Ontwerp-verkeersbesluit hoogtebeperking vrachtverkeer Valkenswaardseweg in Aalst

Kenmerk Openbare Ruimte 2021-10

Gemeente Waalre

 

Burgemeester en wethouders van de gemeente Waalre,

 

Gelet op:

• de Wegenwet, artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 (hierna: WVW 1994), het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (hierna: RVV 1990), het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (hierna: BABW) en de Uitvoeringsvoorschriften van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer;

Overwegende:

• dat op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 een verkeersbesluit moet worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd;

 

- dat voor maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken, een verkeersbesluit moet worden genomen op grond van het bepaalde in artikel 15, tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994;

 

- dat de gemeente in het kader van het project “Duurzaam door Waalre” een duurzaam gezonde leefomgeving wil creëren door, in navolging op de realisatie van de Nieuwe Verbinding N69, het aantal verkeersbewegingen op de Eindhovenseweg in Aalst en op de Traverse in Waalre-dorp rigoureus terug te dringen.

 

- dat de ambities uit het project Duurzaam door Waalre een rechtstreeks uitvloeisel zijn van het Gebiedsakkoord Grenscorridor N69 dat op 27 juni 2012 door de regio is vastgesteld en het Uitvoeringsprogramma NULplusmaatregelen.

 

- dat als onderdeel van het project “Duurzaam door Waalre” de Eindhovenseweg – Valkenswaardseweg wordt heringericht.

 

- dat als gevolg van de openstelling van de nieuwe N69 de Eindhovenseweg – Valkenswaardseweg het doorgaand verkeer van en naar Eindhoven een alternatieve verbinding heeft.

 

- dat omwille van de leefbaarheid in Aalst het gebruik van Valkenswaardseweg – Eindhovenseweg door doorgaand vrachtverkeer voorkomen moet worden.

 

- dat daarom ter hoogte van de aansluiting Lissevenlaan is voorzien in een hoogtebeperking van 3,10 meter voorzien met een hoogteportaal op beide rijstroken van de Valkenswaardseweg.

 

- dat door deze hoogtebeperking het gebruik van de Valkenswaardseweg door doorgaand vrachtverkeer wordt voorkomen.

 

- dat het vrachtverkeer in zowel in de gemeente Valkenswaard als de kom Aalst met vooraanduidingen wordt geïnformeerd over de hoogtebeperking.

 

- dat het vrachtverkeer ondanks alle vooraanduidingen een mogelijkheid moet hebben om te keren en route terug te vervolgen.

 

- dat vrachtverkeer uit noordelijke richting de mogelijkheid heeft om de Lissevenlaan in te rijden.

 

- dat voor het vrachtverkeer uit zuidelijke richting wordt voorzien in een keerlus met grasbetontegels.

 

- dat daarmee voor beide rijrichtingen voor het vrachtverkeer een keermogelijkheid is geboden om de weg te vervolgen.

 

- dat het ontwerp van de herinrichting Valkenswaardseweg en Eindhovenseweg samen met inwoners is gemaakt die al vanaf de start van het project Duurzaam door Waalre betrokken zijn.

 

- dat bewoners van de Eindhovenseweg en Valkenswaardseweg schriftelijk of persoonlijk zijn geïnformeerd en hun opmerkingen en wensen konden aangeven.

 

- dat dit heeft geleid tot een aantal aanpassingen en een heel breed gedragen ontwerp.

 

- dat op grond van artikel 25 van BABW het voornemen tot instellen van een hoogtebeperking is afgestemd met de gemeente Valkenswaard.

 

- dat voorafgaand aan dit ontwerp-verkeersbesluit een uitgebreide informatieronde heeft plaatsgevonden waarbij twee opmerkingen zijn geplaatst, die niet hebben geleid tot de noodzaak om het ontwerp aan te passen.

Belang van het verkeersbesluit:

Van de in artikel 2, eerste en tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994 opgenomen doelstellingen:

• het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden.

Is het gewenst:

Om een hoogtebeperking in te stellen tot 3,10 meter op de Valkenswaardseweg in Aalst om doorgaand vrachtverkeer tussen Valkenswaard en Aalst te voorkomen en daarmee de leefbaarheid in Aalst te verbeteren.

Gehoord:

Overeenkomstig artikel 24 van het BABW is dit ontwerp verkeersbesluit op 30 november 2021 is voorgelegd aan de inspecteur van nationale politie, basisteam De Kempen. Dat de inspecteur van nationale politie op 6 december 2021 akkoord is met de voorgenomen verkeersmaatregelen.

Situatieschets

De situatieschets is in te zien op www.duurzaamdoorwaalre.nl/vrachtwagenverbod.

 

Mededelingen

Voor het inzien van het ontwerp-verkeersbesluit met bijbehorende stukken kunt u telefonisch een afspraak maken: 040 – 2282500. U kunt het ontwerp-verkeersbesluit ook inzien via de site van het elektronisch Gemeenteblad op www.officielebekendmakingen.nl/gemeenteblad.

 

Inzage en zienswijzen

Dit verkeersbesluit wordt voorbereid met toepassing van de Uniforme openbare Voorbereidingsprocedure (afd. 3.4 Awb). De stukken die betrekking hebben op dit ontwerp-verkeersbesluit zijn alleen digitaal te raadplegen via de bekendmaking van het elektronisch Gemeenteblad en ligt niet analoog ter inzage.

In het ontwerp-verkeersbesluit zijn de overwegingen ten aanzien van het ontwerp besluit opgenomen. U kunt hierop reageren door een zienswijze in te dienen. U kunt een schriftelijke zienswijze binnen 6 weken na publicatie van dit ontwerp-verkeersbesluit in het elektronisch Gemeenteblad indienen bij burgemeester en wethouders van Waalre, Postbus 10.000, 5580 GA Waalre, onder vermelding van ‘zienswijze hoogtebeperking vrachtverkeer Valkenswaardseweg’.

De zienswijzen op het ontwerp-verkeersbesluit zullen worden meegenomen in het definitieve besluit van burgemeester en wethouders. Op het definitieve verkeersbesluit is alleen beroep mogelijk door diegenen die een zienswijze hebben ingediend op het ontwerp-verkeersbesluit.

 

BESLUITEN

Op grond van vorenstaande overwegingen spreken Burgemeester en wethouders het voornemen uit tot:

 

• Het instellen van een hoogtebeperking van 3,10 meter ter hoogte van de aansluiting Lissevenlaan voorzien van hoogteportalen en plaatsing van de borden C19(3,1m) Hoogtebeperking 3,10 meter.

 

• Het toepassen van een keerlus voor vrachtverkeer ten zuiden van de aansluiting Lissevenlaan door het aanbrengen van grasbetontegels en plaatsing van het bord D4 met onderbord OB61 “Uitgezonderd vrachtverkeer”.

 

Waalre, d.d. 27-12-2021

BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN WAALRE

Namens hen,

 

De heer ing. H.J.M. Dings

Manager Leefomgeving

Naar boven