Wijziging Taxiverordening Rotterdam 2013

De raad van de gemeente Rotterdam,

 

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 14 juni 2022, 22bo3993;

 

gelet op artikel 82b van de Wet personenvervoer 2000;

 

overwegende, dat het vanwege het feit dat de Stichting Kwaliteitsverbetering Rotterdamse Taxi stopt met de uitgifte van SKRT-certificaten noodzakelijk is een bevoegdheid te creëren waarmee het college een organisatie kan aanwijzen voor de uitgifte van een kwaliteitscertificaat voor taxichauffeurs op de opstapmarkt en dat het gewenst is een aantal technische wijzigingen door te voeren;

 

besluit :

Artikel I  

De Taxiverordening Rotterdam 2013 wordt als volgt gewijzigd:

 

A

Artikel 1, onderdeel h, komt te luiden:

  • h.

    Kwaliteitscertificaat: kwaliteitscertificaat, uitgereikt door een door het college van burgemeester en wethouders aangewezen organisatie;

B

Artikel 7 komt te luiden:

 

Artikel 7 vervoerplicht

De chauffeur die taxivervoer aanbiedt is verplicht consumenten op hun verzoek te vervoeren vanaf alle openbare wegen in de gemeente Rotterdam.

 

C

Aan artikel 9 wordt toegevoegd ‘op alle openbare wegen in de gemeente Rotterdam’.

 

D

Na artikel 9 wordt een artikel toegevoegd, luidende:

 

Artikel 9a kwaliteitscertificaat

  • 1.

    Het college wijst een organisatie aan die het kwaliteitscertificaat kan uitreiken.

  • 2.

    Het college regelt in het Uitvoeringsbesluit Taxiverordening Rotterdam 2013 waaraan de chauffeurs moeten voldoen om in aanmerking te komen voor een kwaliteitscertificaat.

  • 3.

    Een voor 1 juli 2022 door de Stichting Kwaliteitsverbetering Rotterdamse Taxi afgegeven SKRT-certificaat geldt als kwaliteitscertificaat.

E

Aan artikel 10, eerste lid, wordt toegevoegd ‘Het college kan in dat uitvoeringsbesluit bepalen dat bij een TTO uitsluitend chauffeurs zijn aangesloten die beschikken over een kwaliteitscertificaat.’

 

F

In artikel 15, onderdeel a, wordt ‘SKRT-certificaat’ vervangen door ‘kwaliteitscertificaat’.

 

G

Artikel 18 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1.

    In het eerste lid, onderdeel a, wordt ‘SKRT-certificaat’ vervangen door ‘kwaliteitscertificaat’.

  • 2.

    In het tweede lid, onderdeel a, wordt ‘SKRT-certificaat’ vervangen door ‘kwaliteitscertificaat’.

Artikel II  

Dit besluit treedt in werking met ingang van 24 juni 2022.

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van 14 juni 2022

De griffier,

V.J.M. Roozen

De voorzitter,

A. Aboutaleb

Algemene toelichting

In de Taxiverordening 2013 zijn in aanvulling op de landelijk wetgeving regels vastgelegd die gericht zijn op de kwaliteit van het taxivervoer op de opstapmarkt. Op grond van de RTX-vergunningsplicht is de opstapmarkt alleen opengesteld voor chauffeurs die zich aangesloten hebben bij een Toegelaten Taxi Organisatie (hierna: TTO) die in het bezit is van een geldige door het college verstrekte TTO-vergunning. Daarnaast dienen chauffeurs te beschikken over een SKRT-certificaat, een door de Stichting Kwaliteitsverbetering Rotterdamse Taxi (hierna: SKRT) uitgereikt kwaliteitscertificaat voor taxichauffeurs.

 

Door actuele ontwikkelingen is het nodig een aantal wijzigingen door te voeren in de Taxiverordening 2013. Allereerst heeft de SKRT aangegeven te willen stoppen met de uitgifte van de certificaten en wordt om die reden voorgesteld een bevoegdheid op te nemen in de Taxiverordening 2013 waarmee het college een organisatie kan aanwijzen voor de uitgifte van de kwaliteitscertificaten. Daarbij is het op basis van het legaliteitsbeginsel ook noodzakelijk gebleken dat het college hierbij een minimum aan nadere regels kan geven over de materiële eisen en verplichtingen die aan dit certificaat gesteld worden.

Ten slotte is een technische verbetering nodig op de regie van het huidige artikel 7 en 9 van de Taxiverordening 2013. In artikel 7 wordt opgenomen dat een chauffeur die taxivervoer aanbiedt verplicht is consumenten op hun verzoek te vervoeren vanaf alle openbare wegen in de gemeente Rotterdam. Met deze formulering kan de huidige omschrijving waarin zonder aanwijzingsbevoegdheid wordt verwezen naar “het in artikel 1 van het Uitvoeringsbesluit Taxiverordening 2013 opgenomen gebied’ achterwege blijven.

Het is ook wenselijk om in artikel 9 toe te voegen dat de RTX-vergunningplicht geldt ‘op alle openbare wegen in de gemeente Rotterdam’.

 

Artikelsgewijze toelichting

 

Artikel I

 

Onderdeel A

In artikel 1, onderdeel h, wordt ‘het SKRT-certificaat’ vervangen door ‘Kwaliteitscertificaat’.

 

Onderdeel B

De chauffeur die taxivervoer aanbiedt is verplicht consumenten op hun verzoek te vervoeren vanaf alle openbare wegen in de gemeente Rotterdam. Met deze formulering kan de huidige omschrijving waarin wordt verwezen naar “het in artikel 1 van het Uitvoeringsbesluit Taxiverordening 2013 opgenomen gebied’ achterwege blijven.

 

Onderdeel C

Aan de in dit artikel omschreven RTX-vergunningplicht wordt toegevoegd dat deze geldt ‘op alle openbare wegen in de gemeente Rotterdam’.

 

Onderdeel D

Onderdeel D wordt de bevoegdheid van het college geregeld om een organisatie aan te wijzen die het kwaliteitscertificaat kan uitreiken en geeft het de bevoegdheid aan het college om in het uitvoeringsbesluit Taxiverordening Rotterdam 2013 te regelen aan welke eisen de chauffeurs moeten voldoen alvorens in aanmerking te kunnen komen voor het kwaliteitscertificaat.

Daarnaast bevat dit onderdeel overgangsrecht. SKRT-certificaten die voor 1 juli zijn afgegeven gelden als kwaliteiscertificaat als bedoeld in de verordening. De houders van een SKRT-certificaat zijn dus niet verplicht om een nieuw kwaliteitscertificaat te behalen.

 

Onderdeel E

Om in aanmerking te komen voor een RTX-vergunning dient de aanvrager aangesloten te zijn bij een TTO die in het bezit is van een geldige TTO-vergunning. Daarnaast geldt de eis dat chauffeurs ook moeten beschikken over een kwaliteitscertificaat die wordt uitgegeven door een door het college aan te wijzen organisatie.

 

Onderdeel F

In artikel 15 onderdeel a. wordt ‘SKRT-certificaat’ vervangen door ‘Kwaliteitscertificaat’.

 

Onderdeel G

In artikel 18 eerste en tweede lid onderdeel a. wordt ‘SKRT-certificaat’ vervangen door ‘Kwaliteitscertificaat’.

Naar boven