te voeren.

In deze subsidieregeling zijn de voorwaarden vastgelegd waaronder de tegemoetkoming kan worden aangevraagd en toegekend. Deze regeling bevat op onderdelen specifieke aanvullingen of wijzigingen op de ASV.

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

Aanvrager: De gemeente heeft voor binnenstedelijke organisaties – geografisch geduid als binnenstad - de toegangscontrole vormgegeven via de zogenaamde polsbandjes controles, en heeft via de BV Sport toegangscontrole voor sport gerelateerde organisaties in de gemeente Leeuwarden gefaciliteerd. Ondernemingen, verenigingen, stichtingen en andere partijen die een locatie hebben die gelegen is in de gemeente Leeuwarden, en die gebruik hebben gemaakt van de eerder door de gemeente ter beschikking gestelde voorliggende voorzieningen zijn daarom uitgesloten van deze regeling.

Artikel 2 Toepassingsbereik

Dit artikel spreekt voor zich.

Artikel 3 Activiteiten

De subsidie is bedoeld als een tegemoetkoming in de kosten die zijn gemaakt voor de verplichte controle op de coronatoegangsbewijzen en identiteitsdocumenten. Met ‘tegemoetkoming’ wordt bedoeld dat de gemeente een deel van de gemaakte kosten kan subsidiëren, tot het maximumbedrag van € 10.000.

Artikel 4 Subsidieontvanger

Alleen die partijen voor wie het in de periode van 1 januari 2022 t/m 26 maart 2022 verplicht is (op grond van de Tijdelijke regeling maatregelen COVID-19) om de bezoekers te controleren op een coronatoegangsbewijs en identiteitsdocument, kunnen een aanvraag om subsidie indienen. Deze partijen moeten dan wel een locatie in de gemeente Leeuwarden hebben, (extra) kosten hebben gemaakt voor de genoemde activiteiten, en geen gebruik hebben gemaakt van de eerder door de gemeente ter beschikking gestelde voorliggende voorzieningen.

Artikel 5 Aanvraag

In de ASV Leeuwarden staat beschreven welke gegevens moeten worden ingediend bij de aanvraag om subsidie. In deze subsidieregeling wordt afgeweken van die bepaling. Dit is in het voordeel van de aanvrager. Die hoeft minder gegevens te overleggen.

Artikel 6 Procedure aanvraag en Artikel 7 Subsidiebesluit

Als een aanvraag niet compleet is, wordt de aanvrager in de gelegenheid gesteld om zijn aanvraag aan te vullen. In dat geval geldt de datum waarop de aanvraag compleet is als ontvangstdatum.

Artikel 7 Subsidiebesluit

Dit artikel spreekt voor zich.

Artikel 8 Subsidievaststelling

Dit artikel spreekt voor zich.

Artikel 9 Subsidieplafond, hoogte subsidie en wijze van verdeling

Het Ministerie van Justitie en Veiligheid heeft een bedrag beschikbaar gesteld aan de gemeente Leeuwarden ter hoogte van € 475.661,- Na aftrek van reeds gemaakte en gefactureerde kosten voor activiteiten op grond van deze regeling is nog een subsidieplafond van € 230.000,- beschikbaar.

Meer geld voor subsidies op grond van deze subsidieregeling is niet beschikbaar, en aanvragen die binnenkomen na het bereiken van het subsidieplafond worden daarom niet in behandeling genomen.

Artikelen 10 tot en met 13

Deze artikelen spreken voor zich.

Naar boven