Besluit tot wijziging van de Beleidsregels Participatiewet, IOAW, IOAZ en Bbz 2004 Maassluis, Vlaardingen en Schiedam 2020

Het dagelijks bestuur van Stroomopwaarts, namens de colleges van burgemeester en wethouders van Maassluis, Vlaardingen en Schiedam,

overwegende,

 

gelet op de Participatiewet, de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemers, de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen, artikel 4:81 en volgende van de Algemene wet bestuursrecht en het Besluit bijstandverlening zelfstandigen 2004;

 

besluit vast te stellen de volgende:

 

Besluit tot wijziging van de Beleidsregels Participatiewet, IOAW, IOAZ en Bbz 2004 Maassluis, Vlaardingen en Schiedam 2020

Artikel I

Artikel 6.6 – Specifieke kostensoorten, eerste lid, onderdeel c, wordt als volgt gewijzigd:

  • c.

    wanneer bijstand verleend wordt voor woninginrichting, is de bijstand afgestemd op de noodzakelijke aan te schaffen duurzame gebruiksgoederen maar maximaal:

    • i.

      € 2.005,00 alleenstaande kamerbewoner;

    • ii.

      € 2.835,00 alleenstaande zelfstandig wonend;

    • iii.

      € 3.972,00 gehuwden / gezin van 2 personen;

    • iv.

      € 4.661,00 gezin van 3 personen;

    • v.

      € 5.258,00 gezin van 4 personen;

    • vi.

      € 6.267,00 gezin van 5 personen;

    • vii.

      € 382,00 voor elk inwonend ten laste komend kind meer;

    • viii.

      € 3.972,00 gedeeld door het aantal kostendelers voor een kostendeler.

  • d.

    wanneer er sprake is van het voor het eerst zelfstandig, of opnieuw zelfstandig wonen, niet zijnde het voor het eerst verlaten van het ouderlijk huis, wordt voor de kosten van de eerste huurnota bijzondere bijstand om niet verstrekt.

Artikel III toelichting artikel I

Elke aanvraag moet op individuele gronden worden beoordeeld. Bij het beoordelen van bijzondere bijstand bij een woninginrichting wordt onderzocht welke duurzame gebruiksgoederen daadwerkelijk noodzakelijk zijn. Mogelijk zijn er nog goederen aanwezig van een eerdere woning.

Het maximale bedrag is bedoeld voor inwoners die geen duurzame gebruiksgoederen mee hebben kunnen nemen en niet in staat zijn (geweest) om geld te reserveren. Dit zijn onder andere mensen die door hun ex-partner het huis zijn uitgezet zonder iets mee te mogen nemen, mensen die dakloos zijn geweest, mensen wiens vorige huisraad kwijtgeraakt zijn bij een uithuiszetting, statushouders, enzovoorts.

 

Een gezin kan bestaan uit een alleenstaande ouder met zijn ten laste komende kind(eren) of gehuwden met hun ten laste komende kind(eren).

Artikel IV toelichting artikel II

Een inwoner, die voor het eerst of opnieuw zelfstandig gaat wonen, krijgt bijzondere bijstand voor de eerste huurnota (1e huur en administratiekosten) in de vorm van een gift. De reden hiervoor is omdat de huur altijd voor de 1e van de maand binnen moet zijn (dus vooraf). De uitkering wordt altijd pas achteraf overgemaakt. Om te voorkomen dat er direct huurachterstanden ontstaan bij aanvang van de uitkering wordt om die reden de bijzondere bijstand om niet verstrekt.

 

Er sprake is van het voor het eerst zelfstandig, of opnieuw zelfstandig wonen, na het verlaten van een AZC, crisis- of andere woonopvang, verzorgings- of verplegingshuis, psychiatrisch ziekenhuis of detentie.

Artikel V

Dit besluit tot wijziging van de beleidsregels treedt in werking op de eerste dag van de maand volgend op de maand waarin publicatie in het elektronisch gemeenteblad plaatsvindt.

Aldus vastgesteld in het dagelijks bestuur Stroomopwaarts van 15 december 2021,

de voorzitter,

S.B. Kuiper

de secretaris,

N.C. van der Wekken

Naar boven