Bekendmaking voorgenomen uitgifte in pacht en recht van opstal tuinpark Laakzijde te Amersfoort

Het college van burgemeester en wethouder van Amersfoort is voornemens met inachtneming van een termijn van 20 kalenderdagen, ingaande de dag na deze publicatie,

  • -

    een pachtovereenkomst en een overeenkomst tot vestiging van een recht van opstal aan te gaan met Hoeve Laakzijde B.V. betreffende de percelen grond gelegen in de oksel van de Laak en de Achterhoekerweg, kadastraal bekend gemeente Amersfoort sectie M, respectievelijk nummers 612 en 614, tezamen groot 10.518m² en nummers 607 en 610 tezamen groot 2.633m², en

  • -

    een overeenkomst tot vestiging van een recht van opstal aan te gaan met Stichting Tuinpark Laakzijde betreffende het perceel grond gelegen in de oksel van de Laak en de Achterhoekerweg, kadastraal bekend gemeente Amersfoort sectie M, nummer 609, groot 1.840m².

De gronden in de oksel van de Laak en Achterhoekerweg zijn opgenomen in de Ontwikkelingsvisie Over de Laak 2016 waarbij aanwijzingen zijn gegeven voor de toegedachte bestemmingen stadslandbouw, moestuin, voedselbos en een zorgboerderij. Deze voorziene ontwikkelingen worden tezamen aangeduid als “Tuinpark Laakzijde”. In vervolg op die toegedachte bestemmingen is in het bestemmingsplan “Over de Laak-Waterrijk” aan die gronden de bestemming “Agrarisch” toegedacht waarmee die gronden onder andere zijn bestemd voor stadslandbouw, moestuinen, voedselbos en zorgboerderij.

 

De bestemmingen moestuinen en voedselbos zijn inmiddels ter plaatse gerealiseerd. Voor de realisatie van de zorgboerderij en de stadslandbouw is overleg gevoerd met Hoeve Laakzijde B.V. De exploitatie van de zorgboerderij en de stadslandbouw zal gaan plaatsvinden door Land in Zicht B.V. Land in Zicht B.V. is thans gevestigd op de zogenaamde locatie ’t Hammetje. Voor de verdere ontwikkeling van Vathorst en in het bijzonder de zone Over de Laak dient die activiteit aldaar te worden beëindigd. Met Hoeve Laakzijde B.V. is overlegd over verplaatsing van de activiteiten van Land in Zicht B.V. naar de beoogde gronden in de oksel van de Laak en de Achterhoekerweg.

 

De bestemmingen moestuinen, voedselbos, zorgboerderij en stadslandbouw worden gefaciliteerd met een gemeenschappelijk erf met een kapschuur. Voor de realisatie daarvan is overlegd met stichting Tuinpark Laakzijde. De activiteiten van deze stichting richten zich op de behartiging van de belangen van “Tuinpark Laakzijde”.

 

Met deze ontwikkeling kan een belangrijke impuls worden gegeven aan de verdere ontwikkeling van Vathorst en in het bijzonder aan de uitvoering van de Ontwikkelingsvisie Over de Laak 2016. Tegelijkertijd blijven belangrijke maatschappelijke en duurzame functies voor Amersfoort behouden.

 

Gelet op vorenstaande overwegingen zijn wij van oordeel dat de overeenkomsten kunnen worden aangegaan zonder bredere selectieprocedure. Volstaan wordt met deze voorafgaande bekendmaking.

Amersfoort, 23 mei 2022

Burgemeester en wethouders van Amersfoort

Naar boven