Gemeenteblad van Amsterdam
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Amsterdam | Gemeenteblad 2022, 294787 | algemeen verbindend voorschrift (verordening) |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Amsterdam | Gemeenteblad 2022, 294787 | algemeen verbindend voorschrift (verordening) |
Tijdelijke subsidieregeling tegemoetkoming kosten controles coronatoegangsbewijs bij poppodia en grote nachtclubs in Amsterdam
Het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam,
gelet op artikel 160, eerste lid Gemeentewet en artikel 3 van de Algemene Subsidieverordening Amsterdam 2013; gezien, de Regeling specifieke uitkering naleving controle coronatoegangsbewijzen 2022;
besluit de volgende regeling vast te stellen:
Tijdelijke subsidieregeling tegemoetkoming kosten controles coronatoegangsbewijs bij poppodia en grote nachtclubs in Amsterdam
Artikel 1 Begripsomschrijvingen
In deze regeling wordt verstaan onder:
Artikel 2 Toepasselijkheid Algemene Subsidieverordening Amsterdam 2013
De Algemene Subsidieverordening Amsterdam 2013 is van toepassing, tenzij daarvan in deze regeling uitdrukkelijk wordt afgeweken.
Het doel van deze regeling is om een tegemoetkoming te verstrekken in de kosten die poppodia en nachtclubs met een capaciteit van tenminste 500 personen hebben moeten maken voor controle op coronatoegangsbewijzen, waartoe zij tot en met 22 maart 2022 op grond van de Tijdelijke regeling maatregelen covid-19 verplicht waren.
Een subsidie kan worden aangevraagd door een natuurlijke persoon met een inschrijving bij de Kamer van Koophandel dan wel door een rechtspersoon, die een poppodium of nachtclub in Amsterdam exploiteert of exploiteerde met een capaciteit van tenminste 500 personen.
Artikel 8 Aanvraagtermijn eenmalige subsidie
In afwijking van artikel 6 van de ASA 2013 wordt een aanvraag voor deze subsidie vóór 14 augustus 2022 ingediend bij het college.
In aanvulling op artikel 9, tweede lid, van de ASA 2013 kan het college geheel of gedeeltelijk weigeren een subsidie te verlenen als:
Artikel 10 Directe vaststelling en steekproefsgewijze controle
De subsidie wordt direct vastgesteld, waardoor geen verantwoording achteraf plaatsvindt. Dit laat onverlet dat het college achteraf steekproefsgewijs een financiële of inhoudelijke controle kan uitvoeren.
Aldus vastgesteld in de vergadering van 21 juni 2022.
De burgemeester
Femke Halsema
De gemeentesecretaris
Peter Teesink
Het kabinet heeft besloten een specifieke uitkering te verstrekken aan gemeenten, in verband met de ondersteuning van de verplichte controle van het coronatoegangsbewijs (CTB). Voor 2022 is de Regeling specifieke uitkering naleving controle coronatoegangsbewijzen 2022 door de minister van Justitie en Veiligheid op 26 januari 2022 vastgesteld. Deze regeling ziet op de periode van 1 januari 2022 tot en met 26 maart 2022 (de verplichting tot CTB-controle verviel echter na 22 maart 2022).
De inzet van deze Rijksgelden gebeurt in Amsterdam op basis van concrete voorstellen, zoals de controles bij zwembaden en sporthallen (via Sport & Bos) en de inzet van extra toezichthouders en handhavers van de gemeente. Mede op verzoek van de Vereniging Nederlandse Poppodia en – Festivals en Koninklijke Horeca Nederland regio Amsterdam heeft het college besloten voor een specifieke groep bedrijven (poppodia en grote nachtclubs) een subsidieregeling te maken ter ondersteuning van de kosten die zij hebben moeten maken voor de tijdelijke controles op het CTB. Het college spitst de regeling daarmee – ook in het belang van de uitvoerbaarheid - toe op een beperkte groep bedrijven die vanaf het begin van de coronacrisis tot aan de laatste verplichte toegangscontrole (22 maart 2022) getroffen is door de coronamaatregelen. Het gaat om locaties waar dansgelegenheid wordt geboden, muziek ten gehore wordt gebracht en het publiek normaliter niet wordt geplaceerd.
Onder de definitie van poppodium kunnen ook locaties zoals Ziggo Dome en AFAS live vallen, die ook tot en met 22 maart 2022 CTB-controles moesten organiseren. Niet beoogd zijn concertzalen voor klassieke muziek, waar al het publiek wordt geplaceerd en dus minder lang CTB-controles nodig waren. De concertzalen voor klassieke muziek konden overigens eerder (in 2021) de kosten voor CTB-controle wel meenemen in de aanvraag van noodsteun voor culturele instellingen.
Sub a: ‘in tijd afgebakend’ is gebruikt omdat het gaat om activiteiten die bijvoorbeeld een dagdeel, avond of nacht omspannen (een feest, clubavond, popconcert etc).
Poppodia en nachtclubs zijn vanaf het eerste moment van de coronacrisis tot aan het allerlaatste moment hard getroffen door de coronamaatregelen, doordat ongeveer de gehele coronaperiode (ook tijdens versoepelingen) geen dansgelegenheid mocht worden geboden. De locaties met meer dan 500 bezoekers waarbij niet alle personen werden geplaceerd, moesten bovendien tot en met 22 maart 2022 CTB-controle organiseren. Omdat bij poppodia en clubs grote groepen tegelijk naar binnen kwamen in verband met de start van de programmering, was de CTB-check uitdagender dan bij bijvoorbeeld een museum of restaurant, waar geen grote groepen op een zeker moment binnen willen zijn. Bij poppodia en clubs moest de instroom in korte tijd gebeuren. Bovendien is er altijd meer commotie in grotere groepen, zeker als ze in een rij buiten staan. Dit betekende dat er extra mensen nodig waren om de CTB-controle in goede banen te leiden. Ook waren er kosten voor extra scanners, communicatie, aanpassing in de inrichting, enz.
Artikel 4 Subsidiabele activiteiten
De aanvraag ziet ingevolge de Regeling specifieke uitkering naleving controle coronatoegangsbewijzen 2022 op de kosten die zijn gemaakt in verband met de verplichte CTB-controle voor activiteiten in de periode van 1 januari 2022 tot en met 22 maart 2022.
Kosten die op grond van deze regeling niet in aanmerking komen voor subsidie zijn:
Het subsidieplafond is gebaseerd op de eenmalige specifieke uitkering die door het college van B&W is aangevraagd bij de minister van Justitie en Veiligheid op grond van de Regeling specifieke uitkering naleving controle coronatoegangsbewijzen 2022. De aanvraag van het college is gebaseerd op een inschatting van de gemaakte kosten die is ontvangen van de Vereniging Nederlandse Poppodia en – Festivals, Koninklijke Horeca Nederland regio Amsterdam en MOJO.
De aanvrager is de exploitant van een poppodium of nachtclub met een capaciteit van tenminste 500 personen. Het gaat in principe om bedrijven die (als zij meer dan 500 personen ongeplaceerd toelieten) in de periode van 4 maart 2022 tot en met 22 maart 2022 nog steeds verplicht waren het CTB te controleren (in die periode gold het 1G beleid).
Als er sprake is van verschillende vestigingen, dan dient er per locatie een aanvraag te worden ingediend.
Artikel 7 In te dienen gegevens
Artikel 5 van de ASA bepaalt welke stukken bij een aanvraag moeten worden ingediend. De kopie bankafschrift of officieel briefpapier (lid 2) zijn nodig om de aanvrager op te kunnen nemen in het crediteuren systeem van de Gemeente Amsterdam. Het opvragen van nadere informatie (lid 4) kan ook steekproefsgewijs gebeuren ter controle van de bij de aanvraag vermelde gegevens.
Er is een relatief korte aanvraagtermijn aangehouden om zo snel mogelijk uitvoering te kunnen geven aan deze regeling. Voor de beslistermijn wordt de standaard 8 weken uit artikel 8 lid 2 van de ASA aangehouden, omdat op voorhand moeilijk is in te schatten hoe ingewikkeld de beoordeling zal zijn, alhoewel alles in het werk gesteld zal worden om de beslissing op (veel) kortere termijn te nemen.
Deze weigeringsgronden vormen een aanvulling op de weigeringsgronden in artikel 9 van de ASA.
In hoeverre de kosten reëel zijn (lid 1) wordt onder andere beoordeeld aan de hand van een vergelijking met de overige (vergelijkbare) aanvragen en de op grond van artikel 7 lid 4 nader aangeleverde informatie.
Artikel 10 Directe vaststelling en steekproefsgewijze controle
Omdat de subsidiabele activiteiten reeds hebben plaatsgevonden wordt de subsidie direct vastgesteld en hoeft er geen verantwoording over de subsidie te worden afgelegd.
Wel kan, indien daar aanleiding toe is en steekproefsgewijs, later nog een controle plaatsvinden. Het college kan op grond van artikel 4:49 Algemene wet bestuursrecht (binnen 5 jaar) de subsidievaststelling intrekken of ten nadele van de ontvanger wijzigen:
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2022-294787.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.