Voorgenomen verkoop van 1 m² grond en het vestigen van een recht van opstal voor een brug door de gemeente Den Haag ten behoeve van de heer J.C. Borgdorff en mevrouw A.J. van der Ende (kenmerk DSO/10327780)

 

 

De gemeente Den Haag heeft het voornemen om een perceel grond gelegen nabij de Jan Thijssenweg, groot ca. 1 m², kadastraal bekend gemeente ’s-Gravenhage, sectie BK, nummer 726 (gedeeltelijk), te verkopen aan de heer J.C. Borgdorff en mevrouw A.J. van der Ende (hierna te noemen: Borgdorff) en tevens een opstalrecht te vestigen op delen van de gronden nabij Jan Thijssenweg, kadastraal bekend gemeente ’s-Gravenhage, sectie BK, nummer 726 en 1228, totaal ter grootte van ca. 165 m² ten behoeve van Borgdorff voor een nog te realiseren brug.

 

De gemeente Den Haag heeft bij raadsbesluit van 5 maart 2015 (RIS279688) besloten om het Molenvlietpark als onderdeel van het Project Rotterdamsebaan aan te leggen en daarmee een integraal antwoord te geven op de diverse opgaven die in een deel van de Vlietzone spelen. Een van deze opgaven betreft de noodzaak tot het aanleggen van een waterberging.

 

De gemeente Den Haag en het Hoogheemraadschap van Delfland hebben daartoe op 11 maart 2015 een samenwerkingsovereenkomst gesloten inzake het combineren van de aanleg van het Molenvlietpark met de aanleg van het plan bergingsgebied Vlietzone.

 

Ten behoeve van het bergingsgebied dient een aanvoermogelijkheid aangelegd te worden van het bergingsgebied naar de Vliet. De te realiseren aanvoermogelijkheid is deels gelegen op het perceel in eigendom van Borgdorff en deels het perceel in eigendom van de gemeente Den Haag.

 

Sinds 2014 is de gemeente Den Haag in overleg met Borgdorff over de beoogde aanvoermogelijkheid en onder welke voorwaarden Borgdorff bereid is zijn medewerking te verlenen aan realisatie van deze aanvoermogelijkheid.

 

De gemeente Den Haag is voornemens het voorgenoemde perceel van 1 m² uitsluitend te verkopen aan Borgdorff en het uitsluitend vestigen van een opstalrecht voor een brug ten behoeve van Borgdorff (onder meer) om de volgende redenen:

 

  • Borgdorff is eigenaar van het perceel, gelegen nabij de Jan Thijssenweg, kadastraal bekend gemeente ’s-Gravenhage, sectie BK, nummer 1228, waarvan de gemeente Den Haag circa 3.263 m² aankoopt ten behoeve van het realiseren van de aanvoermogelijkheid;

  • Door de ligging, de vorm en de grootte van het perceel zijn de mogelijkheden voor gebruik zeer beperkt;

  • In verband met de bereikbaarheid van het overblijvende perceel in eigendom bij Borgdorff, als gevolg van de te realiseren aanvoermogelijk, zal een brug over de aanvoermogelijkheid worden gerealiseerd.

Gelet op het vorenstaande is de gemeente van oordeel dat er op grond van objectieve, redelijke en toetsbare criteria slechts één serieuze gegadigde in aanmerking komt voor het aangaan van overeenkomst voor de verkoop van 1 m² grond en het vestigen van het opstalrecht, te weten de heer J.C. Borgdorff en mevrouw A.J. van der Ende.

 

Vervaltermijn

 

De gemeente Den Haag zal 20 kalenderdagen na datum van publicatie van dit voornemen de overeenkomst waarin onder meer de grondruil en de vestiging van het opstalrecht zijn opgenomen ondertekenen en aansluitend via notariële akte de gronden ruilen en het recht van opstal vestigen ten behoeve van de heer J.C. Borgdorff en mevrouw A.J. van der Ende, tenzij voordien een kort geding tegen dit voornemen aanhangig wordt gemaakt bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Den Haag.

 

Met deze publicatie geeft de gemeente uitvoering aan het arrest van de Hoge Raad van 26 november 2021 (ECLI:NL:HR:2021:1778).

 

Voor nadere inlichtingen kunt u zich wenden tot de Afdeling Grondzaken: ajmgrondzaken@denhaag.nl 

 

 

Naar boven