Besluit tot zevende wijziging van het Aanwijzingsbesluit parkeerapparatuurplaatsen gemeente Utrecht

Integraal Resultaatverantwoordelijk Manager (IRM) van Ruimte;

 

  • Gelet op artikel 10 van de Parkeerbelastingverordening 2022 gemeente Utrecht;

  • Gelet op de Mandaatregeling B&W en burgemeester 2022 Gemeente Utrecht;

  • Gelet op de module Aanpak betaald parkeren;

 

Overwegende dat in de gebieden Voordorp (deelgebied 1 en 2) e.o., Veemarkt (woondeel), Veilinghavenkade e.o. en Huygensstraat e.o. een meerderheid is voor de invoering van betaald parkeren;

Besluit vast te stellen de volgende wijziging van het Aanwijzingsbesluit parkeerapparatuurplaatsen gemeente Utrecht;

 

 

 

Artikel I

  • In artikel I onder zone A2 wordt ‘Rayon 13 bestaat uit deelrayon 13.100 (Oudwijk), deelrayon 13.200 (Watervogelbuurt), deelrayon 13.300 (Hendrik Tollensstraat en omgeving) en deelrayon 13.400 (Dichterswijk-oost).’gewijzigd in:

 

  • Rayon 13 bestaat uit deelrayon 13.100 (Oudwijk), deelrayon 13.200 (Watervogelbuurt), deelrayon 13.300 Dichterswijk

 

  • In artikel I onder zone A2 wordt deelrayon 13.300 (Hendrik Tollensstraat) gewijzigd in:

  • Het deelrayon 13.300 (Dichterswijk): bestaat uit alle straatparkeerplaatsen en voor het parkeren bestemde gedeelten in het gebied omsloten door Asselijnstraat, Kruisvaart, Vondellaan (zelf niet inbegrepen), Balijelaan (oneven zijde) Merwedekanaal, Van Zijstweg, Croeselaan, Veemarkstraat, Croeselaan (tot aan Veemarktplein, zelf niet inbegrepen) en de Croeselaan tot aan de Asselijnstraat

 

  • In artikel I onder zone A2 komt deelrayon 13.400 (Dichterswijk Oost) te vervallen.

 

  • In artikel I, onder de kop winkelstraten wordt ‘binnen deelrayon 13.300 (Hendrik Tollensstraat en omgeving)’ gewijzigd in:

  • binnen deelrayon 13.300 (Dichterswijk)

 

  • In artikel I onder zone B1 wordt deelrayon 120.100 (Voordorp) gewijzigd in:

  • Het deelrayon 120.100 (Voordorp) bestaat uit alle parkeerplaatsen en voor het parkeren bestemde gedeelten in het gebied omsloten door de spoorlijn Hilversum/Utrecht, Kardinaal de Jongweg (oneven zijde), Kardinaal Alfrinkplein (zijde Sartreweg), Biltse Rading (even zijde), Voorveldselaan (niet inbegrepen), Noordzijde Sportpark (niet inbegrepen), Ringweg A27, Simon Bolivarstraat (niet inbegrepen) en het Tuinenpark in het verlengde van de Simon Bolivarstraat tot aan het spoor.

 

Artikel II

Dit besluit kan worden aangehaald als: ‘Besluit tot zevende wijziging van het Aanwijzingsbesluit parkeerapparatuurplaatsen gemeente Utrecht’.

 

Artikel III

Dit besluit treedt in werking op 1 juli 2022.

 

 

Aldus vastgesteld op 29 juni 2022.

Namens burgemeester en wethouders van Utrecht,

Bart van der Vossen

Directeur Ruimte

Toelichting

 

Proces

Op basis van de module Aanpak betaald parkeren wordt in een gebied betaald parkeren ingevoerd als aan minimaal twee van de vier criteria (signalen, hoge parkeerdruk, toegankelijkheid, veiligheid) uit de Aanpak betaald parkeren wordt voldaan. En er voldoende draagvlak voor de maatregel is. Betaald parkeren wordt ingevoerd wanneer het responspercentage van 30% is behaald en er meer voor- dan tegenstemmers zijn.

 

In de gebieden Voordorp (deelgebied 1 en 2) e.o., Veemarkt (woondeel), Veilinghavenkade e.o. en Huygensstraat e.o. is draagvlak gemeten voor de invoering van betaald parkeren. In alle gebieden is een meerderheid voor de invoering van betaald parkeren. Betaald parkeren wordt ingevoerd per 1 juli 2022. De nieuwe gebieden worden met dit besluit opgenomen in het aanwijzingsbesluit parkeerapparatuurplaatsen voor de gemeente Utrecht. Voor de uitbreiding van betaald parkeren in deze gebieden wordt het betaald parkeren met het vaststellen van de wijzigingen geformaliseerd.

 

De gebieden Voordorp (deelgebied 1 en 2) en Veemarkt (woondeel) worden toegevoegd aan deelrayon 120.100 (Voordorp) met venstertijd maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 11.00 uur.

 

De gebieden Veilinghavenkade e.o. en Huygensstraat e.o. liggen in de Dichterswijk. In de Dichterswijk zijn twee bestaande kleine parkeerrayons: Dichterswijk Oost en Hendrik Tollensstraat. Om versnippering van parkeerrayons in de Dichterswijk te voorkomen zijn, i.v.m. de uitbreiding van het betaald parkeren gebied, de volgende stappen doorlopen:

1) Parkeerrayon Hendrik Tollensstraat en Dichterswijk Oost samengevoegd tot één nieuw parkeerrayon 13.300 met de naam Dichterswijk.

2) De nieuwe betaald parkeren gebieden Veilinghavenkade e.o. en Huygensstraat e.o. worden toegevoegd aan parkeerrayon Dichterswijk met venstertijd maandag t/m zaterdag van 09.00 tot 23.00 uur.

 

Hierdoor ontstaat één overzichtelijk groter rayon in de Dichterswijk.

Naar boven