Besluit van burgemeester en wethouders van Oudewater houdende een wijziging van de nadere regels en beleidsregels maatschappelijke ondersteuning gemeente Oudewater 2022

 

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oudewater;

gelet op de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015;

gelet op de Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Oudewater 2020;

 

Besluit:

I.

aan hoofdstuk 6 van de Nadere regels en beleidsregels maatschappelijke ondersteuning gemeente Oudewater 2022 artikel 6.10 toe te voegen, dat komt te luiden:

“6.10 Financiële zelfredzaamheid

  • 1.

    Bij de maatwerkvoorziening hulp bij het huishouden worden bij de beoordeling van de eigen kracht de financiële mogelijkheden meegewogen. Wanneer uit het onderzoek blijkt dat een inwoner financieel daadkrachtig is om de voorziening te kunnen bekostigen dan wordt dit in principe als een oplossing gezien voor de ondersteuningsbehoefte in eigen kracht.

  • 2.

    Er vindt geen onderzoek plaats op een melding hulp bij huishouden wanneer de inwoner niet zijn meest recente belastingaangifte of aanslag inkomensbelasting toont. Na de melding heeft de inwoner drie (3) weken de tijd om de belastingaangifte of aanslag inkomensbelasting in te leveren zodat het gezinsinkomen kan worden vastgesteld. Na ontvangst van de genoemde bewijsstukken zal het verdere onderzoek gaan plaatsvinden.

  • 3.

    Bij het verdere onderzoek wordt rekening gehouden met alle omstandigheden, mogelijkheden en beperkingen van de inwoner.

  • 4.

    De gemeente Oudewater gaat uit van twee inkomensgrenzen:

  • a.

    Niet AOW-gerechtigden

  • b.

    AOW-gerechtigden

 

2022

Bruto inkomen

Wettelijk minimumloon

150% wettelijk minimumloon

200% wettelijk

minimumloon

AOW-gerechtigd

Niet AOW- gerechtigd

Maand

€ 1.725

€ 2.587,5

€ 3.450

Jaar

€ 20.700

€ 31.050

€ 41.400

 

  • 5.

    Er zijn omstandigheden waarbij een inwoner een inkomen heeft dat hoger is dan 150% of 200% van het bruto wettelijk minimumloon en dat er toch aanspraak kan zijn op de maatwerkvoorziening hulp bij het huishouden. Uitgangspunt is dan het feitelijk besteedbaar inkomen. Bij het bepalen van het feitelijk besteedbaar inkomen wordt geen rekening gehouden met de hoogte en aflossingen voor hypotheekschulden en/of studieschuld. Voorbeelden waar rekening mee wordt gehouden zijn:

a. Er is beslag gelegd op het (gezins)inkomen.

b. Er is sprake van een problematische schuldensituatie bijvoorbeeld door een traject in de Wet schuldsanering natuurlijke personen.

c. Er is sprake van persoonlijke onvermijdbare kosten waardoor de draagkracht afneemt (bijvoorbeeld reiskosten woon-/werkverkeer die buiten de vergoeding van de werkgever vallen).

d. Er is sprake van chronische ziekte of beperking waardoor er ook sprake is van andere, aantoonbare hoge kosten waar geen vergoeding voor wordt ontvangen.”

II.

Deze wijzigingen voor nieuwe aanvragen in werking te laten treden op 1 juli 2022.

 

Aldus besloten door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oudewater in de vergadering van 24 mei 2022.

De secretaris, De burgemeester,

mr. J.J. Michel Drs. D.C. de Vries

Naar boven