Voornemen tot gronduitgifte aan Monnikendreef 4 in Vianen

De gemeente Vijfheerenlanden heeft het voornemen om met LEKSTEDEwonen, een lokale woningcorporatie in Vijfheerenlanden, een gronduitgifte-(huur)overeenkomst te sluiten voor gronden. Het betreft gronden naast de woning op Monnikendreef 4 ten behoeve van de uitvoering van flexwonen voor starters en statushouders. Het betreffende perceel is gelegen aan de Monnikendreef 4 Vianen, kadastraal bekend als sectie D, nummer 2921 en 1818 met een oppervlakte van circa 6383 vierkante meter.

 

Bij verkoop van gronden moet de gemeente een selectieprocedure doorlopen om serieuze gegadigden mee te laten dingen en zo gelijke kansen te creëren. Een selectieprocedure kan echter achterwege blijven indien bij voorbaat vaststaat of redelijkerwijs mag worden aangenomen dat op grond van objectieve, toetsbare en redelijke criteria en gelet op beleidsdoelstellingen slechts één reële gegadigde in aanmerking komt voor de aankoop. Wij nemen als uitgangspunt dat de regels hieromtrent ook gelden voor huur/verhuur van gronden. Het voornemen om het voornoemde perceel grond uit te geven in huur is gebaseerd op de hiernavolgende argumentatie.

 

Doelen gemeente

De gemeente Vijfheerenlanden heeft unaniem in de raadsvergadering van 16 november 2021 besloten op bij te dragen in de asielopgave. Deze bijdrage zal bestaan uit het huisvesten van een surplus 50 tot 70 aan statushouders in de gemeente op verschillende locaties middels flexwonen in de gemeente. Naast genoemde doelgroep krijgen ook starters de kans om een flexwoning te huren. De woningen worden aangeboden binnen het sociale huursegment en moeten gedurende de gehele exploitatie periode onder dezelfde voorwaarden beschikbaar zijn. Deze uitgangspunten worden gerealiseerd door woningcorporaties via de prestatieafspraken tussen gemeenten, woningcorporaties en huurdersorganisaties. Woningcorporaties staan onder toezicht van de Autoriteit Wonen om Good Governance te waarborgen.

Aan de hand van onder meer deze doelstellingen worden ontwikkellocaties getoetst.

 

Eén serieuze gegadigde

De gemeente is van oordeel dat het aanbod van de woningcorporatie LEKSTEDEwonen om flexwoningen te realiseren op de gronden van de Monnikendreef goed aansluit bij de doelen van de gemeente. Bij de gemeente is geen andere woningcorporatie bekend dat een soortgelijke aan gemeentelijke doelen tegemoet komende invulling aan het betreffende perceel wil geven. Daarmee is de gemeente van mening dat LEKSTEDEwonen de enige serieuze gegadigde is voor het gebruik van de gronden op het betreffende perceel.

 

Termijn reactie

Indien u wilt reageren op dit voornemen tot uitgifte van de gronden aan de woningcorporatie, dient u zich binnen 20 kalenderdagen na de datum van deze publicatie per e-mail te melden en beargumenteerd aan te geven waarom u van mening bent ook een serieuze gegadigde te zijn. U kunt hiervoor contact opnemen met Ruurd Breddels via de emailadressen 5HLprojecten@Vijfheerenlanden.nl en info@vijfheerenlanden.nl

Naar boven