Ontwerp Afvalstoffenverordening gemeente Waadhoeke ter inzage

De gemeente heeft de taak om te zorgen voor de inzameling van huishoudelijke afvalstoffen. In de gemeentelijke Afvalstoffenverordening staan regels over de inzameling en scheiding van afvalstoffen van huishoudens. In 2018 is de Afvalstoffenverordening van de gemeente Waadhoeke vastgesteld. Aan de hand van recente wetgeving en nieuwe beleidsinzichten over het afvalbeheer is de verordening geactualiseerd en gemoderniseerd. Het ontwerp van de geactualiseerde Afvalstoffenverordening ligt vanaf 20 juni 2022 zes weken ter inzage. Wilt u reageren? Dat kan tot en met 1 augustus 2022.

Geactualiseerde ontwerp Afvalstoffenverordening

De Afvalstoffenverordening dient het belang om het milieu te beschermen en is specifiek gericht op het (doelmatig) beheer van afvalstoffen. Vanuit dat belang geeft de verordening uitvoering aan de verplichting uit de Wet milieubeheer. De Afvalstoffenverordening bevat regels over de inzameling en scheiding van afvalstoffen van huishoudens, zoals het aanwijzen van inzamelaars, het benoemen van specifieke bestanddelen die gescheiden moeten worden ingezameld en de wijze waarop afvalstoffen moeten worden aangeboden. De gemeente heeft namelijk de wettelijke taak om te zorgen voor de inzameling van huishoudelijke afvalstoffen.

De belangrijkste actualiseringen en/of wijzigingen hebben betrekking op het:

  • -

    implementeren van het Besluit over verplichte gescheiden inzameling van bestanddelen van huishoudelijke afvalstoffen;

  • -

    anticiperen op de voorgenomen inwerkingtreding van de Omgevingswet;

  • -

    vertalen van de Wet dieren over de inzameling van kadavers van gezelschapsdieren;

  • -

    invullen van de verspreiding van ongewenst drukwerk.

Vanwege het inwerking treden van het Besluit gescheiden inzameling huishoudelijke afvalstoffen in 2020 is de verplichting van gescheiden inzameling van bestanddelen, zoals bioafval, papier en glas in de verordening opgenomen. Specifiek is voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons (PMD) een bepaling opgenomen dat hiervoor wordt afgeweken van de verplichting van gescheiden inzameling. Dit sluit aan bij de bestaande situatie in Waadhoeke, waarbij deze bestanddelen worden ingezameld met de grijze container en tegelijk met het restafval worden afgevoerd. Deze bestanddelen (PMD) worden vervolgens via een speciale installatie van Omrin in Heerenveen door middel van nascheiding uit de afvalstroom gehaald.

Vanaf 2025 geldt de verplichte gescheiden inzameling ook voor textiel en gevaarlijke afvalstoffen. De geactualiseerde verordening moderniseert de regels van de gemeente op dit terrein. Bovendien is alvast geanticipeerd op het mogelijk inwerking treden van de Omgevingswet. Naast deze inhoudelijke wijzigingen is een aantal wetgeving technische en redactionele verbeteringen aangebracht.

Bij de huidige uitwerking van het actualiseren van de Afvalstoffenverordening voor de gemeente Waadhoeke is zoveel mogelijk aangesloten bij de situatie zoals die zich nu voordoet in Waadhoeke. Daarnaast zijn in de Afvalstoffenverordening nu ook bepalingen opgenomen over de inname van kadavers en over het bezorgen van ongeadresseerd drukwerk. Voor ongeadresseerd drukwerk blijft het bestaande systeem bestaan waarbij huishoudens met een nee-nee sticker en ja-nee sticker aan kunnen geven dit niet te willen ontvangen. Afgezien is van de mogelijkheid om bezorging van ongeadresseerd reclamedrukwerk uitsluitend toe te staan als de ontvangende bewoner of gebruiker van een perceel onmiskenbaar duidelijk heeft gemaakt het ongeadresseerde reclamedrukwerk te willen ontvangen met een ja-ja sticker.

Vervolgstappen:

Nadat de ontwerp Afvalstoffenverordening ter inzage heeft gelegen, kunnen de toelichtingen – afhankelijk van de reacties - in de uiteindelijke Afvalstoffenverordening worden verwerkt. Daarna wordt het stuk behandeld en vastgesteld in de gemeenteraad.

Ter inzage termijn:

De ontwerp Afvalstoffenverordening ligt 6 weken ter inzage. De verordening tekst is als separaat document bij dit bericht te raadplegen. De termijn van inzage loopt van maandag 20 juni tot en met maandag 1 augustus 2022.

Zienswijze indienen:

Wilt u reageren? Stuur dan uw brief naar:

Gemeente Waadhoeke

T.a.v. College van B&W

Postbus 58

8800 AB Franeker

Mailen mag natuurlijk ook, naar: info@waadhoeke.nl

Doet u dit uiterlijk op maandag 1 augustus 2022.

Naar boven