Intentie tot sluiten koopovereenkomst fase 5A Noord deel 1 in de Bangert en Oosterpolder, Hoorn

 

 

Gemeente Hoorn heeft het voornemen een koopovereenkomst te sluiten met Stichting Intermaris (hierna Intermaris). In het kader van de raamovereenkomst tussen de gemeente en OMH (Ontwikkelingsmaatschappij Hoorn) heeft de OMH gronden ingebracht bij de gemeente in ruil voor een bouwclaim. Op grond van die bouwclaim heeft de gemeente op 21 december 2021 een stuk grond geleverd aan Intermaris ten behoeve van de bouw van een appartementencomplex. In verband met het uitvoeren van boringen voor warmtepompen verkoopt de gemeente een stuk grond gelegen naast het appartementencomplex met een oppervlakte van circa 394 m².

 

Op basis van jurisprudentie dient de gemeente bij verkoop van vastgoed een selectieprocedure te doorlopen om op die wijze serieuze gegadigden mee te laten dingen en zo gelijke kansen te creëren. Een selectieprocedure kan echter achterwege blijven indien bij voorbaat vaststaat of redelijkerwijs mag worden aangenomen dat op grond van objectieve, toetsbare en redelijke criteria slechts één serieuze gegadigde in aanmerking komt voor de aankoop van het vastgoedobject. Op basis van onderstaande argumentatie is de gemeente van oordeel dat bij het aangaan van voornoemde koopovereenkomst Intermaris de enige serieuze gegadigde is.

 

Argumenten

In 2004 en 2010 hebben de gemeente en OMH een raamovereenkomst gesloten met als doel de ontwikkeling van de Bangert en Oosterpolder. In navolging van deze overeenkomst heeft de OMH gronden ingebracht bij de gemeente in ruil voor een bouwclaim. In het kader van deze grondinbreng en de ontwikkeling van fase 5A Noord deel 1 van het projectgebied heeft Intermaris in december 2021 gronden geleverd gekregen voor de bouw van een appartementencomplex. Voor het mogelijk maken van de installatie van warmtepompen moeten boringen plaatsvinden in de grond naast het appartementencomplex. Om die reden heeft de gemeente besloten die grond aan Intermaris te verkopen.

 

Termijn reactie

De gemeente Hoorn zal drie (3) weken na de datum van deze publicatie overgaan tot het sluiten van de koopovereenkomst met Intermaris, tenzij voordien door een belanghebbende een kort geding tegen dit voornemen aanhangig is gemaakt bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Noord-Holland. Er liggen geen stukken ter inzage.

 

Voor nadere inlichtingen neemt u contact op met mevrouw C.C. Groot van het team Ruimtelijke Ontwikkeling via het algemeen nummer 0229 – 252200.

 

Met deze publicatie geeft de Gemeente uitvoering aan het arrest van de Hoge Raad d.d. 26 november 2021 (ECLI:NL:HR:2021:1778).

 

Naar boven