Verordening materiële financiële gelijkstelling onderwijs gemeente Leidschendam-Voorburg.

De raad van de gemeente Leidschendam-Voorburg;

gezien het voorstel van het college d.d. 19 april 2022;

gezien artikel 149 van de Gemeentewet;

b e s l u i t:

vast te stellen de volgende wijziging van de Verordening materiële financiële gelijkstelling onderwijs gemeente Leidschendam-Voorburg.

 

 

Artikel I

Aan de Verordening materiële financiële gelijkstelling onderwijs gemeente Leidschendam-Voorburg wordt de bijlage bij dit besluit toegevoegd.

 

Artikel II

Dit wijzigingsbesluit treedt in werking de dag na de dag van bekendmaking.

 

- De tekstregel in paragraaf 4 van het raadsvoorstel:

“De maatregelen zien toe op betere isolatie, ventilatie en het terugdringen van het energieverbruik”,

wordt:

“De maatregelen zien toe op betere isolatie, aanpassen van de ventilatie-installatie op basis van de adviezen van het RIVM en het terugdringen van het energiegebruik”.

 

- Bij criteria-punt 3 de tekstregel van de criteria:

“De maatregelen met betrekking tot het verbeteren van het binnenklimaat betreffen onder meer: ventilatie, verwarming en koeling”,

wordt:

“De maatregelen met betrekking tot het verbeteren van het binnenklimaat betreffen onder meer: ventilatiesystemen conform de adviezen van het RIVM, verwarming, koeling en het terugdringen van het energieverbruik. Bij de subsidieaanvraag dient de aanvrager de status van het huidige ventilatiesysteem te omschrijven en een plan van aanpak te overleggen op welke wijze de ventilatie-installatie op orde zal worden gebracht”.

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van de raad van de gemeente Leidschendam-Voorburg van 7 juni 2022.

de griffier, de voorzitter,

C.J. de Vries, J.G. Bijl

BIJLAGE

 

Bijlage Voorziening ‘verduurzaming onderwijshuisvesting’

 

I Aanduiding van de voorziening:

Beschikbaar stellen van cofinanciering door middel van een subsidie aan de schoolbesturen voor het primair en voortgezet onderwijs met een maximale hoogte van 50% van de investeringskosten ten behoeve van een samenhangend pakket uit te voeren duurzaamheidsmaatregelen in een bestaand schoolgebouw. De duurzaamheidsmaatregelen moeten bijdragen aan het reduceren van het energieverbruik en/of het verbeteren van het binnenklimaat.

 

II Datum indienen aanvraag:

De schoolbesturen voor primair en voortgezet onderwijs dienen uiterlijk 15 oktober, in het jaar voorafgaand aan het jaar waarop de investeringen worden gepleegd, een daartoe strekkende onderbouwde subsidieaanvraag in bij het college van burgemeester en wethouders. Voor het jaar 2022 kan tot 1 augustus 2022 nog een aanvraag worden ingediend.

 

III Periode waarvoor de voorziening wordt toegekend:

De voorziening (subsidie) wordt door middel van een beschikking toegekend in het kalenderjaar waarvoor de voorziening is aangevraagd.

 

IV Criteria voor het vaststellen van een voorziening:

 

  • 1.

    De aanvraag moet betrekking hebben op een bestaand onderwijs gebouw in eigendom van het aanvragende schoolbestuur.

  • 2.

    Onder maatregelen met betrekking tot het reduceren van energieverbruik worden onder meer verstaan: isolatie van de bouwkundige schil, compartimentering van gebouw en installaties en efficiënte installaties met een vraag-gestuurde regeling.

  • 3.

    De maatregelen met betrekking tot het verbeteren van het binnenklimaat betreffen onder meer: ventilatiesystemen conform de adviezen van het RIVM, verwarming, koeling en het terugdringen van het energieverbruik. Bij de subsidieaanvraag dient de aanvrager de status van het huidige ventilatiesysteem te omschrijven en een plan van aanpak te overleggen op welke wijze de ventilatie-installatie op orde zal worden gebracht.

  • 4.

    De maatregelen vormen onderdeel van een plan van aanpak door middel van een energieconcept. Hierin worden besparingsdoelstellingen en/of duurzaamheidsambities nader uitgewerkt.

  • 5.

    De aanvraag moet voorzien zijn van offertes die betrekking hebben op de te nemen maatregelen met een toelichting op het te behalen duurzaamheidsresultaat per maatregel.

  • 6.

    De kosten voor het opstellen van een plan van aanpak door middel van een energieconcept door een onafhankelijk adviseur komen eveneens voor 50% in aanmerking voor een gemeentelijke subsidie (maximale advieskosten € 15.000,-).

  • 7.

    Het aanbrengen van zonnepanelen en LED verlichting valt buiten de scope van deze voorziening.

  • 8.

    Verbeteringen van de luchtverversing komt voor een aanvraag in aanmerking mits sprake is van een energiezuinig ventilatiesysteem met warmte terugwinning (ten minste conform Frisse Scholen klasse C).

  • 9.

    Maatregelen die betrekking hebben op het uitvoeren van (achterstallig) onderhoud aan het schoolgebouw komen niet in aanmerking voor subsidie.

 

V Wijze waarop de voorziening wordt toegekend:

  • 1.

    De voor 1 augustus 2022 en voor 15 oktober voor de kalenderjaren daarop ingediende aanvragen worden voor het desbetreffend kalender jaar door de gemeente beoordeeld op compleetheid (en haalbaarheid mede gelet op de vervaltermijnen van de aangeleverde offertes);

  • 2.

    Er wordt een overzicht opgesteld van de ingediende aanvragen. Vervolgens wordt berekend of alle aanvragen in het desbetreffende kalenderjaar in aanmerking kunnen komen voor een bijdrage van 50% gelet op het subsidieplafond (zie VII Afstemmingsoverleg).

  • 3.

    De toegekende aanvragen worden voor 90% als voorschot uitgekeerd .Op basis van een kostenopgave en financiële verantwoording van de uitgevoerde maatregelen wordt de definitieve subsidie van de gemeente vastgesteld.

 

VI Subsidieplafond:

Er is sprake van een jaarlijks subsidieplafond. De maximale bedragen die

voor de totale voorziening beschikbaar worden gesteld zijn:

voor het kalenderjaar 2022: € 432.500

voor het kalenderjaar 2023: € 432.500

voor het kalenderjaar 2024: € 432.500

 

VII Afstemmingsoverleg:

Jaarlijks wordt er met de schoolbesturen (op overeenstemming gericht) overleg gevoerd over de inzet, prioritering en toekenning van de beschikbare middelen door de gemeente. Dit overleg wordt gevoerd aan de hand van ingediende aanvragen en in lijn met de uitgangspunten en planning van het Integraal Huisvestingsplan.

 

VIII Duur van de voorziening:

De voorziening is gekoppeld aan de duur van het bestedingsplan inzet bestemmingsreserve duurzaamheid en energietransitie. In het bestedingsplan is in beginsel voor de periode tot 2050 geld gereserveerd voor de voorziening. Elke vier jaar wordt het subsidieplafond met de maximale bedragen voor de begrotingsjaren daarna vastgesteld.

 

IX Verantwoording:

De voorziening ziet toe op de besteding van de daartoe door de gemeenteraad beschikbaar gestelde middelen als extra impuls voor de verduurzaming van de onderwijshuisvesting.

Periodiek wordt de gemeenteraad geïnformeerd over de besteding van de gelden aan de hand van een overzicht van de toegekende bedragen en de daarmee uitgevoerde maatregelen.

Naar boven