Nadere regels subsidies gemeente Groningen 2022 (wijziging)

Het college van burgemeester en wethouders van Groningen;

 

Gelet op:

  • -

    artikel 3 van de Algemene subsidieverordening gemeente Groningen 2019

BESLUIT:

 

vast te stellen de volgende Nadere regels tot wijziging van de Nadere regels subsidies gemeente Groningen

Artikel I Nadere regels

A. In hoofdstuk 3 (Jeugd en Onderwijs) komt na paragraaf 3:22 aansluitend op artikel 3:122 een nieuwe paragraaf 3:23 luidende als volgt:

 

Paragraaf 3.23 Subsidieregels Jeugd expertise netwerk Noord-Nederland (JENN)

 

Artikel 3:123 Begripsbepalingen

 

Jeugd expertise netwerk Noord-Nederland (verder genoemd: JENN)

 

Het JENN heeft drie verschillende functies:

  • 1.

    Consultatie en advies

  • 2.

    Organiseren van hulp

  • 3.

    Kennis- en leerfunctie

Deze functies zijn beschreven en toegelicht in de kamerbrief van 17 juni 2020 VWS kenmerk 1700326-20496. Zie ook: https://jennoord.nl/

 

Artikel 3:124 Doel van de subsidieregeling

De gemeente Groningen is voor de jeugdhulpregio’s Groningen, Friesland en Drenthe in de ‘Regeling specifieke uitkering opzet expertisecentra jeugdhulp 2020’ aangewezen als coördinerend gemeente voor de opzet en realisatie van het bovenregionale jeugdexpertisenetwerk. Deze subsidieregeling stimuleert initiatieven en (bovenregionale) expertise netwerken in Noord- Nederland zodat aan jongeren en gezinnen die kampen met zeer complexe en meervoudige hulpvragen, waarvoor binnen de bestaande mogelijkheden/zorginfrastructuur geen passende oplossing voorhanden is, adequaat en op maat (domein overstijgende) hulp en ondersteuning kan worden gegeven.

 

De subsidieregeling is aanvullend op al lopende initiatieven, in het verlengde van en als aanvulling op de gemeentelijke zorgplicht uit de Jeugdwet en als uitwerking van bovengenoemde kamerbrief.

 

Om invulling te geven aan de doelstelling van het netwerk, welke bijdragen aan de ambities ‘geen kinderen tussen wal en schip: 0 zoekende jeugdigen, ouders en professionals met een vraag naar expertise en passende zorg’ worden middelen verstrekt aan initiatieven die vallen binnen de functies van het JENN.

 

Voor de functie ‘Consultatie en advies’ worden er zogeheten impulsgelden voor de organisatie, instandhouding en doorontwikkeling van de regionale expertteams in de drie Jeugdhulpregio’s Groningen, Friesland en Drenthe beschikbaar gesteld.

Als bovenregionaal netwerk sluit het JENN zoveel mogelijk aan bij de bestaande infrastructuur en de verstevigt daartoe verbinding. Daarom is de opdracht van het JENN, waar het gaat om individuele casuïstiek in Noord-Nederland, belegd bij de regionale expertteams. De beschikbare middelen zijn gericht op de verdere ondersteuning, facilitering en doorontwikkeling van de regionale expertteams.

 

Bij de functie ‘Organiseren van hulp’, gaat het om een financiële bijdrage in de (ontwikkel-, onderzoeks- en pilot) kosten van een initiatief dat bijdraagt aan de doelstellingen van het netwerk. Een initiatief kan zijn een nieuwe of innovatieve voorziening/dienst voor jeugdigen met een complexe hulpvraag.

 

Bij de ‘Kennis- en leerfunctie’ gaat het om financiële ondersteuning voor initiatieven die bijdragen aan het ontwikkelen (bijvoorbeeld onderzoek of monitoring), delen of het toepassen van kennis. Dit alles in het licht van de doelstelling van het JENN.

 

In bepaalde gevallen kan het mogelijk en wenselijk zijn om complexe programma’s/initiatieven die naar verwachting een langere doorlooptijd kennen intentioneel te subsidiëren voor meerdere jaren (max. T+3). Basis voor de intentionele subsidieverlening is een meerjarig activiteitenplan en begroting waarin ook de jaarlijkse activiteiten en daarbij behorende noodzakelijke kosten zijn opgenomen. Subsidieverstrekking vindt dan intentioneel plaats voor de gehele periode met verlening op jaarbasis. De jaarlijkse tussenrapportages kunnen, na akkoord, fungeren als subsidieaanvraag voor het volgende jaar. Definitieve vaststelling van dergelijke subsidieverlening vindt plaats na afronding van de activiteiten in een later te bepalen kalenderjaar (max. T+3).

 

Artikel 3:125 Doelgroep

 

Jongeren tot 23 jaar met weinig voorkomende ernstige psychiatrische en anderszins complexe problematiek voor wie gespecialiseerde hulp nodig is en die nu geen passende zorg krijgen. Zie hiertoe https://jennoord.nl onder documenten: ‘doelgroep en knelpunten per doelgroep’.

Het gaat hierbij om passende zorg voor de doelgroep afkomstig uit Drenthe, Friesland en Groningen.

 

Artikel 3:126 Subsidiabele activiteiten

 

  • 1.

    Impulsgelden in het kader van de functie ‘consultatie en advies’ voor de organisatie/instandhouding en de doorontwikkeling van de regionale expertteams in de drie Jeugdhulpregio’s Groningen, Friesland en Drenthe.

  • 2.

    Subsidie voor initiatieven die bijdragen aan een oplossing voor de problematiek en de ambitie van het JENN. Het betreft ontwikkel- en/of opstartkosten voor:

    • a)

      het organiseren van hulp: initiatieven die het zorglandschap verbeteren (bijvoorbeeld door het verbreden van bestaande of door het ontwikkelen van nieuwe hulpvormen),

    • b)

      kennis- en leerfunctie: benodigde kennis en expertise in Noord-Nederland vergroten en aanvullen door scholing, training of andere vormen van kennisdelen.

Artikel 3:127 Verkenningsfase

 

Voorafgaand aan de aanvraagprocedure geldt een verkenningsfase. Het JENN beoogt daarmee in samenspraak en afstemming te komen tot een betere onderbouwing van de aanvragen ook gericht op een betere regionale en landelijke aansluiting bij soortgelijke of relevante andere initiatieven. In deze fase gelden de onderstaande voorwaarden als richtsnoer. Als de gezamenlijke conclusie is dat het initiatief bijdraagt aan de ambitie van het JENN en de genoemde aspecten voldoende zijn verkend, nodigt het JENN de indieners uit een aanvraag in te dienen. Het JENN kan ook zelf initiatief nemen voor een verkenning op een thema en oproepen tot specifieke subsidieaanvragen.

 

Artikel 3:128 Subsidievoorwaarden

  • 1.

    Met betrekking tot het onderdeel ‘Consultatie en advies’ (impulsgelden) gelden de volgende subsidievoorwaarden:

    • a.

      Voor de component doorontwikkeling dient via de jeugdhulpregio jaarlijks een plan en begroting in te worden ingediend. Onderdeel van de jaarlijkse verantwoording is deelname van de regionale expertteamleden aan een JENN-bijeenkomst in verband met de netwerk-, kennis- en leerfunctie. Daarbij wordt aangegeven:

      • -

        wat de door ontwikkelplannen van het betreffende jaar waren;

      • -

        wat is gerealiseerd;

      • -

        wat dit heeft opgeleverd;

      • -

        wat het ontwikkelplan voor het nieuwe jaar is.

    • Ook wordt verkend of gezamenlijke ontwikkelpunten in bovenregionaal verband opgepakt kunnen worden.

    • b.

      Voor de component organisatie en instandhouding (bemensing regionaal expertteam) dient jaarlijks een begroting en verantwoording van de middelen te worden ingediend. De aanvrager committeert zich aan het volgende:

      • deelname van de voorzitter(s) van het regionale expertteam aan het reguliere voorzittersoverleg van voorzitters regionaal expertteams en projectleider/voorzitter JENN;

      • voor het monitoren van casuïstiek wordt gebruik gemaakt van de landelijk ontwikkelde monitor. Leden van de regionale expertteams dragen daarnaast bij aan het duiden van de uitkomsten van de monitoring;

      • deelname van de voorzitters regionale expertteams aan jaarlijkse actualisatie van de JENN platen en inbreng van de ‘rode draden analyse’ van de regionale expertteams.

  • 2.

    Met betrekking tot de onderdelen ‘Organiseren van hulp’ en de ‘Kennis- en leerfunctie’ gelden de volgende subsidievoorwaarden:

    • a.

      Er wordt getoetst op de mate waarin het initiatief impact heeft op de geformuleerde doelstelling ‘Geen kinderen tussen wal en schip: 0 zoekende jeugdigen, ouders en professionals met een vraag naar expertise en passende zorg’ en bijdraagt aan mogelijkheden voor het beter kunnen voorzien in passende zorg voor de doelgroep met multi-complexe hulpvragen.

    • b.

      In de subsidieaanvraag moet worden opgenomen:

      • -

        omschrijving en onderbouwing van het initiatief;

      • -

        een plan van aanpak waarin ook de wijze van monitoring omschreven wordt;

      • -

        een duidelijke omschrijving van de doelgroep en de omvang daarvan

      • -

        het knelpunt in de zorg en waarom huidige aanbod niet in de vraag kan voorzien.

    • c.

      Een duidelijke en concrete beschrijving van de gewenste resultaten of verandering en de haalbaarheid daarvan. De resultaten of veranderingen hebben bij voorkeur een bredere impact dan alleen een effect binnen de eigen instelling.

    • d.

      Inzichtelijk wordt gemaakt: verbinding met andere relevante ontwikkelingen in Noord-Nederland, verbinding met relevante netwerken en ketenpartners in Noord-Nederland en oriëntatie op beschikbare kennis in (Noord) Nederland; alsmede de wijze waarop jongeren en ouders meedenken of anderszins een rol hebben in het initiatief

    • e.

      De aanvraag bevat een plan voor de continuïteit en de borging van de opbrengsten/resultaten. In geval het initiatief het starten van nieuw zorgaanbod betreft dit ook uitzicht op structurele financiering. Aannames over vervolg reguliere structurele financiering zijn vooraf getoetst.

Artikel 3:129 Aanvraag- en beoordelingsprocedure

  • 1.

    In afwijking van het bepaalde in artikel 7 van de ASV kunnen subsidieaanvragen gerelateerd aan artikel 3:126 onder 2. gedurende het gehele kalenderjaar worden ingediend, echter niet nadat de verkenning zoals genoemd in artikel 3:127 heeft plaatsgevonden.

  • 2.

    Bij de aanvraag dient gebruik te worden gemaakt van het daartoe beschikbaar gestelde aanvraagformulier, op te vragen bij ContracteringMO@groningen.nl.

  • 3.

    Het JENN is een netwerkorganisatie, waaraan een coördinator is verbonden. Via de netwerk coördinator wordt het uitgebrachte advies van het JENN aangeleverd.

  • 4.

    De beoordeling van de aanvragen wordt gedaan door een team van deskundigen en wordt geformuleerd in een uit te brengen advies van het JENN aan het college. Het college van de gemeente Groningen neemt een besluit over het al dan niet toekennen van de subsidieaanvraag.

Artikel 3:130 Subsidieplafond en verdeelregel

  • 1.

    Het subsidieplafond van deze subsidieregeling is gelijk aan het bedrag dat daartoe in de geldende jaarlijkse JENN-begroting is opgenomen. De bedragen die beschikbaar zijn in het kader van artikel 3:126 lid 1 worden jaarlijks opgenomen in de JENN-begroting.

  • 2.

    Subsidieaanvragen worden beoordeeld en toegekend op basis van volgorde van binnenkomst.

Artikel 3:131 Bevoegdheid college

Op grond van bijzondere omstandigheden kan het college gemotiveerd afwijken van een van bovenstaande bepalingen.

Artikel II Inwerkingtreding

De nadere regel genoemd in onderdeel A treedt in werking op de dag na die van de bekendmaking.

Gedaan te Groningen in de collegevergadering van 27 juni 2022,

De burgemeester,

Koen Schuiling

De secretaris,

Christien Bronda

Naar boven