Wijzigingsbesluit Nadere regels subsidie isoleren particuliere woningen in de gemeente Schouwen-Duiveland 2020

 

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Schouwen-Duiveland;

 

gelet op artikel 160 van de Gemeentewet en artikel 2.2, lid 5 van Algemene Subsidieverordening Schouwen-Duiveland 2013;

 

besluit:

 

vast te stellen de navolgende wijziging van de Nadere regels subsidie isoleren particuliere woningen in de gemeente Schouwen-Duiveland 2020.

 

Artikel I Wijziging Nadere regels subsidie isoleren particuliere woningen in de gemeente Schouwen-Duiveland 2020

 

De nadere regels subsidie isoleren particuliere woningen in de gemeente Schouwen-Duiveland 2020 worden als volgt gewijzigd:

 

A. In de begripsbepaling vervallen:

 

Definitief energielabel: Een definitief energielabel laat zien hoe energiezuinig uw huis is. Het label maakt duidelijk welke energiebesparende maatregelen mogelijk zijn. De labelklassen voor woningen lopen van A t/m G. Woningen met een A-label zijn het energiezuinigst, woningen met een G-label zijn het minst energiezuinig. Het label geeft ook een overzicht van woningkenmerken, zoals het woningtype, isolatie, beglazing en verwarming.

 

B. Artikel 4 subsidiecriteria komt als volgt te luiden:

 

Artikel 4 Subsidiecriteria

Om voor een subsidie in aanmerking te komen gelden de volgende voorwaarden:

a. De aanvrager is eigenaar van de woning waarvoor subsidie wordt aangevraagd;

b. De aanvrager staat in de BRP als bewoner geregistreerd op het adres van de woning waarvoor subsidie wordt aangevraagd. Eigenaren die nog niet ingeschreven staan in verband met renovatie komen ook in aanmerking voor subsidie;

c. Subsidie wordt verleend voor het laten nemen van de hier genoemde isolerende maatregelen: dakisolatie, vloerisolatie, gevelisolatie (spouwmuurisolatie), HR++glas en Triple glas;

d. De woning dient gebouwd te zijn voor 1975;

e. De aanvraag voor subsidie moet zijn ingediend voordat de isolerende maatregelen zijn getroffen;

f. De kosten van de te nemen maatregelen moeten blijken uit een offerte;

g. Per woning kan eenmaal aanspraak gemaakt worden op deze regeling;

h. De isolerende maatregelen waarvoor subsidie wordt verleend, moeten binnen 6 maanden na toekenning uitgevoerd worden door derden, blijkend uit de rekening van het werk.

 

C. Toelichting subsidiecriteria onder artikel 4 komt als volgt te luiden:

 

Artikel 4 Subsidiecriteria

De regeling is bedoeld voor bewoners van een bestaande woning die een dergelijke bijdrage nodig hebben als stimulering om isolerende maatregelen te treffen. De keuze om de subsidie alleen beschikbaar te stellen voor woningen die gebouwd zijn voor 1975, komt omdat woningen voor dit jaartal niet of nauwelijks geïsoleerd zijn. De uitdaging zit erin om juist deze oudere voorraad te voorzien van een betere isolerende schil.

De maatregelen waar de regeling voor geldt betreffen isolatiemaatregelen van vloer, gevel en dak, Daarnaast is ook bij vervanging van glas naar HR++ glas en triple glas subsidie mogelijk. Het rendement van deze maatregel is echter veel lager dan de overige isolatiemaatregelen, zeker als men al dubbel glas heeft.

Subsidie wordt slechts verstrekt voor eigenaren van bestaande woningen. Woningen die nieuw gebouwd worden, hebben geen recht op deze subsidie

Er kan slechts 1 maal per woning gebruik gemaakt worden van deze regeling. Hierdoor wordt voorkomen dat eigenaren de maatregelen uitsmeren over een langere periode, dat de gemeente met meerdere aanvragen per eigenaar gelijktijdig aan het werk is en dat kans op onjuiste toepassing van de regeling hierdoor groter is.

Subsidie wordt enkel verleend voor isolerende maatregelen die nog niet zijn uitgevoerd op het moment van indiening van de aanvraag en die uitgevoerd worden door een bedrijf. Werkzaamheden die zelf worden gedaan komen niet voor subsidie in aanmerking.

Artikel II Slotbepalingen

1. Dit besluit wordt aangehaald als: Wijzigingsbesluit Nadere regels subsidie isoleren particuliere woningen in de gemeente Schouwen-Duiveland.

2. Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na die van bekendmaking.

 

Aldus besloten in de vergadering van het college van burgemeester en wethouders op 24 augustus 2021,

M.K. van den Heuvel J. Chr. van der Hoek MBA

Secretaris Burgemeester

Naar boven