Vastgesteld Chw Bestemmingsplan Marke Zuid en beeldkwaliteitplan

 

Het college van burgemeester en wethouders van Deventer deelt mee dat van 21 juli tot en met 1 september 2022 voor eenieder ter inzage ligt:

 

• het bij raadsbesluit van 13 juli 2022 gewijzigd vastgestelde ‘Chw bestemmingsplan Marke Zuid’;

• het bij raadsbesluit van 13 juli 2022 ongewijzigd vastgestelde ‘Beeldkwaliteitplan Marke Zuid.

 

Inhoud

 

Het Chw bestemmingsplan Marke Zuid

Het bestemmingsplan voorziet in de herinrichting van de locatie de Marke Zuid van het Etty Hillesum Lyceum (EHL) te Deventer. Het plan betreft het realiseren van een nieuw schoolgebouw, een sporthal en een sportveld. Het sportveld zal bestaan uit drie korfbalvelden. De huidige schoolgebouwen aan de Marke Zuid en Marke Noord van de vmbo-tak van het Etty Hillesum Lyceum zijn gedateerd en voldoen niet meer aan de eisen van het huidige onderwijsconcept. In december 2017 besloot het college van B&W een bouwkrediet beschikbaar te stellen voor de vervangende nieuwbouw van het schoolgebouw op de Marke Zuid. In 2019 volgde het besluit om ook het schoolgebouw op de Marke Noord bij de nieuwbouw van het schoolgebouw op de Marke Zuid te betrekken. Op dit moment bevindt zich ten noorden van De Marke Noord de sporthal ‘De Keizerslanden’ en deze sporthal is sterk verouderd en aan het eind van zijn levensduur. De gemeente heeft besloten dat er nieuwbouw gaat plaatsvinden ter vervanging van deze sporthal. Ook de huidige sportvoorziening van het Etty Hillesum Lyceum aan de Marke Zuid is toe aan vervangende nieuwbouw. Er wordt één sporthal gerealiseerd, welke door zowel de sportverenigingen als door het Etty Hillesum Lyceum kan worden gebruikt voor het bewegingsonderwijs.

 

Het beeldkwaliteitplan Marke Zuid

Het 'Beeldkwaliteitsplan Marke Zuid' is apart vastgesteld door de gemeenteraad en heeft een aanvullende werking op de welstandsregels die gelden voor het plangebied 'Marke Zuid'.

Het beeldkwaliteitsplan beschrijft de gewenste ruimtelijke kwaliteit van de bebouwing en de buitenruimte. In het Beeldkwaliteitsplan (ruimtelijk model) is de positionering van het schoolgebouw, sportgebouw en de sportvelden bepaald. Het beeldkwaliteitsplan kunt u vinden in paragraaf 4.1 van de toelichting van het bestemmingsplan.

 

Wijzigingen bestemmingsplan

Er zijn 11 zienswijzen ingediend tegen het ‘Chw bestemmingsplan Marke Zuid’. Naar aanleiding van de zienswijzen zijn een paar wijzigingen in het bestemmingsplan aangebracht (zie reactienota zienswijzen). Verder is in de rechterhelft van het bouwvlak de maximum bouw- en goothoogte ambtshalve gewijzigd (ambtshalve wijziging).

 

Wijzigingen in de regels

1. In de rechterhelft (oostzijde) van het bouwvlak (waar het nieuwe schoolgebouw wordt gerealiseerd) is een maximum bouwhoogte van 16 meter en een maximumgoothoogte van 14 meter opgenomen.

2. Er is een voorwaardelijke verplichting toegevoegd om te borgen dat de groenstroken grenzend aan de Keurkampstraat en Hademanstraat worden versterkt.

3. Er is vastgelegd dat lichtmasten alleen zijn toegestaan in het gebied rondom de sportvelden. Hiervoor is Bouwregel-5 gewijzigd en is de bouwaanduiding ‘lichtmasten’ toegevoegd.

4. Het begrip ‘artikel 1.8 bedrijfsvloeroppervlakte’ is toegevoegd.

 

Wijzigingen op de plankaart (verbeelding)

1. In de rechterhelft (oostzijde) van het bouwvlak is een maximum bouwhoogte van 16 meter en een maximumgoothoogte van 14 meter opgenomen.

2. In het bestemmingsplan is een bouwaanduiding ‘lichtmasten’ toegevoegd in het gebied rondom de sportvelden.

 

Wijzigingen in de toelichting

1. De notitie ‘Resultaten wegverkeerslawaai met hogere bouwhoogte’ en het geüpdatete stikstofonderzoek zijn toegevoegd als bijlage bij de toelichting.

2. Er zijn tekstuele wijzigingen aangebracht in de paragrafen 2.2, 4.1, 6.2 en 6.3 van de toelichting.

 

Inzien

Het bestemmingsplan en het beeldkwaliteitsplan kunt u digitaal inzien op:

• http://www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?planidn=NL.IMRO.0150.Chw022-VG01

• De digitale bestanden van het bestemmingsplan en het beeldkwaliteitsplan zijn beschikbaar gesteld op

https://ruimtelijkeplannen.deventer.nl/manifest/nl.imro.0150.chw022-vg01/

 

Tevens is het bestemmingsplan en het beeldkwaliteitsplan in te zien op:

• https://www.deventer.nl/bestemmingsplannen onder het kopje ‘in procedure zijnde bestemmingsplannen’.

 

Ook kunt u het bestemmingsplan en het beeldkwaliteitsplan inzien tijdens de openingstijden bij:

• Publiekscontacten Vergunningen, Grote Kerkhof 1.

Raadpleeg voor uw bezoek de website van de gemeente voor de openingstijden en voorwaarden. Of neem contact op met het algemene telefoonnummer van de gemeente Deventer: 14 0570.

 

Reageren

Het ‘Chw bestemmingsplan Marke Zuid’ ligt van donderdag 21 juli tot en met donderdag 1 september 2022 ter inzage. Van vrijdag 22 juli tot en met donderdag 1 september 2022 kan beroep worden ingediend bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State (Postbus 20019, 2500 EA Den Haag). Tegen het ongewijzigde deel van het bestemmingsplan kan in beroep gegaan worden door:

• een belanghebbende;

• een niet-belanghebbende die tijdig een zienswijze omtrent het ontwerp bestemmingsplan kenbaar heeft gemaakt;

• een niet-belanghebbende die aantoont dat hij redelijkerwijs niet in staat is geweest zijn zienswijze omtrent het ontwerp bestemmingsplan kenbaar te maken.

 

Tegen het gewijzigde deel van het bestemmingsplan kan eenieder in beroep gaan.

 

Het instellen van beroep schorst het besluit niet. Degene die beroep instelt kan daarnaast een verzoek om een voorlopige voorziening (schorsing) indienen bij de Voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State (Postbus 20019, 2500 EA Den Haag)

 

Naar boven