Subsidieregeling Oisterwijk aanvullende noodmaatregelen maatschappelijke partners wegens COVID-19 crisis tweede deel 2021

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oisterwijk maakt

bekend, dat het in zijn vergadering van 7 juni 2022 heeft besloten:

 

gelet op het bepaalde in de Algemene Subsidieverordening gemeente Oisterwijk,

titel 4.2 van de Algemene wet bestuursrecht en de artikelen 149 en 156 van de

Gemeentewet

 

vast te stellen de navolgende:

 

Subsidieregeling Oisterwijk aanvullende noodmaatregelen maatschappelijke partners wegens COVID-19 crisis tweede deel 2021

 

 

 

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

1. Alle begrippen die in deze subsidieregeling worden gebruikt en die niet nader worden omschreven hebben dezelfde betekenis zoals gedefinieerd in de Algemene Subsidieverordening gemeente Oisterwijk.

2. In deze subsidieregeling wordt verstaan onder:

a. ASV: Algemene Subsidieverordening gemeente Oisterwijk

b. Het college: het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oisterwijk.

c. Maatschappelijke partners: een rechtspersoon die subsidie van het college ontvangt, waarbij de activiteiten beleidsmatig zijn gerelateerd aan de subsidieregelingen, en van belang zijn voor de sociale infrastructuur van Oisterwijk. Commerciële partijen met winstoogmerk vallen hier niet onder.

d. Schade: het totaal aan gemiste inkomsten en/of extra uitgaven als gevolg van de COVID-19 maatregelen in de periode 1 juli 2021 tot en met 31 december 2021 bovengenoemde schadeperiode ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Gederfde horeca-inkomsten zijn hiervan uitgezonderd.

Artikel 2 Doel

Met deze subsidieregeling wordt beoogd te voorkomen dat maatschappelijke partners in surseance van betalingen komen en/of failliet gaan als gevolg van de COVID-19 crisis, om daarmee onze sociaal maatschappelijke/culturele infrastructuur voor de stad te behouden.

Artikel 3 Subsidieaanvrager

Voor subsidie komen in aanmerking de maatschappelijke partners die op 1 januari 2021 in de gemeente Oisterwijk zijn gevestigd en hun activiteiten uitvoeren vanuit in de gemeente Oisterwijk gesitueerde huisvesting.

Artikel 4 De subsidiabele kosten

1. Een eenmalige subsidie kan worden verleend als tegemoetkoming in de schade als gevolg van COVID-19 over de periode 1 juli 2021 tot en met 31 december 2021.

Artikel 5 Subsidievereisten

Om in aanmerking te komen voor subsidie wordt voldaan aan de volgende vereisten:

1 door de van overheidswege vanaf 15 maart 2020 opgelegde maatregelen in verband met COVID-19 crisis kon de hoofdactiviteit niet of gedeeltelijk uitgevoerd worden en dat heeft de subsidie aanvrager in financiële problemen gebracht in de periode vermeld in artikel 4 en;

2 de volgende documenten moeten de financiële schade onderbouwen:

a. Een volledig ingevuld en ondertekend aanvraagformulier via het subsidieloket;

b. De jaarrekening van 2019;

c. De oorspronkelijke begroting van 2021;

d. Een overzicht van de schade voor de schadeperiode;

e. Een toelichting op deze schade, waaruit blijkt welke wijzigingen ten opzichte van de oorspronkelijke begroting zijn toe te schrijven aan de COVID-19 maatregelen en waaruit blijkt welke maatregelen de aanvrager heeft ondernomen om de schade te beperken.

Artikel 6 Subsidie weigering

1. Subsidie wordt (deels) geweigerd voor zover de aanvrager gebruik kan maken van:

a. rijks-, provinciale en/of gemeentelijke regelingen ingesteld naar aanleiding van de COVID-19 crisis.

2. Subsidie wordt geweigerd indien de aanvraag afkomstig is van een commerciële partij met winstoogmerk.

3. Subsidie wordt geweigerd indien de aanvraag afkomstig is van een landelijke vereniging/stichting, dit geldt ook voor lokale afdelingen van landelijke verenigingen/stichtingen.

4. Uit de toelichting op de schade, bedoeld in artikel 5, lid 2 onder e, blijkt dat de aanvrager niet al het redelijkerwijs mogelijke heeft gedaan of nagelaten om de schade als gevolg van de COVID-19 maatregelen te beperken.

Artikel 7 Subsidieplafond/de verdeling van de subsidie

1. Het subsidieplafond voor het subsidiëren van activiteiten, zoals bedoeld in deze subsidieregeling staat gelijk aan het budget dat de gemeenteraad voor deze subsidieregeling ter beschikking stelt.

2. Indien het bedrag waarvoor op grond van deze subsidieregeling subsidie zou moeten worden verleend aan degenen die daartoe tijdig een aanvraag hebben ingediend groter is dan het op grond van het in het eerste lid vastgestelde plafond, wordt de verdeling als volgt vastgesteld. Ten eerste wordt in dat geval gerekend met een maximaal subsidiebedrag per aanvrager van € 75.000,00. Indien het subsidieplafond ook dan al is bereikt, wordt per aanvrager het bedrag toegekend dat gelijk is aan het percentage van het aangevraagde bedrag (met een maximum van € 75.000,00) dat gelijk staat aan het percentage dat het subsidieplafond bedraagt ten opzichte van het totaal aangevraagde bedrag (uitgaande van een maximum per aanvrager van € 75.000,00). Indien er uitgaande van een maximum van € 75.000,00 per aanvrager nog gelden beschikbaar zijn, worden deze gelijkelijk onder de aanvragers verdeeld, totdat het subsidieplafond is bereikt. Mocht daarbij een aanvrager zijn geheel aangevraagde subsidie toegekend krijgen, dan wordt de rest van de gelden gelijkelijk verdeeld onder de aanvragers die dan overblijven.

Artikel 8 Aanvraagtermijn

In afwijking van het bepaalde in artikel 7 van de ASV met betrekking tot de aanvraagtermijn kan een aanvraag voor subsidie ingediend worden vanaf datum bekendmaking publicatie tot uiterlijk 1 augustus 2022.

Artikel 9 Beslistermijn (en wijze van besluitvorming)

In afwijking van het bepaalde in artikel 8 in de ASV met betrekking tot de beslistermijn, beslist het college binnen 3 weken na ontvangst de sluitingstermijn. Deze termijn kan eenmaal voor ten hoogste 4 weken worden verdaagd.

Artikel 10 Betaling en vaststelling subsidie

1. In aanvulling op het bepaalde in de ASV met betrekking tot de betaling en bevoorschotting worden op basis van deze subsidieregeling verstrekte subsidies direct ambtshalve vastgesteld en in één keer betaalbaar gesteld.

2. In aanvulling op het eerste lid kan het college steekproefsgewijs om financiële verantwoording vragen.

3. Indien uit de steekproef blijkt dat de verstrekte subsidie niet voor het doel zoals genoemd in artikel 2 is aangewend, vordert het college de volledige subsidie terug.

Artikel 11 Inwerkingtreding

Deze subsidieregeling treedt in werking met ingang van de dag volgend op haar bekendmaking en geldt tot 1 augustus 2022 voor aanvragen betrekking hebbend op activiteiten vanaf 1 juli 2021 tot 31 december 2021.

Artikel 12 Hardheidsclausule

In gevallen waarin deze beleidsregel niet voorziet, of waarin de regeling leidt tot onbillijkheden, beslist het college.

 

Oisterwijk, 7 juni 2022

Het college van burgemeester en wethouders van Oisterwijk,

Secretaris, Coen Boode

de Burgemeester, Hans Janssen

Naar boven