Verordening tot zesde wijziging van de Verordening maatschappelijke ondersteuning Wassenaar 2015

De gemeenteraad van Wassenaar,

 

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 19 april 2022;

 

gelet op de artikelen 2.1.3 en 2.1.7 van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 en artikel 147 van de Gemeentewet;

 

b e s l u i t:

de volgende Verordening tot zesde wijziging van de Verordening maatschappelijke ondersteuning Wassenaar 2015 vast te stellen.

Artikel I

A

 

Artikel 2.3 wordt als volgt gewijzigd:

 

a.

Lid 1 komt te luiden als volgt:

 

Het college nodigt de cliënt met een hulpvraag als bedoeld artikel 2.1, eerste lid, van de Verordening zo spoedig mogelijk na de bevestiging van ontvangst van de hulpvraag uit voor het gesprek. In dit eerste contact komen in ieder geval de procedureregels, de mogelijkheden van (gratis) clientondersteuning en het persoonlijk plan aan de orde.

 

b.

Toegevoegd wordt lid 6, dat luidt als volgt:

 

Gedurende het gesprek, als bedoeld in artikel 2.3, wordt gesproken over de terreinen van beperkingen, gebruikelijke hulp en mantelzorg, algemeen gebruikelijke voorzieningen, de zelfredzaamheid en de afstemming met de Wet Langdurige Zorg (WLZ), indien dit aan de orde is.

 

c.

Toegevoegd wordt lid 7, dat luidt als volgt:

 

In het geval dat een cliënt voldoende zelfredzaam wordt geacht en beschikt over de mogelijkheden om zorg zelf te organiseren, kan het college de cliënt verzoeken om zelf in de voorziening te voorzien.

 

B

 

Artikel 4.1 wordt als volgt gewijzigd:

 

a.

Aan lid 5 wordt onderdeel f toegevoegd, dat luidt als volgt:

 

indien de cliënt aanspraak kan maken op een andere voorliggende voorziening zoals de Zorgverzekeringswet en of de Wet Langdurige Zorg, tenzij hij/zij op een wachtlijst staat en een maatwerkvoorziening aanvraagt als overbrugging.

 

C

 

Artikel 5.5 wordt als volgt gewijzigd:

 

a.

Toegevoegd wordt lid 4, dat luidt als volgt:

 

Het college publiceert jaarlijks een actueel overzicht van de tarieven per maatwerkvoorziening welke door de cliënt mag worden besteed aan een professional.

 

D

 

Artikel 5.5.3 wordt als volgt gewijzigd:

 

a.

Lid 1 vervalt.

 

b.

Lid 2 vervalt.

 

c.

Lid 3 vervalt.

 

E

 

Artikel 5.5.4 wordt als volgt gewijzigd:

 

a.

Artikel 5.5.4 wordt vernummerd tot 5.5.3

 

F

 

Artikel 5.5.5 wordt als volgt gewijzigd:

 

a.

Artikel 5.5.5 wordt vernummerd tot 5.5.4

 

b.

Artikel 5.5.4, lid 1, komt te luiden als volgt:

De hoogte van het persoonsgebonden budget voor de cliënt die gebruik kan maken van het collectief georganiseerd regiotaxivervoer én die gebruik wil maken van een persoonsgebonden budget, is gelijk aan de waarde van 1500 kilometer met de regiotaxi, minus een eigen aandeel in de kosten ter hoogte van de kosten van het reguliere openbaar vervoer. Het budgetplan bepaalt de precieze hoogte van het persoonsgebonden budget, op grond van het aantal zones dat de cliënt maximaal nodig heeft ter compensatie van de vervoersbehoefte.

 

G

 

Artikel 5.5.6 wordt als volgt gewijzigd:

 

a.

Artikel 5.5.6 wordt vernummerd tot 5.5.5

 

H

 

Artikel 9.3 wordt als volgt gewijzigd:

 

a.

Lid 2 vervalt.

 

b.

De leden 3 tot en met 5 worden vernummerd tot de leden 2 tot en met 4.

 

c.

Aan het tot lid 3 vernummerd lid 4, wordt onderdeel g toegevoegd, dat luidt als volgt: het betreft een woonvoorziening aan hotel/pensions, trekkerswoonwagens, kloosters, tweede woningen, vakantiewoningen, recreatiewoningen en bij kamerverhuur.

 

d.

Aan het tot lid 3 vernummerd lid 4, wordt onderdeel h toegevoegd, dat luidt als volgt: het betreft een woonvoorziening in, specifiek op mensen met beperkingen gerichte woongebouwen wat betreft voorzieningen in gemeenschappelijke ruimten dan wel woonvoorzieningen die bij nieuwbouw of renovatie zonder noemenswaardige meerkosten kunnen of hadden kunnen worden meegenomen.

 

I

 

Artikel 10.2 wordt gewijzigd als volgt:

 

a.

Lid 2, komt te luiden als volgt:

Het college hanteert het principe van het primaat van de collectieve maatwerkvoorziening. Voor het verplaatsen buiten de wijk wordt de regiotaxi verstrekt, en binnen de wijk de scootmobielpool of een individuele scootmobiel.

 

b.

Toegevoegd wordt lid 3, dat luidt als volgt: Indien een individuele scootmobiel de meest passende voorziening is, wordt de goedkoopst mogelijke adequate voorziening verstrekt.

 

c.

Toegevoegd wordt lid 4, dat luidt als volgt:

Bij het verstrekken van een individuele vervoersmiddel wordt rekening gehouden met de vervoersbehoefte van de cliënt en diens partner, de leeftijd van de cliënt, de beschikbaarheid van een ander verplaatsingsmiddel en de mate waarin het verplaatsingsmiddel in de vervoersbehoefte voorziet.

 

J

 

Artikel 10.3 wordt gewijzigd als volgt:

 

a.

 

Toegevoegd wordt lid 4, dat luidt als volgt:

 

‘De scootmobielpool is een collectieve voorziening die voorliggend is aan een maatwerkvoorziening in de vorm van een individuele scootmobiel, indien en voor zover deze voorziening voor de cliënt passend, beschikbaar en gemakkelijk bereikbaar is’.

Artikel II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de eerste dag na die van de bekendmaking.

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering

van de gemeenteraad van Wassenaar

gehouden op dinsdag 31 mei 2022

de griffier,

drs. J. Klein Hesselink

de voorzitter,

drs. L.A. de Lange

Naar boven