Gemeente Zoetermeer – publicatie van voornemen tot het aangaan van een overeenkomst tot ruil van grond gelegen bij het Croesinckplein te Zoetermeer (Palenstein)

De gemeente Zoetermeer geeft hierbij kennis van haar voornemen om met Stichting Vidomes een grondruil - en realiseringsovereenkomst te sluiten voor de ontwikkeling en realisatie van 55 sociale huurappartementen, 29 vrije sector huurappartementen en 300 m² commerciële/maatschappelijke ruimten in het gebied dat wordt begrensd door de Du Meelaan van Aalstlaan en Dirc van de Doortogelaan te Zoetermeer (‘Deelgebied D’). De grondruil- en realiseringsovereenkomst regelt onder meer de voor de ontwikkeling noodzakelijke grondruil. De gemeente Zoetermeer meent dat Stichting Vidomes als enige serieuze gegadigde in aanmerking komt voor deze grondruil vanwege de volgende redenen:

 

  • -

    Met de grondruil- en realiseringsovereenkomst geeft de gemeente Zoetermeer uitvoering aan de op 17 november 2005 tot stand gekomen Samenwerkingsovereenkomst Palenstein, die de gemeente met (onder meer) Stichting Vidomes heeft gesloten met het oog op de herstructurering van het plangebied Palenstein.

  • -

    Stichting Vidomes zal conform een op 15 augustus 2012 gesloten koopovereenkomst eigenaar worden van de percelen kadastraal bekend gemeente Zegwaart, sectie B, nummers 5920 (gedeeltelijk), 5921 en 5922 (winkelcentrum) en daarmee eigenaar van vrijwel alle percelen in Deelgebied D. De gemeente heeft een ondergeschikte grondpositie en is daarom ten behoeve van de herstructurering van dit gedeelte van Palenstein genoodzaakt om samen te werken met Vidomes.

  • -

    Op 20 september 2021 is een herziening van het bestemmingsplan (2e partiele herziening Palenstein, Winkelcentrum Croesinckplein e.o.) vastgesteld met als doel dat het aantal woningen in Deelgebied D met 29 woningen wordt uitgebreid naar 84 woningen. Dit bestemmingsplan is inmiddels onherroepelijk. Hiermee is uitvoering gegeven aan de afspraak tussen (onder meer) de gemeente en Stichting Vidomes in de prestatieafspraken (2020-2023) dat binnen de Samenwerkingsovereenkomst Palenstein wordt getracht meer woningen toe te voegen.

  • -

    Stichting Vidomes is een toegelaten instelling waarmee prestatieafspraken (2020-2023) zijn gemaakt over (onder meer) leefbaarheid van wijken. Stichting Vidomes is als woningcorporatie in staat om bij te dragen aan de leefbaarheidsdoelstellingen in Palenstein zoals vastgelegd in voornoemde prestatieafspraken.

Vervaltermijn

Indien u zich niet kunt verenigen met dit voornemen tot verkoop, dan dient u dit uiterlijk binnen 20 kalenderdagen na publicatie van dit voornemen kenbaar te maken door middel van een gemotiveerd bericht aan projectenpmv@zoetermeer.nl onder vermelding van ‘Palenstein, deelgebied D’. Bij gebreke van een tijdig en gemotiveerd bericht vervalt het recht tegen al het voornoemde in rechte op te komen en/of daarop enige vordering tot schadevergoeding of welke andere aanspraak dan ook te baseren, althans heeft u uw rechten daarop verwerkt.

 

Met deze publicatie geeft de gemeente uitvoering aan het arrest van de Hoge Raad van 26 november 2021 (ECLI:NL:HR:2021:1778).

Naar boven