Tijdelijke beleidsregel horeca Terschelling 2022

 

De burgemeester en het college van burgemeester en wethouders, een ieder voor zover het zijn eigen bevoegdheid betreft, hebben op 7 februari 2022 een aantal tijdelijke beleidsmaatregelen vastgesteld waarin het gemeentelijke beleid op het gebied van horeca (waaronder terrassen), groepsaccommodaties, kamperen bij de boer en het innemen van standplaatsen wordt verruimd. De burgemeester en het college namen deze maatregel vanwege de beperkingen die de Terschellinger economie heeft ondervonden door de landelijke corona maatregelen. Deze beleidsmaatregelen zijn na de beëindiging van de landelijke corona maatregelen op 5 april 2022 ingetrokken.

 

Gelet op de motie Corona Terrassen beleid 2022 die op 20 april 2022 door de gemeenteraad is aangenomen, en die verwijst naar de ingetrokken motie Verlengen tijdelijke beleidsregels horeca Terschelling i.v.m. de Coronacrisis van januari 2022, is de tijdelijke beleidsregel horeca Terschelling 2022 vastgesteld door de burgemeester en het college van burgemeester en wethouders, een ieder voor zover het zijn eigen bevoegdheid betreft.

 

Deze tijdelijke beleidsregel geldt vanaf het moment van elektronische bekendmaking tot 1 november 2022 en houdt in dat:

  • 1.

    Het kampeerseizoen van het kamperen bij de boer verlengd wordt tot 1 november 2022 en er toegestaan wordt om aansluitend aan de hoofdtent maximaal 2 bijzet slaaptentjes te plaatsen.

  • 2.

    Het sluitingstijdstip voor terrassen gelijk wordt gesteld aan het sluitingsuur van het horecabedrijf (dus tot 02.00 uur normaal en tot 03.00 uur indien er verlenging van het sluitingsuur geldt).

  • 3.

    Ondernemers mogelijkheden krijgen om tijdelijk hun terras te vergroten. Uitgangspunt hierbij is dat de capaciteit qua aantal stoelen niet wordt vergroot, maar het aantal stoelen van voor corona zal worden gehandhaafd.

  • 4.

    Het sluitingsuur voor de stille horeca gelijk wordt gesteld met de overige horeca. Het terras mag ook tot sluitingstijd open zijn.

  • 5.

    Het pensions en horecavoorzieningen op campings is toegestaan andere dan eigen gasten te bedienen.

  • 6.

    Bestemde groepsaccommodaties op eigen terrein en grenzend aan de accommodatie tenten mogen plaatsen waarin gasten binnen de geldende coronaregels kunnen overnachten. Het totale aantal aanwezige gasten mag het aantal bij normaal gebruik in de accommodatie aanwezige slaapplaatsen niet overschrijden.

  • 7.

    Detailhandel wordt toegestaan om aan de branche gerelateerde producten (aansluitend aan het bestaande assortiment van de winkel) te verkopen via een standplaats buiten, mits de coronaveilige doorstroming in de straat wordt gewaarborgd.

  • 8.

    Campinghouders met een exploitatievergunning voor een terras wordt toegestaan de aanwezige stoelen en tafels ruimer neer te zetten, zodat binnen de geldende coronaregels evenveel gasten als in 2019 een zitplaats kan worden geboden.

Voor de uitbreiding van de terrassen moeten horecabedrijven een aanvraag voor een tijdelijke exploitatievergunning indienen bij de burgemeester. Bij de aanvraag moeten schriftelijke verklaringen van buren worden aangeleverd, waarin buren verklaren in te stemmen met de uitbreiding.

Aan de hand van de aanvragen wordt vastgesteld hoe groot de capaciteit in 2019 op het reguliere terras was. Deze capaciteit wordt in de tijdelijke exploitatievergunning opgenomen.

 

Tijdens evenementen nabij een horecagelegenheid geldt een verbod op de uitbreiding van de terrassen. Er moet door ondernemers rekening worden gehouden met begrafenissen.

Naar boven