Instellen parkeerverbod weggedeelte Ericaweg Stroe

Verkeersmaatregelen:

Het instellen van parkeerverbod op de Ericaweg (tussen de Wolweg en Stroeërweg en tussen de Wolweg en Ericaweg huisnummer 6 (kinderopvang) door het plaatsen van borden E1 van het RVV 1990.

Dit verkeersbesluit is gebaseerd op de volgende wetgeving:

Artikel 15, eerste en tweede lid van Wegenverkeerswet (WVW) 1994. Hierin staat vermeld dat een verkeersbesluit moet worden genomen voor de plaatsing van aangewezen verkeerstekens voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat.

Artikel 12 Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) beschrijft voor welke verkeerstekens een verkeersbesluit moet worden genomen.

Artikel 18, eerste lid WVW 1994. Hieruit wordt afgeleid dat het gemeentebestuur bevoegd is tot het nemen van dit besluit.

Artikel 24 BABW. Hierin is aangegeven dat er overleg moet plaatsvinden met de korpschef van de desbetreffende politieregio.

De onderstaande belangen uit artikel 2 WVW 1994 zijn de basis voor het verkeersbesluit:

het verzekeren van de veiligheid op de weg (lid 1, sub a);het beschermen van weggebruikers en passagiers (lid 1, sub b);

het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid (lid 1, sub c);

het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer (lid 1, sub d).

 

Barneveld, 12 juli 2022,

Namens het college van burgemeester en wethouders,

 

Namens deze,

Ruud Schouwaert, Concerndirecteur Leefomgeving

Overwegingen ten aanzien van het verkeersbesluit:

  • 1.

    In Stroe wordt ten zuiden van de Stroeërschoolweg (gedeelte langs de spoorlijn Amersfoort – Apeldoorn) een nieuwe woonwijk ontwikkeld ter grootte van ongeveer 115 woningen.

    De gemeente heeft een onderzoek laten uitvoeren naar de ontsluiting van deze woonwijk. I.v.m. spoorveiligheid mag de nieuwe woonwijk geen auto-ontsluiting krijgen op de Stroeërschoolweg. De ontsluiting van de woonwijk kan daarom alleen via de Ericaweg gerealiseerd worden.

    Op het gedeelte tussen de Wolweg en Stroeërweg en tussen de Wolweg en Ericaweg huisnummer 6 (kinderopvang) staan met enige regelmaat voertuigen geparkeerd, terwijl dit voor een groot gedeelte al niet is toegestaan i.v.m. kruispunten en uitritten. Om de vrije doorgang, bereikbaarheid en verkeersveiligheid richting de nieuw te ontwikkelen woonwijk Wulperveld te garanderen (en de bereikbaarheid van de bestaande woonwijken) en de versnipperde parkeerverboden te verduidelijken is het instellen van een parkeerverbod gewenst. Deze wordt dan aangegeven middels bebording E1 van het RVV 1990.

    In de omgeving zijn in het verleden binnen acceptabele loopafstand openbare parkeervakken gerealiseerd. Daarmee is er voldoende openbare parkeercapaciteit aanwezig.

    Het instellen van een parkeerverbod is besproken met de dorpswerkgroep Stroe en met andere stakeholders. Niet alle stakeholders hebben positief gereageerd. Echter komt dit mede doordat er in de huidige situatie al geparkeerd wordt daar waar dat niet is toegestaan en is beoordeeld dat in deze situatie de verkeersveiligheid en bereikbaarheid zwaarder weegt dan andere belangen.

    Voor het instellen van de maatregelen overleg gevoerd met stakeholders en aanwonenden. Uit dit overleg volgt dat een meerderheid voor is voor het realiseren van de maatregelen; maar ook enkele stakeholders tegen zijn. Het borgen van de verkeersveiligheid en bereikbaarheid is de doorslaggevende factor om dit besluit te nemen.

    Voor bovenstaande maatregelen is een verkeersbesluit vereist.

    Er is overleg gevoerd met de politie. De politie heeft positief geadviseerd over het voorgenomen verkeersbesluit.

    De Ericaweg is in eigendom en beheer bij de gemeente Barneveld. Dit houdt in dat het college van B&W gemandateerd is om verkeersbesluiten te nemen voor deze weg;

    Het verkeersbesluit moet worden gepubliceerd in het digitaal gemeenteblad waarbij belanghebbenden op de mogelijkheid wordt gewezen binnen zes weken een zienswijze bij het college van burgemeester en wethouders van Barneveld in te dienen.

    Bezwaarclausule:

    Het verkeersbesluit ligt gedurende 6 weken, vanaf 14.07.2022 tm 25.08.2022 ter inzage bij de Balie Bouwen, Wonen en Leefomgeving.

    Belanghebbenden die het besluit om bepaalde redenen onjuist vinden, kunnen binnen zes weken na de datum van bekendmaking van dit besluit in het digitaal gemeenteblad een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders. Dit kan schriftelijk via Postbus 63, 3770 AB Barneveld of digitaal op https://www.barneveld.nl/over-barneveld/bezwaar-maken-tegen-een-besluit/ Hiervoor heeft u wel uw DigiD of eHerkenning nodig.

    Belanghebbenden die een bezwaarschrift hebben ingediend kunnen tevens de Voorzieningenrechter van de Rechtbank in Arnhem verzoeken een voorlopige voorziening te treffen indien onverwijlde spoed dit vereist. Dit verzoek kan in tweevoud gericht worden aan: Rechtbank Gelderland, Locatie Arnhem, Team Bestuursrecht, Postbus 9030, 6800 EM Arnhem. Het verzoek om een voorlopige voorziening kan ook digitaal worden ingediend bij genoemde rechtbank via Voorlopige voorziening aanvragen | Rechtspraak. Kijk op genoemde website voor de precieze voorwaarden. Voor het behandelen van een verzoek om een voorlopige voorziening wordt griffierecht geheven.

  •  

Naar boven