Eerste wijziging Beleidsregels maatschappelijke ondersteuning gemeenten Ermelo, Harderwijk en Zeewolde 2022

Burgemeester en wethouders van de gemeente Zeewolde,

 

gelezen het voorstel van team Maatschappelijke ontwikkeling en ondersteuning d.d. 16 mei 2022;

gelet op artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht, de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015, de Integrale Verordening sociaal domein gemeenten Ermelo, Harderwijk en Zeewolde en de Beleidsregels maatschappelijke ondersteuning gemeenten Ermelo, Harderwijk en Zeewolde 2022;

 

Besluit

 

vast te stellen de eerste wijziging Beleidsregels maatschappelijke ondersteuning gemeenten Ermelo, Harderwijk en Zeewolde 2022

Artikel 1.

De Beleidsregels maatschappelijke ondersteuning gemeenten Ermelo, Harderwijk en Zeewolde 2022 worden als volgt gewijzigd:

 

A

 

Artikel 3.1.2 komt als volgt te luiden:

 

  • 1.

    Op grond van individuele omstandigheden komt het college gemotiveerd tot een tijdsindicatie. De normtijden zijn een richtlijn. De individuele omstandigheden zijn de basis voor het besluit. Om tot een passend volume (aantal minuten per week) te komen gebruikt het college het normenkader Huishoudelijke Ondersteuning 2019 van bureau HHM.

  • 2.

    Het normenkader Huishoudelijke Ondersteuning 2019 wordt gebruikt om uniformiteit in de toekenning van hulp bij het huishouden na te streven. Iedere individuele situatie wordt separaat onderzocht en er wordt met behulp van de richtlijn ondersteuning op maat toegekend. Het college kan afwijken met zowel op- als neerwaartse bijstellingen. Hierbij wordt gemotiveerd aangegeven waarom wordt verhoogd of verlaagd.

  • 3.

    Hulp bij het huishouden wordt alleen toegekend voor de noodzakelijke huishoudelijke activiteiten. Er wordt niet meer tijd toegekend dan nodig is voor de essentiële woonfuncties van de inwoner en de andere huisgenoten.

  • 4.

    Het bepalen van de normtijd (omvang, in minuten per week) verloopt in drie stappen:

    • a.

      Tijdens het gesprek vaststellen welke individuele omstandigheden invloed hebben op de tijdsindicatie om tot een schoon en leefbaar huis te komen;

    • b.

      Beoordelen of het normenkader in het concrete geval voldoende is om een schoon en leefbaar huis te realiseren of dat individuele omstandigheden een aanpassing van het aantal minuten per week rechtvaardigen;

    • c.

      Vaststellen of aanvullende voorzieningen noodzakelijk zijn om de zelfredzaamheid van de belanghebbende te ondersteunen dan wel te verbeteren.

Artikel 2.
  • 1.

    Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na bekendmaking.

  • 2.

    Het besluit zal worden aangehaald als ‘Eerste wijziging Beleidsregels maatschappelijke ondersteuning gemeenten Ermelo, Harderwijk en Zeewolde 2022’.

Aldus vastgesteld in de vergadering van burgemeester en wethouders van de

gemeente Zeewolde d.d. 24 mei 2022.

Zeewolde,

Burgemeester en Wethouders voornoemd,

de secretaris,

K.C. Hamstra

de burgemeester,

G.J. Gorter

Naar boven