Herstelbesluiten bestemmingsplan Lorentzstraat 17a en omgevingsvergunning voor het bouwen van 17 woningen aan de Dool-Om-Bergh 2 t/m 18 (voormalig Lorentzstraat 17A)

Het college van burgemeester en wethouders van Amersfoort maakt ter voldoening aan het bepaalde in artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) en artikel 6:19 Algemene wet bestuursrecht (Awb) bekend dat de gemeenteraad op 31 mei 2022 een herstelbesluit heeft genomen met betrekking tot het bestemmingsplan Lorentzstraat 17a. Het college heeft eveneens - met toepassing van artikel 6:19 Algemene wet bestuursrecht - een herstelbesluit genomen omtrent de verleende omgevingsvergunning (nr. OVU-1024444) voor het bouwen van 17 woningen, het aanbrengen van penanten bij de entree, het realiseren van een terreinafscheiding, het kappen van een esdoorn aan de Dool-om-Bergh 2 t/m 18 (voorheen Lorentzstraat 17a).

Deze besluiten volgen uit de tussenuitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State d.d. 11 augustus 2021 met nummer 202100431/1/R4.

Aanleiding herstelbesluiten

Op 24 november 2020 heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan Lorentzstraat 17a vastgesteld en op 2 december 2020 is met toepassing van de coördinatieregeling (artikel 3.30 Wro) een omgevingsvergunning verleend voor de bouw van 17 woningen aan de Lorentzstraat 17a. Tegen deze besluiten is beroep ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State en is door de Afdeling vervolgens de bovengenoemde tussenuitspraak gedaan. De gemeente is in de tussenuitspraak in de gelegenheid gesteld om een gebrek in het vaststellingsbesluit van het bestemmingsplan te herstellen en daarover een nieuw besluit te nemen (bestuurlijke lus).

De wijziging in het bestemmingsplan heeft betrekking op de volgende onderdelen: 1. Er is een akoestisch onderzoek uitgevoerd naar de omliggende bedrijven van de locatie Lorentzstraat 17a. Dat heeft geleid tot aanpassing van de plantoelichting en in het bijzonder paragraaf 4.3.3 ‘Bedrijven en milieuzonering’; 2. Aanpassing van de verbeelding door het toevoegen van de functieaanduiding ‘geluidscherm’ aan de noord- en westzijde van het perceel Lorentzstraat 17a ; 3. Aanpassing van de regels (artikel 6.4 en 6.5) door het toevoegen van een ‘voorwaardelijke verplichting’ met betrekking tot de bouw en instandhouding van een tuinmuur/geluidscherm tussen de bestaande bedrijfspercelen en de nieuwe woningen. De wijziging van de omgevingsvergunning heeft betrekking op het toevoegen van een geluidwerende tuinmuur met een hoogte van 2,5 meter aan de noord- en westzijde van het perceel Lorentzstraat 17a.

Ter inzage

Het (herstelde) bestemmingsplan Lorentzstraat 17a en de (herstelde) omgevingsvergunning voor de bouw van 17 woningen aan de Lorentzstraat 17a met de bijbehorende stukken liggen vanaf 10 juni 2022 tot en met 21 juli 2022 ter inzage. Ze zijn in te zien in de publiekshal van het stadhuis, Stadhuisplein 1. Het (herstelde) bestemmingsplan en de omgevingsvergunning zijn ook in te zien via de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl met de plancodering: NL.IMRO.0307.BP00183-0302 of via de gemeentelijke website www.amersfoort.nl/bestemmingsplannen (plannen in procedure -> verleende omgevingsvergunningen (projectafwijkingsbesluit / coördinatieregeling) -> coördinatieregeling verlenen omgevingsvergunning ‘Lorentzstraat 17a’ en vaststelling bestemmingsplan ‘Lorentzstraat 17a’ herstelbesluiten).

Beroep instellen

Een belanghebbende kan beroep instellen tegen de genoemde herstelbesluiten, die voor beroep als één besluit worden gezien. Het beroep moet worden ingediend in de periode vanaf 10 juni tot en met 21 juli 2022 en kan uitsluitend worden gericht tegen de in de herstelbesluiten (bestemmingsplan en omgevingsvergunning) aangebrachte wijzigingen. Een beroepschrift kunt u indienen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, EA ‘s-Gravenhage. Het beroepschrift bevat in elk geval uw naam, adres, de dagtekening en een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht.

Een eerder ingesteld beroep bij de Raad van State, dat is gericht tegen de vaststelling van het genoemde bestemmingsplan heeft op grond van artikel 6:19 van de Algemene wet bestuursrecht mede betrekking op het onderhavige besluit tot herstel van het bestemmingsplan. Voor zover een eerder ingesteld beroep bij de Raad van State is gericht tegen de verlening van de genoemde omgevingsvergunning heeft dit beroep op grond van artikel 6:19 van de Algemene wet bestuursrecht mede betrekking op het onderhavige besluit tot herstel van de omgevingsvergunning. Voor het instellen van beroep is griffierecht verschuldigd.

Naar boven