Gemeente Nijkerk – Besluitenlijst vergadering raadscommissie II 09 juni 2022

Aanvang 20.00 uur, bedrijfsrestaurant, stadhuis Nijkerk

 

Aanwezig: de voorzitter: F. Laghmouchi; de commissiegriffier: M.L. de Jong; de leden: A. van de Beek (PRO21), M.C. van den Biggelaar (De Lokale Partij), T.J. Blankesteijn (CDA) P.O.G. Hegeman-Mekking (ChristenUnie-SGP), D.J.J. Hofman (CDA), T.G. Kortink (PRO21), M.T. Lanting- van Rhee (ChristenUnie-SGP), P.M.C. van Loozen (De Lokale Partij), C.E.J. van Manen (De Lokale Partij), N.H.F. Morpey (CDA), K.A. Nootenboom (VVD), S. Ooijevaar (PRO21), J. van Putten (ChristenUnie-SGP), C.N. van der Snoek (CDA), M.C. van der Stelt (VVD), T. van Valkenhoef (De Lokale Partij), P.M. van de Weijer-Feuerstein (CDA), D.H.J. van Wijnen (ChristenUnie-SGP). Verder zijn aanwezig: Wethouders C.J. Windhouwer, A.M.W. Rohen en burgemeester G.D. Renkema, met als ambtelijke ondersteuning: A. Meijerink (agendapunt 3), D. Dangremond (agendapunt 4) en A. Verhoef-Franken (agendapunt 6). En vanuit de rekenkamercommissie: M. Barel, H. ter Beek en M. Boels (onderzoeker IPR Normag) (agendapunten 3 en 4).

 

1. Opening en vaststelling van de agenda

De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

 

2. Openstaande moties en toezeggingen

Er zijn geen mededelingen.

 

3. Rapport rekenkamercommissie Afvalbeleid gemeente Nijkerk

De commissie dankt de rekenkamercommissie voor het heldere rapport, bespreekt de conclusies en aanbevelingen en geeft aan blij te zijn dat het college deze overneemt. De raad zal deze aanbevelingen en conclusies via een raadsvoorstel vaststellen.

Er moet nog veel gebeuren om de landelijke doelen te halen. De commissie kijkt uit naar het nieuwe afvalbeleidsplan 2023 van het college maar vraagt het college ook om op korte termijn in te zetten op acties en maatregelen om de hoeveelheid restafval terug te dringen. Wethouder Windhouwer zegt toe om, naast de ontwikkeling van nieuw afvalbeleid, op korte termijn na te gaan wat er binnen bestaande middelen al gedaan kan worden om de hoeveelheid restafval terug te dringen en de raad daarover in september te informeren.

 

4. Rapport rekenkamercommissie ‘Leges in Nijkerk: wie betaalt de rekening?’

De commissie dankt de rekenkamer voor het gedegen en uitgebreide onderzoek en bespreekt de conclusies en aanbevelingen. De raad zal deze aanbevelingen en conclusies via een raadsvoorstel vaststellen.

Er wordt gesproken over sturing en monitoring. De commissie is positief over de ontwikkelingen met de procescoördinator. Ook aandacht voor de 100% kostendekking die nog niet gehaald wordt, gevolgd door de vraag of uitzonderingen gewenst zijn. Wethouder Rohen geeft aan dat het college hiervoor een raadsvoorstel voorbereidt. Daarnaast wordt gewerkt aan een gezonde basis om meer inzicht te bieden. Het benodigde registratiesysteem is nog in ontwikkeling, dat kost tijd. De raad zal hierover geïnformeerd worden.

 

5. Kaderbrief en ontwerpbegroting 2023 VGGM (2022-030)

De commissie bespreekt de kaderbrief en ontwerpbegroting. Er wordt aandacht gevraagd voor de bedrijfsvoering en er zijn vragen over het ambulancevervoer. Burgemeester Renkema beantwoordt de vragen. De commissie geeft aan dat een zienswijze indienen inderdaad niet nodig is en dat het voorstel wat de commissie betreft zonder debat behandeld kan worden in de raad van 23 juni 2022.

 

6. Uitbreiding raadsgriffie (2022-047)

De commissie geeft aan dat uitbreiding van de griffie gewenst en nodig is en dat het voorstel wat de commissie betreft zonder debat behandeld kan worden in de raadsvergadering van 23 juni. P. van de Weijer-Feuerstein geeft namens de werkgeverscommissie aan dat zij blij is met de steun voor het voorstel en dankt de werkgeverscommissie raadsperiode 2018-2022 voor de voorbereiding en uitwerking van dit voorstel.

 

7. Regionale Samenwerking

Er zijn geen mededelingen.

 

8. Mededelingen van raad en college

Er zijn geen mededelingen.

 

9. Sluiting

De voorzitter sluit de vergadering om 22.30 uur.

 

Opgesteld te Nijkerk op 13 juni 2022.

 

De commissiegriffier, M.L. de Jong

De voorzitter, F. Laghmouchi

Naar boven