Gemeente Rhenen - subsidieregeling Nationaal programma Onderwijs en aanvulling voor- en vroegschoolse educatie

 

 

Het college van Burgemeester en wethouders maakt bekend dat zij op 17 mei 2022 de subsidieregeling Nationaal programma Onderwijs en aanvulling voor- en vroegschoolse educatie heeft vastgesteld. Deze regels gelden vanaf het subsidiejaar 2022 tot en met 31 juli 2025. De regels treden in werking op de dag na publicatie in het digitaal gemeenteblad (www.overheid.nl). De volledige tekst van de Subsidieregelingen kunt u, op afspraak, inzien in het Huis van de gemeente aan de Nieuwe Veenendaalseweg 75. Daarnaast zijn de Subsidieregelingen te vinden op onze website: www.rhenen.nl.’’

 

 

Subsidie wordt uitsluitend verleend aan gesubsidieerde VVE-kindcentra, een school of onderwijsinstelling zoals bepaald volgens de Wet op het primair onderwijs (WPO) of de Wet op het voortgezet onderwijs (WVO). De organisatie moet gevestigd zijn in de gemeente Rhenen.

 

Artikel 9a: Subsidieregeling nationaal programma onderwijs en aanvulling voor- en vroegschoolse educatie

Subsidieplafond: de specifieke uitkering Nationaal Programma Onderwijs en het resterend budget uit de specifieke uitkering Onderwijsachterstanden beleidsperiode 2019-2022.

De definitieve hoogte van het subsidieplafond wordt samengesteld uit de hoogte van de specifieke uitkering Nationaal Programma Onderwijs (NPO) en het resterend budget uit de specifieke uitkering onderwijsachterstanden 2019-2022. De specifieke uitkering NPO kan worden ingezet tot en met 31 juli 2025. Het resterende budget afkomstig uit de middelen onderwijsachterstanden kan tot en met 31 december 2022 worden ingezet. Daarnaast is er nog een bedrag beschikbaar dat overgeheveld kan worden uit de specifieke uitkering onderwijsachterstanden 2022. Dit laatste bedrag mag over de periode 2023-2026 worden ingezet.

Niet alle middelen uit de specifieke uitkering Nationaal Programma Onderwijs en specifieke uitkering onderwijsachterstanden worden middels een subsidie ingezet. De subsidies worden tot en met 31 juli 2023 verstrekt. Daarna is 2 keer verlenging met een jaar mogelijk. Verlenging is mede afhankelijk van het beschikbare subsidieplafond. Daarnaast wordt op basis van een tussenrapportage/verantwoording gekeken welke activiteiten aan het doel van de subsidie bijdragen.

Doel van de subsidie

Het doel is om samen met de kinderopvang, scholen en andere partners de vertragingen en achterstanden bij kinderen en jongeren als gevolg van de corona lock-downs terug te brengen. En om op langere termijn de uitgangspositie van jongeren in de samenleving te versterken.

De inzet moet voldoen aan de eisen van het Nationaal Programma Onderwijs en/of het Gemeentelijk Onderwijs Achterstanden Beleid (GOAB).

Activiteiten die in aanmerking komen voor subsidie

Een subsidie kan worden verleend voor activiteiten op cognitief, executief, sociaal en emotioneel vlak in aanvulling op de interventies die de scholen nemen.

Soort subsidie

Incidentele subsidie; De subsidie wordt niet structureel verleend.

Voorschoolse periode

A: Om de vertraging als gevolg van de coronapandemie in te lopen in de voorschoolse periode voor kinderen die in aanmerking komen voor voorschoolse educatie.

A1: Subsidie wordt uitsluitend verleend aan gesubsidieerde VVE-kindcentra die gevestigd zijn in de gemeente Rhenen en die voldoen aan de vereisten om in aanmerking te komen voor subsidie vve op grond van de subsidieregeling voor- en vroegschoolse educatie 2022.

Subsidie voor de inzet van een medewerker ten behoeve van extra ondersteuning voor VVE-peuters, individueel of in een kleine groep, die door corona achterstand hebben opgelopen.

Criteria:

 

  • 1.

    Subsidie kan worden verleend voor de inzet van expertise in of rond de VVE-groepen ter verhoging van de ontwikkeling van VVE-peuters conform de kwaliteitseisen in de Wet kinderopvang.

  • 2.

    De ingezette medewerker heeft een relevante opleiding en is in het bezit van een Verklaring omtrent gedrag.

  • 3.

    Uiterlijk 1 februari 2023 wordt een verantwoording/tussenrapportage met de resultaten tot 1 januari 2023 ingediend.

Subsidieaanvraag

De aanvraag bevat de gegevens volgens de Algemene Subsidie Verordening gemeente Rhenen 2019 (ASV) (art 6) en het aanvraagformulier. Aanvullend worden de volgende gegevens geleverd:

  • 1.

    Het aantal uren dat wordt ingezet en op welke wijze, individueel of groepsgewijs;

  • 2.

    Een beschrijving van de activiteiten.

A2: Taalontwikkeling - Taalspecialist

A3: Monitoring

A 3.1 Motorische ontwikkeling

A 3.2 Logopedische ontwikkeling

Preventieve screening door een logopedist gericht op tijdige herkenning van logopedische problematiek bij kinderen waarbij er twijfels zijn over de taalontwikkeling of die een vve-indicatie hebben.

De logopedist:

  • 1.

    staat geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici (beroepsgroep logopedie)

  • 2.

    werkt volgens de beroepscode voor logopedisten;

  • 3.

    borgt voor zover de activiteiten betrekking hebben op logopedische screening dat deze een onafhankelijk karakter heeft, dat wil zeggen dat er geen relatie bestaat tussen de screenende logopedist en de behandelend logopedist;

  • 4.

    werkt samen met de Jeugdgezondheidszorg (JGZ);

  • 5.

    registreert de resultaten van de preventieve activiteiten en/of logopedische screening.

Ouders hebben een vrije keuze voor een behandelaar in het geval er bij een leerling logopedische problemen worden ontdekt;

A4: Talentontwikkeling op cognitief, executief, sociaal en emotioneel vlak.

Activiteiten die het welbevinden van kinderen vergroten, zoals muziek, cultuur en natuur.

A5: Spelbegeleiding (pedagogisch medewerker, uitvoering spelbegeleiding, Springlab)

Subsidieverdeling en -plafond

A1: De subsidie wordt verdeeld op basis van het procentueel aantal VVE-peuters in de VVE-opvangorganisatie in verhouding tot het gezamenlijke aantal VVE-peuters bij de vve-opvangorganisaties in Rhenen. Subsidie wordt toegekend op basis van het gemiddelde aantal vve-peuters van 2 en 3 jaar op peildatum 1 oktober 2021 en 1 april 2022.

Voor de subsidie zijn tot en met 31 juli 2023 de volgende bedragen beschikbaar:

A 1: € 64.000,- voor 2022 en € 37.333,- tot en met 31 juli 2023.

A 2: Subsidieplafond scholen en kinderopvang is samengevoegd. Zie B1.

A 3.1 € 7.000,- voor 2022 en € 2.900,- tot en met 31 juli 2023.

A 3.2 € 3.000,- voor 2022 en € 3.000,- tot en met 31 juli 2023.

A 4: € 4.000,- voor 2022 en € 4.000,- tot en met 31 juli 2023.

A 5: € 60.600,- voor 2022.

Primair Onderwijs

B: Om onderwijsvertragingen en achterstanden bij kinderen als gevolg van de coronapandemie in te lopen op cognitief, executief, sociaal en emotioneel vlak in aanvulling op de interventies die scholen zelf nemen.

Criteria

Subsidie wordt uitsluitend verleend aan de school of onderwijsinstelling zoals bepaald volgens de Wet op het primair onderwijs (WPO) en die gevestigd is in de gemeente Rhenen.

B 1: Taalontwikkeling - Taalspecialist

B 2: Monitoring.

B 2.1 Motorische ontwikkeling

B 2.2 Logopedische ontwikkeling

Preventieve screening door een logopedist gericht op tijdige herkenning van logopedische problematiek bij de leerlingen in groep 2.

De logopedist:

  • 1.

    staat geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici (beroepsgroep logopedie)

  • 2.

    werkt volgens de beroepscode voor logopedisten;

  • 3.

    borgt voor zover de activiteiten betrekking hebben op logopedische screening dat deze een onafhankelijk karakter heeft, dat wil zeggen dat er geen relatie bestaat tussen de screenende logopedist en de behandelend logopedist;

  • 4.

    werkt samen met de Jeugdgezondheidszorg (JGZ);

  • 5.

    registreert de resultaten van de preventieve activiteiten en/of logopedische screening.

Ouders hebben een vrije keuze voor een behandelaar in het geval er bij een leerling logopedische problemen worden ontdekt;

B 3 Talentontwikkeling op cognitief, executief, sociaal en emotioneel vlak.

Activiteiten die het welbevinden van kinderen vergroten, zoals muziek, cultuur en natuur.

Subsidieverdeling en –plafond:

Voor de subsidie zijn tot en met 31 juli 2023 de volgende bedragen beschikbaar:

B 1 € 50.000,- voor 2022 en € 14.500,- tot en met 31 juli 2023.

B 2.1 € 12.000,- voor 2022 en € 11.200,- tot en met 31 juli 2023

B 2.2 € 12.000,- voor 2022 en € 12.000,- tot en met 31 juli 2023.

B 3 € 18.000,- voor 2022 en € 18.000,- tot en met 31 juli 2023.

C: Voortgezet onderwijs

C: Om onderwijsvertragingen en achterstanden bij kinderen als gevolg van de coronapandemie in te lopen op cognitief, executief, sociaal en emotioneel vlak in aanvulling op de interventies die scholen zelf nemen.

In het voortgezet onderwijs zijn met name achterstanden op sociaal-emotioneel gebied ontstaan. Vooral de 12+ jongeren hebben lange tijd geen fysiek onderwijs kunnen volgen en konden elkaar nauwelijks ontmoeten en sociaal ontwikkelen.

Door de impact van corona, zowel op kinderen zelf als in hun privésituatie, is de behoefte aan schoolmaatschappelijk werk momenteel groter. Daarom wordt een deel van de middelen vanuit het NPO gebruikt om het schoolmaatschappelijk werk de komende periode uit te breiden. Dit wordt niet middels subsidie bekostigd.

Criteria:

Subsidie wordt uitsluitend verleend aan de school of onderwijsinstelling zoals bepaald volgens de Wet op het voortgezet onderwijs (WVO) en die gevestigd is in de gemeente Rhenen.

C 1 Activiteiten op het gebied van sociaal emotionele ontwikkeling.

Subsidieverdeling en –plafond:

C 1 € 6.000,- voor 2022 en € 6.000,- tot en met 31 juli 2023.

Algemeen

De kosten voor activiteiten die niet gericht zijn op het inlopen van de onderwijsvertragingen of achterstanden als gevolg van de coronapandemie en de kosten die al op een andere wijze worden gesubsidieerd of bekostigd komen niet voor subsidie in aanmerking.

Subsidieaanvraag:

De aanvraag bevat naast de vereisten uit de Algemene subsidieverordening gemeente Rhenen 2019 in elk geval:

  • 1.

    een duidelijke beschrijving van de aanpak/de activiteiten waarvoor de subsidie wordt aangevraagd en de doelen en resultaten welke met die activiteiten worden nagestreefd, en hoe de activiteiten daaraan bijdragen;

  • 2.

    een duidelijke beschrijving van de doelgroep en de aantallen kinderen/leerlingen waarop de aanpak is gericht;

  • 3.

    een beschrijving van hoe de kwaliteit geborgd wordt;

  • 4.

    een sluitende begroting voor de subsidie die wordt aangevraagd, met een heldere onderbouwing van de kosten, met onderscheid tussen personele en materiële kosten;

  • 5.

    een duidelijke beschrijving van hoe de beoogde doelen en resultaten gemonitord worden, het bereik, de kwaliteit en de opbrengsten;

  • 6.

    Indien de aanvraag door 1 organisatie namens meerdere organisaties wordt ingediend moet deze door elke partij zijn getekend. De kinderopvangorganisaties en het primair onderwijs kunnen ook gezamenlijk een aanvraag indienen. De beschikbare subsidiebedragen worden dan bij elkaar gevoegd.

Subsidievaststelling

Bij de aanvraag tot vaststelling van de subsidie dient de aanvrager, in aanvulling op hetgeen is bepaald in de Algemene subsidieverordening Rhenen 2019 inhoudelijk te rapporteren welke resultaten zijn behaald ten aanzien van de oorspronkelijke aanvraag voor subsidie.

De aanvraag tot vaststelling moet uiterlijk binnen 2 maanden na afloop van de subsidieperiode worden ingediend bij het college van burgemeester en wethouders (d.w.z. uiterlijk 1 oktober 2022).

Indien de subsidie gezamenlijk door meerdere organisaties is aangevraagd moet de aanvraag subsidievaststelling/tussenverantwoording door elke partij worden getekend. De organisatie die namens het collectief de aanvraag indient is ook verantwoordelijk voor het indienen van de aanvraag subsidievaststelling.

Hardheidsclausule

In de gevallen waarin deze regeling niet voorziet beslist het college. Het college kan van de bepalingen in deze regeling afwijken, als de toepassing ervan zou leiden tot onbillijkheden van overwegende aard,

Werkingstermijn

Deze regeling treedt op de dag na de bekendmaking in werking en werkt terug tot 1 januari 2022. Deze regeling vervalt per 31 juli 2025. De subsidie wordt de eerste keer voor een periode tot en met juli 2023 verstrekt. Daarna kan de termijn telkens met een jaar worden verlengd.

Voor verlenging van de subsidie moet uiterlijk 1 februari voorafgaand aan de start van de nieuwe subsidieperiode (1 augustus) een verantwoording/tussenrapportage worden ingeleverd. Uiterlijk 1 mei moet een nieuwe subsidieaanvraag voor de komende subsidieperiode (vanaf augustus) worden ingediend.

Het niet tijdig indienen van deze gegevens kan aanleiding zijn de subsidie stop te zetten of te wijzigen. Als uit de verantwoording/tussenrapportage blijkt dat de activiteiten niet voldoende bijdragen aan de doelen en/of resultaten kan de subsidie door de gemeente worden stopgezet of aangepast.

Referentiebeleidsdocumenten

  • 1.

    Nationaal Programma Onderwijs

  • 2.

    Subsidieregeling voor- en vroegschoolse educatie

Naar boven