Besluit hogere waarden Wet geluidhinder, besluit uitwerkingsbestemmingsplan en besluit exploitatieplan Gommerwijk West-West Enkhuizen

Kennisgeving inzake terinzagelegging besluit hogere waarden Wet geluidhinder, Kennisgeving besluit uitwerkingsbestemmingsplan en besluit exploitatieplan op grond van artikel 3.9a en artikel 6.14 lid 2 van de Wet ruimtelijke ordening

Het college van burgemeester en wethouders van Enkhuizen maakt bekend dat zij op grond van de Wet geluidhinder op 14 juni 2022 hebben besloten om hogere waarden voor geluid ten aanzien van wegverkeerslawaai vast te stellen voor een 12-tal (toekomstige) woningen in Gommerwijk West-West.

Tevens maakt het college van burgemeester en wethouders van Enkhuizen bekend dat op grond van artikel 3.6 en 6.12 van de Wet ruimtelijke ordening de gemeenteraad van Enkhuizen in zijn vergadering van 21 juni 2022 het uitwerkingsbestemmingsplan en het exploitatieplan Gommerwijk West-West heeft vastgesteld.

Met ingang van vrijdag 1 juli 2022 liggen gedurende zes weken het besluit hogere waarde Wet geluidhinder, besluit uitwerkingsplan (NL.IMRO.0388.UWPGommerwijkww-VA01) en het besluit exploitatieplan (NL.IMRO.0388.EPGommerwijkww-VA01) Gommerwijk West-West ter inzage.

Besluit hogere waarden Wet geluidhinder

Het besluit hogere waarden Wet geluidhinder ligt gelijktijdig met het besluit uitwerkingsbestemmingsplan en het besluit exploitatieplan Gommerwijk West-West ter inzage. Het plangebied is gelegen ten westen van Enkhuizen (ten westen van fase 1A) en ligt tussen het Streekbos en de huidige bebouwingsgrens. Het noordelijk deel (9,1 ha.) is gelegen tussen de Haling en het Weelenpad, het zuidelijk deel (21,5 ha.) is gelegen tussen het Weelenpad en De Gouw. Het doel van deze plannen is om in totaal 510 woningen te realiseren in een parkomgeving waar ‘landschappelijk wonen’ met relatief veel groen en water het centrale thema is.

Alle wegen, met uitzondering van de 30 km/uur wegen, zijn, op basis van de Wet geluidhinder, voorzien van een geluidzone. Nieuwe geluidgevoelige bestemmingen, zoals woningen welke binnen een dergelijke zone langs een weg zijn gelegen, dienen op een zodanige afstand hiervan te zijn gelegen dat de geluidbelasting niet te hoog wordt (de zogenaamde ‘voorkeursgrenswaarde’ die de Wet geluidhinder stelt).

Uit het akoestisch onderzoek, als onderdeel van het uitwerkingsbestemmingsplan, blijkt dat als gevolg van het wegverkeer op de Haling en De Gouw, voor 12 geprojecteerde woningen een hogere geluidbelasting optreedt dan de voorkeursgrenswaarde van 48 dB zoals aangegeven in de Wet geluidhinder.

De geluidbelasting op de gevel van deze woningen is ten hoogste 54 dB Lden, echter lager dan de in de Wet geluidhinder aangegeven maximale ontheffingswaarde.

Het college van burgemeester en wethouders heeft in haar vergadering van 14 juni 2022 besloten om voor genoemde 12 woongebouwen, op grond van artikel 83 jo 110a van de Wet geluidhinder, een hogere waarde vast te stellen van ten hoogste 54 dB Lden. Hiervoor is een besluit hogere waarden Wet geluidhinder opgesteld.

Besluit uitwerkingsbestemmingsplan

Het plangebied is gelegen ten westen van Enkhuizen (ten westen van fase 1A) en ligt tussen het Streekbos en de huidige bebouwingsgrens. Het noordelijk deel (9,1 ha.) is gelegen tussen de Haling en het Weelenpad, en het zuidelijk deel (21,5 ha.) is gelegen tussen het Weelenpad en De Gouw. Het doel van uitwerkingsplan GWW is om in totaal 510 woningen te realiseren in een parkomgeving waar ‘landschappelijk wonen’ met relatief veel groen en water het centrale thema is.

Besluit exploitatieplan

Op basis van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) is het verplicht om bij een bestemmingsplan ook een exploitatieplan vast te stellen als kostenverhaal en locatie-eisen niet verzekerd zijn.

Het exploitatieplan “Gommerwijk West-West” geeft de gemeente een wettelijke basis voor het verhalen van kosten en het stellen van eisen en regels. Het plangebied van het exploitatieplan is gelijk met die van het uitwerkingsplan.

Op basis van het exploitatieplan is iedere grondeigenaar verplicht bij de aanvraag van een omgevingsvergunning de volgens het exploitatieplan te bepalen exploitatiebijdrage te betalen en te voldoen aan de eisen en regels als vastgelegd in het exploitatieplan.

Het kostenverhaal gaat over de financiële bijdrage die particulieren en bedrijven aan de gemeente betalen voor met name de publieke investeringen in het openbaar gebied (wegen, riolering, groenvoorzieningen, etc.) en de gemeentelijke plankosten.

De noodzaak om het exploitatieplan vast te stellen vloeit voort uit het feit, dat er met de eigenaren van de percelen binnen het plangebied Gommerwijk West-West geen anterieure exploitatieovereenkomst over kostenverhaal en locatie-eisen is gesloten, terwijl op deze percelen wel bouwmogelijkheden zijn geprojecteerd en/of benodigd voor de aanleg van toekomstige openbare ruimte. Ook is er een noodzaak tot het stellen van locatie-eisen die gelden bij zelfrealisatie door de grondeigenaar.

Inzien

De drie vastgestelde besluiten en de bijbehorende stukken liggen voor een ieder ter inzage met ingang van 1 juli 2022 tot en met 11 augustus 2022. U kunt de documenten op twee manieren bekijken:

Digitaal:

- Hogere waarde Wet geluidhinder: U bekijkt de documenten digitaal via www.ruimtelijkeplannen.nl onder plan-identificatienummer: NL.IMRO.0388.UWPGommerwijkww-VA01, bijlage 11 (akoestisch onderzoek) en bijlage 16 (besluit) van het Bijlagenboek Toelichting uitwerkingsplan Gommerwijk West-West;

- Uitwerkingsbestemmingsplan: U bekijkt de documenten digitaal via www.ruimtelijkeplannen.nl onder plan-identificatienummer: NL.IMRO.0388.UWPGommerwijkww-VA01

- Exploitatieplan: U bekijkt de documenten digitaal via www.ruimtelijkeplannen.nl onder plan-identificatienummer: NL.IMRO.0388.EPGommerwijkww-VA01

In het stadskantoor:

U maakt een afspraak om de documenten te bekijken in het Stadskantoor, Hoogstraat 11 te Enkhuizen. U kunt hiervoor een afspraak maken via telefoon 0228-360100 of via www.enkhuizen.

Beroep

Op grond van artikel 145 van de Wet geluidhinder loopt de beroepstermijn van het Besluit hogere waarden Wet geluidhinder gezamenlijk en gelijktijdig met de beroepstermijn voor het bestemmingsplan.

Tegen het besluit vaststelling hogere grenswaarde, besluit vaststelling uitwerkingsplan en het besluit exploitatieplan Gommerwijk West-West kan (afzonderlijk) op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunnen belanghebbenden binnen zes weken na de dag waarop het besluit ter inzage is gelegd een beroepschrift indienen bij de Afdeling bestuursrecht van de Raad van State. Als u belanghebbende bent, kunt u altijd beroep aantekenen, ook al hebt u geen zienswijzen op het ontwerp ingediend.

Het beroep moet schriftelijk worden ingediend bij de Afdeling bestuursrecht van de Raad van State, Postbus 20019 2500 EA Den Haag.

Ingevolge het bepaalde in artikel 3.8, lid 5 van de Wet ruimtelijke ordening treedt het bestemmingsplan in werking met ingang van de dag na afloop van de beroepstermijn. Totdat op het beroep is beslist, kan een verzoek om een voorlopige voorziening bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State worden gedaan. Wordt dat verzoek gedaan binnen de beroepstermijn, dan treedt het besluit niet in werking voordat op dat verzoek is beslist (artikel 8.4 van de Wet ruimtelijke ordening).

Informatie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer J. Eenkoren, projectleider Gebiedsontwikkeling, telefoon 0228-360100.

 

Naar boven