1e wijziging Verordening fractieondersteuning 2022

De Raad van de gemeente Rotterdam,

 

gelezen het voorstel van het Presidium van 19 mei 2022 (voorstel nr. 22bb003618);

 

gelet op artikel 33, tweede en derde lid, Gemeentewet;

 

overwegende, dat het gewenst is in de Verordening fractieondersteuning 2022 de mogelijkheid te bieden tot het leveren van huisvesting en voorzieningen vanuit de gemeente aan fracties,

 

besluit:

Artikel I  

De Verordening fractieondersteuning 2022 wordt als volgt gewijzigd.

 

A

Na artikel 2 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 2a Overige voorzieningen

In aanvulling op de financiële tegemoetkoming, bedoeld in artikel 2, eerste lid, wordt aan elke fractie een kamer in het stadhuis ter beschikking gesteld. Aan fracties kunnen daarnaast ICT-voorzieningen en facilitaire voorzieningen worden verstrekt.

 

B

Aan artikel 3, tweede lid, wordt, onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel h door een puntkomma, een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • i.

    kosten voor kantoorruimte buiten het stadhuis, met uitzondering van huur van vergaderzalen buiten het stadhuis.

C

Aan artikel 6 wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 5.

    De nieuwe groepering kan aanspraak maken op de overige voorzieningen, bedoeld in artikel 3.

D

Aan artikel 9 wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 6.

    Aan de fractie of groepering verstrekte voorzieningen als bedoeld in artikel 3 blijven in de kamer achter indien een fractie of groepering ophoudt te bestaan.

E

In Bijlage 1 vervalt

‘Om niet ter beschikking gesteld door de gemeente

Om goed te kunnen functioneren, beschikken de fracties van de gemeenteraad in het stadhuis over kantoor/vergaderruimte, die de gemeente - om niet - in gebruik geeft. Vergaderingen van fracties dienen in de eigen kamer te worden gehouden. Voorts kunnen de fracties, eveneens om niet, gebruik maken van de volgende faciliteiten in het stadhuis: de voorziening in kantoormeubilair conform de ambtelijke normen, alsmede het zelf ten behoeve van raadswerk maken van fotokopieën op de kopieermachine in de gang bij de fractiekamers.’

Artikel II  

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 juli 2022.

 

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van 2 juni 2022.

De griffier,

I.C.M. Broeders

De voorzitter,

A. Aboutaleb

Dit gemeenteblad ligt ook ter inzage bij het Concern Informatiecentrum Rotterdam (CIR): 010-417 2514 of bir@rotterdam.nl

 

ARTIKELSGEWIJZE TOELICHTING

 

Artikel I, onderdeel A

Onder ICT-voorzieningen wordt in elk geval verstaan: de toegang tot een printer, WiFi, een computer, laptop of tablet, mobiele telefoon, een (projectie)scherm, en basis software licenties. Onder facilitaire voorzieningen wordt in elk geval verstaan: het gebruik van kantoormeubilair, huishoudelijke apparaten, zoals een koelkast en magnetron, en kantooraankleding.

Bij het gebruik van de kamer is de fractie of groepering gebonden aan de huisregels Stadhuis die aan iedere fractie of groepering ter beschikking worden gesteld in de vorm van een gebruiksovereenkomst. Naast de verantwoordelijkheid van de fracties hiervoor, zal de gemeente zorgdragen voor het onderhoud en beheer van de fractiekamers, waaronder in ieder geval het controleren op brandveiligheid en hygiëne. Ook voor het gebruik of de bruikleen van voorzieningen wordt een gebruiks- of bruikleenovereenkomst afgesloten met de fractie of groepering.

 

Artikel I, onderdeel B

In het tweede lid, onderdeel i, is bepaald dat de bijdrage niet mag worden besteed aan kantoorruimte buiten het stadhuis. De reden hiervoor is dat de fracties reeds kosteloos een kamer op het stadhuis ter beschikking wordt gesteld. De uitzondering heeft geen betrekking op de huur van vergaderzalen buiten het stadhuis ten behoeve van fractiebijeenkomsten, niet zijnde partijbijeenkomsten.

Naar boven