Beleidsregel openbaarheid uitvoering omgevingstaken gemeente Binnenmaas

[Op 6 oktober 2020 heeft het college van burgemeester en wethouders deze regeling opnieuw geldend verklaard voor het grondgebied gemeenten Hoeksche Waard. Dit besluit is bekendgemaakt op 4 december 2020 in Gemeenteblad 2020, 319684.]

 

Vastgesteld door het algemeen bestuur van de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid op 10 juli 2015

 

Beleidsregel van het college van Binnenmaas van 1 september 201 5, nr. Zl 4/24024 tot vaststelling van de regels omtrent het openbaar beschikbaar stellen van vergunningen, handhavingsbesluiten, rechterlijke uitspraken en informatie over klachten en incidenten (Beleidsregel openbaarheid uitvoering omgevingstaken gemeente Binnenmaas)

 

Het college,

 

Gezien het voorstel van het algemeen bestuur van de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid van 10 juli 2015;

 

Gelet op artikel 8 van de Wet openbaarheid van bestuur;

 

In aanmerking nemende dat het college inzicht wenst te geven in zijn beleid inzake het openbaar beschikbaar stellen van vergunningen, handhavingsbesluiten, rechtelijke uitspraken en informatie over klachten en incidenten voorzover het betreft milieutaken en -bevoegdheden die hieromtrent worden uitgevoerd door de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid. Dit om maximale transparantie te betrachten en burgers erover te informeren wat er in hun leefomgeving speelt.

 

B e s l u i t :

Artikel 1 Definities

In dit besluit wordt verstaan onder:

a.

Awb:

de Algemene wet bestuursrecht;

b.

handhavingsbesluit:

het door of namens een gemeente of de provincie door de Omgevingsdienst voorbereide of in mandaat genomen handhavingsbesluit als bedoeld in titel 5.3 van de Awb, paragraaf 5.4 van de Wabo en andere, in het mandaatbesluit opgenomen, wet- en regelgeving, met inbegrip van een beslissing op bezwaar omtrent dat besluit;

c.

incident:

een onvoorziene gebeurtenis, daaronder tevens begrepen een ongewoon voorval als bedoeld in artikel

17.1 van de Wet milieubeheer, zowel voorzienbaar

(bijvoorbeeld onderhoud) als onvoorzienbaar;

d.

klacht:

een door de Omgevingsdienst geverifieerde klacht inzake door burgers ervaren milieuoverlast;

e.

Omgevingsdienst:

Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid;

f.

openbaar maken:

het ontsluiten van informatie via het internet opdat een ieder deze informatie kan inzien;

g.

rechterlijke uitspraak:

uitspraak van een rechter naar aanleiding van een door of namens de gemeente of provincie door de Omgevingsdienst verleende vergunning of genomen handhavingsbesluit of naar aanleiding van een door of namens het dagelijks bestuur van de Omgevingsdienst genomen besluit op grond van de Wob;

h.

vergunning:

de door de Omgevingsdienst (mede) voorbereide of in mandaat verleende vergunning, met inbegrip van de aanvraag indien deze onderdeel van de vergunning is. Daaronder worden tevens begrepen meldingen en beschikkingen op grond van een vergunning, alsmede beschikkingen op grond van de Wet bodembescherming.

i.

Wabo:

de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht;

j.

Wbp:

de Wet bescherming persoonsgegevens;

k.

website van de Omgevingsdienst:

www.ozhz.nl

l.

Wob:

de Wet openbaarheid van bestuur.

Artikel 2 Reikwijdte

Deze beleidsregel is van toepassing op het openbaar maken van vergunningen en handhavingsbesluiten, gerechtelijke uitspraken daarover en informatie over klachten en incidenten, voor zover het betreft de uitvoering van milieutaken door de Omgevingsdienst.

Artikel 3 Algemene uitgangspunten

  • 1.

    . De Omgevingsdienst verschaft uit eigen beweging informatie over de uitvoering van de hem opgedragen omgevingstaken via de communicatiekanalen die hij daartoe geraden acht met het oog op:

    • a.

      transparantie over de uitvoering van het omgevingsbeleid;

    • b.

      het afleggen van verantwoording over de wijze waarop de Omgevingsdienst gebruik maakt van de hem gemandateerde bevoegdheden;

    • c.

      het effectueren van het omgevingsbeleid van het college.

  • 2.

    Openbaarmaking geschiedt met inachtneming van de Wob, de Wbp en enig andere, bijzondere, wet. Openbaarmaking blijft achterwege indien de Wob, in het bijzonder artikel 10, de Wbp of enig andere, bijzondere, wet zich daartegen verzet.

Artikel 4 Openbaarmaking van vergunningen, rechterlijke uitspraken en informatie over klachten en incidenten

  • 1.

    Omgevingsvergunningen die betrekking hebben op de bescherming van het milieu worden openbaar gemaakt, met inbegrip van de aanvraag indien deze onderdeel van de vergunning is. Dit betreft zowel de 'enkelvoudige' milieuvergunningen als de 'meervoudige' vergunningen waarvan milieu onderdeel uitmaakt. Meervoudige vergunningen waarvan milieu onderdeel uitmaakt worden ook openbaar gemaakt indien de gemeente de vergunning zelf heeft afgegeven en de Omgevingsdienst het milieudeel van de vergunning als advies bij de gemeente heeft aangeleverd.

  • 2.

    Indien een rechtsmiddel tegen de vergunning is of kan worden aangewend dan wordt dit eveneens vermeld. Hiermee is duidelijk dat er nog geen sprake is van een onherroepelijk besluit.

  • 3.

    Rechterlijke uitspraken naar aanleiding van vergunningen en handhavingsbesluiten zijn reeds openbaar en worden door de Omgevingsdienst op de in artikel 6 genoemde wijze beschikbaar gesteld.

  • 4.

    Informatie over klachten en incidenten wordt op de meest gepaste wijze en conform de daartoe in het algemeen bestuur van de Omgevingsdienst gemaakte afspraken openbaar gemaakt. Bij klachten wordt aandacht besteed aan de aard van de overlast en de veroorzaker. In elk geval gebeurt dit bij klachtengolven (meer dan 5 klachten) en wordt periodiek inzicht gegeven in de (aantallen) klachten. Informatie over incidenten wordt gegeven in geval overlast voor de omgeving ontstaat of zou kunnen ontstaan.

Artikel 5 Openbaarmaking van handhavingsbesluiten

  • 1.

    De openbaarmaking van handhavingsbesluiten wordt gedaan op grond van artikel 8 van de Wob. In dit artikel is bepaald dat een bestuursorgaan uit eigen beweging informatie verschaft zodra dit in het belang is van een goede en democratische bestuursvoering.

  • 2.

    De procedure bij openbaarmaking van handhavingsbesluiten is als volgt:

    • a.

      Binnen drie werkdagen na het nemen van het handhavingsbesluit wordt hiervan een korte melding gemaakt op de website van de Omgevingsdienst. Daarin wordt vermeld welk bedrijf het betreft en welk soort handhavingsbesluit en wordt kort omschreven op welke overtredingen het besluit ziet. Tevens wordt vermeld in welk stadium de bezwaaren beroepsmogelijkheden zijn (inclusief verzoek om voorlopige voorziening) en of daarvan gebruik is gemaakt.

    • b.

      In het handhavingsbesluit wordt melding gemaakt van het voornemen het handhavingsbesluit openbaar te maken door het te publiceren op de website van de Omgevingsdienst. Daartoe wordt gelijktijdig met het handhavingsbesluit een brief toegezonden namens het dagelijks bestuur van de Omgevingsdienst waarin betrokkene in de gelegenheid wordt gesteld een zienswijze te geven op dat voornemen (artikel 4:8 Awb). De gronden voor deze zienswijze staan in artikel 10 van de Wob en gaan met name over privacy, bedrijfsgeheimen, concurrentiegevoelige gegevens, bescherming van het milieu en bedrijfsbeveiliging.

    • c.

      Indien geen zienswijze wordt gegeven wordt het handhavingsbesluit openbaar gemaakt indien het besluit onherroepelijk is. In dat geval wordt geen Wob-besluit verzonden.

    • d.

      Indien wel een zienswijze wordt gegeven neemt het dagelijks bestuur van de Omgevingsdienst, met meeweging van de zienswijze, een besluit over de openbaarmaking van het handhavingsbesluit. De betrokkene heeft op de grondslag van artikel 6, vijfde lid, van de Wob, tot twee weken na het verzenden van het openbaarmakingsbesluit de gelegenheid om openbaarmaking van het handhavingsbesluit tegen te houden door het indienen van een bezwaarschrift en een verzoek om voorlopige voorziening bij de rechtbank.

    • e.

      Wanneer binnen de termijn van twee weken bezwaar en een verzoek om voorlopige voorziening zijn ingediend tegen het besluit tot openbaarmaking, vindt openbaarmaking van het handhavingsbesluit niet eerder plaats dan na de rechterlijke uitspraak op genoemd verzoek, en blijft openbaarmaking achterwege indien die rechterlijke uitspraak daartoe noopt.

    • f.

      Openbaarmaking van de integrale tekst van het handhavingsbesluit geschiedt door dit met een hyperlink aan de melding als bedoeld onder a te koppelen, Dit geschiedt indien zowel het handhavingsbesluit als (indien van toepassing) het besluit tot openbaarmaking onherroepelijk zijn.

Artikel 6 Wijze van openbaarmaking

  • 1.

    Openbaarmaking van besluiten en van informatie over klachten en incidenten, alsmede het beschikbaar stellen van rechterlijke uitspraken, vindt plaats op de website van de Omgevingsdienst.

  • 2.

    De Omgevingsdienst kan via de communicatiekanalen die hij daartoe geraden acht en conform de daartoe in het algemeen bestuur van de Omgevingsdienst gemaakte afspraken tevens persberichten en mededelingen naar buiten brengen over vergunningen, handhavingsbesluiten, informatie over klachten / incidenten en gerechtelijke uitspraken.

  • 3.

    Persberichten en mededelingen als bedoeld in het tweede lid, alsmede meldingen als bedoeld in artikel 5, tweede lid onder a, worden vooraf afgestemd tussen de Omgevingsdienst en het bevoegde gezag en conform de daartoe in het algemeen bestuur van de Omgevingsdienst gemaakte afspraken.

  • 4.

    Vergunningen, handhavingsbesluiten, rechterlijke uitspraken en informatie over klachten en incidenten, met inbegrip van persberichten en mededelingen daarover als bedoeld in het tweede lid, staan op de website van de Omgevingsdienst zolang zij in werking respectievelijk actueel zijn. Indien een gerechtelijke uitspraak daartoe noodzaakt wordt de website binnen de door de rechter gestelde termijn, dan wel zo snel mogelijk, aangepast.

Artikel 7 Aanpassing van procedures

Door of namens het dagelijks bestuur van de Omgevingsdienst kan worden besloten de in deze beleidsregel genoemde openbaarmakingsprocedure aan te passen indien door de

Omgevingsdienst of elders opgedane ervaringen, waaronder ontwikkelingen in de jurisprudentie, daartoe aanleiding geven.

Artikel 8 Inwerkingtreding beleidsregel

  • 1.

    Deze beleidsregel wordt bekendgemaakt in het gemeenteblad en treedt in werking op 1 december 2015. Indien bekendmaking plaatsvindt op een datum gelegen na 1 december 2015 treedt deze beleidsregel in werking de dag na de bekendmaking, en werkt deze terug tot en met 1 december 2015.

  • 2.

    Deze beleidsregel is van toepassing op handhavingsbesluiten, rechterlijke uitspraken en informatie over klachten en incidenten die na inwerkingtreding van deze beleidsregel zijn genomen respectievelijk gepubliceerd of geconstateerd. Reeds geldende vergunningen worden openbaar beschikbaar gesteld op de website van de Omgevingsdienst.

Artikel 9 Evaluatie

Deze beleidsregel wordt periodiek geëvalueerd met het oog op het bereiken van de in artikel 3 bedoelde transparantie over de uitvoering van het omgevingsbeleid, het afleggen van verantwoording over de wijze waarop de Omgevingsdienst gebruik maakt van de hem gemandateerde bevoegdheden en het effectueren van het omgevingsbeleid van het college.

Artikel 10 Aanhaling

Deze beleidsregel wordt aangehaald als: Beleidsregel openbaarheid uitvoering omgevingstaken gemeente Binnenmaas.

Aldus vastgesteld in de vergadering van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Binnenmaas van 1 september 2015.

de burgemeester,

mr. drs. A.J. Borgdorff mpm

de secretaris,

mr. R.P.B.M. Brekelmans

Naar boven